Data: 2007-01-05 13:27:12
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: b...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> witaj,
> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
> czwartki
> Kup też butelkę bialego wytrawnego wina, nać pietruszki, cebulę, masło i
> ziemniaki na frytki
> Moule musisz sprawdzic czy są żywe, tzn muszą mieć zamkniete skorupy, a te
> lekko otwarte po naciśnięciu powinny się zamknąc.
> W dużym garnku topisz cwierc kostki masła, na tym rumienisz pokrojona
> cieniutko cebule, dodajesz pociętą nać pietruszki, dolewasz potem szklanke
> bialego wina, na to wrzucasz moules i gotujesz 8 minut.
> Najlepiej jeśc je z frytkami, ale takimi prawdziwymi, swiezo skrojonymi, na
> dobrym tluszczu z przepaloną eszalotką i ziołami, usmażone trzeba wytrzeć w
> papier kuchenny
> Moules podajesz na głebokim talerzu, obok płytki talerz z frytkami i spory
> pojemnik na puste muszle. Bierzesz pierwszą moule i posługujesz się nią jak
> szczypcami do wyciagania ugotowanych mouli i też do frytek, popijasz resztą
> białego wina, a wywar mozesz potraktowac jako zupkę, popijajac ją pusta
> muszlą
> smacznego
...dzieki za przepis !! chyba przesadzilem z dlugoscia ich gotowania,
|