« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-30 09:01:28
Temat: Re: Mam plasterOn Mon, 30 Dec 2002 09:52:52 +0100, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>> U mnie w domu dawniej robi?o si? tak: plastry do michy, micha na kuchni?-
>> podgrzany miód idzie na spód, wosk do góry wyjmowa?o si? ?y?k? cedzakow? albo
>> durszlakiem. i ju?. Potem Ojciec po?ycza? wirówk? i wtedy trzeba by?o no?em
>> obcina? powierzchni? plastra i do wirówki.
>
>kiedy?, przed laaaaaty by?em na Mazurach u pszczelarza miód kupowa?. No
>i ten pszczelarz mia? wirówk? zrobion? z jakie? Frani czy innej pralki
>zupe?nie nie automatycznej. Mia?em wtedy co? ko?o 10 lat, ale jako? mi
>si? toto utrwali?o w ?epetynie.
>
>Waldek
>
ale ten moj plaster maly troche, do Frani za maly na
pewno...wiecej by bylo pucowania Frani niz mniodu, panie dzieju.
chyba pojde za porada Michala wyzej i bede grzac....lyzke
cedzakowa mam
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-30 13:04:28
Temat: Re: Mam plaster
> >> U mnie w domu dawniej robi?o si? tak: plastry do michy, micha na kuchni?-
> >> podgrzany miód idzie na spód, wosk do góry wyjmowa?o si? ?y?k? cedzakow?
alb
> o
> >> durszlakiem. i ju?.
Nie zapomnij, ze po podgrzaniu miod traci swe wlasciwosci lecznicze - enzymy
rozkladaja sie w temp ok 40 st.C.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-30 13:10:07
Temat: Re: Mam plasterOn Mon, 30 Dec 2002 13:04:28 +0000 (UTC), "Izabela Sowula"
<i...@N...gazeta.pl> wrote:
>
>> >> U mnie w domu dawniej robi?o si? tak: plastry do michy, micha na kuchni?-
>> >> podgrzany miód idzie na spód, wosk do góry wyjmowa?o si? ?y?k? cedzakow?
>alb
>> o
>> >> durszlakiem. i ju?.
>
>Nie zapomnij, ze po podgrzaniu miod traci swe wlasciwosci lecznicze - enzymy
>rozkladaja sie w temp ok 40 st.C.
>
>Iza
rzeczywiscie, zapomnialam...to moze tylko troche wzruszyc tego
miodka, odrobinke...tylko jak bede wiedziec czy to juz 40...ano,
bede kombinowac ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-30 19:00:17
Temat: Re: Mam plasterFrom: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Nie zapomnij, ze po podgrzaniu miod traci swe wlasciwosci lecznicze - enzymy
rozkladaja sie w temp ok 40 st.C.
Iza
>>>>>>>>>>>>
Izuniu Droga, bzdury opowiadasz, k o s m i c z n e!
POwie Ci to kazdy pszczelarz.
Inaczej smakuje i dziala miod zalany wrzatkiem i wypity od razu, a inaczej zalany
przegotowana woda i pozostawiony na noc! [[np. ;)]
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.434 / Virus Database: 243 - Release Date: 2002.12.26
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-31 11:12:31
Temat: Re: Mam plasterb...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) napisał(a):
> From: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
>
> Nie zapomnij, ze po podgrzaniu miod traci swe wlasciwosci lecznicze - enzymy
> rozkladaja sie w temp ok 40 st.C.
> Iza
> >>>>>>>>>>>>
>
> Izuniu Droga, bzdury opowiadasz, k o s m i c z n e!
> POwie Ci to kazdy pszczelarz.
> Inaczej smakuje i dziala miod zalany wrzatkiem i wypity od razu, a inaczej
zala
> ny przegotowana woda i pozostawiony na noc! [[np. ;)]
> Barbara
Ale ja nie mowilam o smaku tylko o dzialaniu leczniczym enzymow zawartych w
miodzie.
Nie wypowiadalabym sie, gdybym przedmiotu zwanego pszczelarstwem nie
studiowala z zamilowaniem kilkanascie lat temu.
Nie watpie, ze picie miodu z wrzatkiem ma zapewne jakies dzialanie, ale fakt,
ze miod odwirowywuje sie na zimno i powinno przechowywac w sloikach z
ciemnego szkla mowi za siebie.
Zalanie miodu na noc przegotowana woda (o temp krwi) pozwala pewnym (juz nie
pamietam, czy to na pewno byly enzymy) substancjom sie uaktywnic.
Ja tego nie wymyslilam.
Pozdrawiam
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-31 11:18:28
Temat: Re: Mam plasterFrom: "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Nie wypowiadalabym sie, gdybym przedmiotu zwanego pszczelarstwem nie
studiowala z zamilowaniem kilkanascie lat temu.
Iza
>>>>>>>>>>>
Pod kierunkiem prof. Jasia Nowakowskiego ;) moze????
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.434 / Virus Database: 243 - Release Date: 2002.12.25
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |