Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masło<-->Margaryna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masło<-->Margaryna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 96


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-07 20:02:51

Temat: Masło<-->Margaryna
Od: "Killer" <b...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam tylko
masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?

Pzdr
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-07 20:08:02

Temat: Re: Maslo<-->Margaryna
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Poniewaz przepisy z uzyciem margaryny pochodza z czasów , gdy
maslo bylo na wage zlota - okres kartkowy . Masz racje , margaryna
to wróg .

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-07 20:08:25

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Killer" <b...@s...pl> napisał w wiadomości
news:dukotm$45k$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
> podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam tylko
> masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
> proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?

Taniej. A niektórym nie przeszkadza trucizna i ten mdły smak.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-07 20:39:17

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Killer" <b...@s...pl> napisał w wiadomości
news:dukotm$45k$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
> podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam tylko
> masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
> proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?

Bo niektórzy wolą oszczędzić niż zjeść smacznie. Dla mnie to dziadowanie.
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-07 20:46:48

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek wrote:
> Użytkownik "Killer" <b...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:dukotm$45k$1@opal.futuro.pl...
>> Witam
>> Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
>> podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam tylko
>> masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
>> proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?
>
> Bo niektórzy wolą oszczędzić niż zjeść smacznie. Dla mnie to dziadowanie.
> Pozdrawiam, Agata
przesadzacie. Dobra margaryna nie jest zła. Oprócz tego coponiektórzy
nie trawią tłuszczu zwierzęcego i/lub laktozy. Czyli przepisy z
margaryną mają rację bytu.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-07 20:55:49

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:dukrfq$s5l$00$1@news.t-online.com...
> Gusiek wrote:
>> Użytkownik "Killer" <b...@s...pl> napisał w wiadomości
>> news:dukotm$45k$1@opal.futuro.pl...
>>> Witam
>>> Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
>>> podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam
>>> tylko
>>> masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
>>> proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?
>>
>> Bo niektórzy wolą oszczędzić niż zjeść smacznie. Dla mnie to dziadowanie.
>> Pozdrawiam, Agata
> przesadzacie. Dobra margaryna nie jest zła. Oprócz tego coponiektórzy nie
> trawią tłuszczu zwierzęcego i/lub laktozy. Czyli przepisy z margaryną mają
> rację bytu.

Taaaa... ale tylko z konkretna margaryna bezmleczną (która i tak lepiej
zastąpic wtedy olejem, w wiekszosci przepisów to mozliwe).

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-07 20:57:13

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dukr4f$ifm$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Killer" <b...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:dukotm$45k$1@opal.futuro.pl...
>> Witam
>> Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
>> podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam tylko
>> masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
>> proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?
>
> Bo niektórzy wolą oszczędzić niż zjeść smacznie. Dla mnie to dziadowanie.

Hm... tu bymm uważał ze słowami. Mamy w Polsce i ludzi biednych. A i oni
maja prawo zjeść jakis placek, a kostka margaryny to jednak jakieś 2 zł
tańsza od kostki masła.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-07 20:59:25

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dukrvg$s4q$1@news.onet.pl...

> Hm... tu bymm uważał ze słowami. Mamy w Polsce i ludzi biednych. A i oni
> maja prawo zjeść jakis placek, a kostka margaryny to jednak jakieś 2 zł
> tańsza od kostki masła.

Olej będzie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy :)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-07 21:19:56

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Gusiek napisał(a):
> Olej będzie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy :)
> Pozdrawiam, Agata
Oczywiście , jeśli już ma byc bez masła , taniej i też zdrowo ,
to olej , a nie margaryna . Margaryna to chemicznie utwardzany tłuszcz
roślinny . Lepiej , żebyście zbyt dokładnie nie wiedzieli , jak to
się robi . Ci , co wiedzą , niech nie mówią pozostałym , bo włosy
się jeżą . Lepiej nie wiedzieć i nie używać .

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-03-07 21:55:58

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka <i...@w...pl> wrote:

> to olej , a nie margaryna . Margaryna to chemicznie utwardzany tłuszcz
> roślinny .

Chyba niekoniecznie roślinny.

> Lepiej , żebyście zbyt dokładnie nie wiedzieli , jak to
> się robi . Ci , co wiedzą , niech nie mówią pozostałym , bo włosy
> się jeżą . Lepiej nie wiedzieć i nie używać .

A cóż takiego strasznego się dzieje przy wyrobie margaryny? I dlaczego niby
'lepiej nie wiedzieć'? Przecież lepiej wiedzieć i ewentualnie świadomie nie
używać.

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o pieczarki na pizzy:)
ciasto bez pieczenia
propozycja :)
Czyszczenie plastikow [pytanie]
brokuły i zapiekanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »