« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-03 16:22:52
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba...
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1m4gv$s95$1@news.tpi.pl...
>
> kiedys podawalam jak zrobic zakwas
> prawdziwy do chleba ,
> mam poszukac?
Tak, bardzo prosze... moze byc na prv
Pozdrawiam
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-03 16:31:58
Temat: R: zakwas naturalny (P)
Użytkownik "Artur Smolinski" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1m519$lk$1@news.tpi.pl...
> Tak, bardzo prosze... moze byc na prv
> Pozdrawiam
> Artur
niech bedzie na forum :
.."
Wiekszosc piekarni ( a moze i wszystkie) piecze teraz chleb na drozdzach a
nie tradycyjnie na zakwasie.Do ukiszewnia burakow na barszcz potrzebny jest
chleb razowy zytni pieczony na zakwasie . Dogrzebalam sie w ksiazce "Ciasta
na kazda okazje" bedacej przedrukiem z niemieckiego taki przepis na zakwas
do pieczenia chleba. Od razu mowie , ze nigdy tego nie robilam, ale moze
ktos zechce skorzystac- to wklepuje.
" Zakwas"
Przyzadzenie zakwasu nie jest trudne, a jesli od razu nie zuzyjemy calej
ilosci mozemy reszte bez problemu przechowac w lodowce przez okres mniej
wiecej 4 tygodni w sloiku typu twist lub innym szczelnym pojemniku.
Jesli NASTAWIAMY ZAKWAS po raz pierwszy, musimy to zrobic mniej wiecej
6 dni przed planowanym pieczeniem chleba, gdyz ciasto musi dojrzec. 2 lyzki
maki zytniej i 1 lyzeczke kminku rozprowadzamy niewielka iloscia letniej
wody na gesta papke. Przykrywamy sciereczka i pozostawiamy w cieplym
miejscu. Gdy zaczyna kwasniec, pojawiaja sie pecherzyki powietrza. Po
uplywie 4 dni dodajemy jeszcze 2 lyzki maki zytniej i tyle wody, aby znowu
powstala gesta papka. Nastepnego dnia znow powtarzamy ten zabieg. W
przeddzien pieczenia chleba mieszamy wlasciwe ciasto z zakwasem .Do zakwasu
nie dodaje sie soli, gdyz sol hamuje proces zakwaszania.
Przed pieczeniem odkladamy w/g potrzeby 4-6 lyzek swiezego, jeszcze nie
posolonego ciasta i chowamy do lodowki. Za tydzien otrzymamy kolejny zakwas,
ktory na 8 godz. przed uzyciem wymieszamy z niewielka iloscia maki zytniej.
Podana ilosc wystarczy na 1/2 kg maki.
U Niemcow niekiedy mozna kupic gotowy zakwas paczkowany prozniowo. Bywa
w sklepach z naturalna zywnoscia.. Przepis uzycia jest podany na opakowaniu,
ponadto mozna znalezc kilka interesujacych przepisow na chleb".
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-03 17:22:11
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba...waldemar z domu wrote:
>>W sklepach nie widzialam, najszybciej na Allegro. :-))
>
>
> w "każdym" sklepie. Ostatnio oferta w Media Markcie po 44EUR. Ale nie wiem,
> jakiej jakości. Tego LC cośtam, premiowanego w Teście nie widziałem
> nigdzie. W Mediamarkt i Saturn mają też Phillipsy, po ok. 180EUR.
U nas w sklepach nie ma. :-(
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-03 17:53:35
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba...Halszka wrote:
Dziękuję Sylwio za odpowiedź.
Ja trochę rozumiem po niemiecku ,ale niestety nie mam opisu kolejnych
operacji , jakie wykonuje maszynka podczas poszczególnych opcji .Innymi
słowy nie wiem czym konkretnie różnią się od siebie poszczególne programy.
A probowalas poszukac w sieci? Moze po niemiecku lub angielsku cos sie
znajdzie. Ja do swojej poprzedniej maszynki znalazlam instrukcje po
angielsku. Do obecnej niestety nie udalo mi sie znalezc. :-(
Ale..... co zrobić z tym zakwasem -
czy wlać go na wodę ( mleko..) tudzież inne płynne składniki . Zakwas
na wodę ?
Ja wlewam najpierw plyny, potem na to daje make i inne suche produkty, a
na koniec w dolku drozdze.
Wiem, że Vollkornbrot to chleb pełnoziarniasty ,ale czy to nie ten
program będzie bardziej odpowiedni dla naszego chleba na zakwasie ?
Ja pieke na zwyklym programie, a pelnoziarnisty tylko jak jest przewaga
maki razowej.:-)
W Normalbrot od
razu włącza się przecież mieszadło . U mnie we wszystkich programach
od razu wlacza sie mieszadlo.
A może w moim typie automatu nie jest możliwe upieczenie chleba na
płynnym zakwasie.
Na pewno jest. A pieklas juz? I jaki wyszedl?
Wiem ,że nasi piekarze używaja do tzw "chleba na zakwasie" chemicznych
namiastek naturalnego zakwasu .
Dlatego wlasnie jestem zadowolona z maszynki. Wiem, co tam wkladam :-))
Po wporowadzeniu do dowolnej wyszukiwarki
hasła "zakwas" ,można sporo o tym poczytać, łącznie z ich wzorami
chemicznymi. Można też znalaźć przepisy na kwaśny chleb robiony w
automacie , bazujące właśnie na tego typu rozczynie.
Szukalam w sieci, ale bardzo malo jest tego typu informacji po polsku. O
pieczeniu w maszynkach juz nie wspomne, wlasciwie to niczego konkretnego
nie znalazlam po polsku. Po angielsku za to jest mnostwo, a niemieckiego
niestety nie znam. :-(
Ale mnie nie o taki
chlebek chodzi, chciałabym robić pieczywo wykorzystujące zakwas taki,
jaki robiły kiedyś nasze babcie, żadny tam chemiczny.
To ja podam zakwas wg Magdy Bassett. Pierwszy raz zrobilam go rok temu a
teraz jedynie dokarmiam i sluzy swietnie. Mam dwa sloiki z nim i zawsze
ktorys jest gotowy. Probowalam robic chleb na zakwasie i piec w
piekarniku, ale mam dosc zimna kuchnie i nie bardzo mi to wychodzi zima.
:-((
A oto przepis Magdy B.
#########
Prawdziwy chleb jest na zakwasie. Jezeli chcesz sie pobawic, to zrob
swój zakwas:
Prosty zakwas
W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr swiezych
drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki. Przykryc gaza, albo sciereczka i
zostawic w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu pomieszac, zeby nie
kipialo, jak drozdze beda rosly. Po 6-8 godzinach powinno sie uspokoic.
Zamieszac dobrze i odstawic na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (czy
kuchennej
:). Po 3 dniach odlac 1 szklanke zakwasu na chleb, dodac 1/2 szklanki
cieplej
wody i 1/2 szklanki maki. Gdy zabulgoce, odstawic do lodowki (przykryc). W
lodowce zakwas moze zyc sto lat, jezeli jest karmiony co dwa tygodnie
(najlepiej co tydzien). Karmi sie zakwas przez ujmowanie czesci i dodawanie
maki i wody (pol na pol) w takiej samej ilosci, jaka sie ujelo. Jesli zakwas
nabierze rozowego koloru, nalezy go wyrzucic. Aby nadac zakwasowi mocniejszy
charakter, mozna do niego dodac kawalki wyrosnietego, nie-upieczonego ciasta
chlebowego, ktore postalo dzien w pokojowej temperaturze. Do zakwasu nie
nalezy
dodawac soli, ani kawalkow ciasta chlebowego, ktore bylo solone.
Chleb na zakwasie
1 szklanka zakwasu
1/2 szklanki bardzo cieplej wody
1 szklanka maki wysoko glutenowej
1/4 szklanki maki żytniej, ciemnej
1 szklanka maki pszennej (albo dwie - ile wejdzie, żeby chleb nie był lepki)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kminku
Zakwas doprowadzic do temperatury pokojowej. W misce wymieszac wode z
sola, dodac zytnia make, wymieszac, dodac zakwas, wymieszac, dodac pozostale
skladniki i wyrobic ciasto miekkie, ale nie lepiace sie. Regulowac lepkosc
ciasta przez dodawanie pszennej maki. Gdy gladkie, i elastyczne, uformowac w
bochenek, obtoczyc w mace, naciac w poprzek ostrym nozem, przykryc sucha
sciereczka, i odstawic w cieple miejsce na 6 godzin (ja wlaczam swiatlo w
wylaczonym piecu i to daje mi wystarczajaca temperature). Rozgrzac piec do
260C/500F. Tuz przed wlozeniem chleba do pieca wrzucic na dno pieca kilka
kostek lodu i szybkim ruchem wstawic chleb, zamknac piec. Ten topiacy
sie lod i
para z niego daja chleb bardziej sprezysty, gumiasty. Chleb piecze sie 18-20
min. 3-4 minuty przed ostatecznym wyjeciem umoczyc pedzel kuchenny lub
sciereczke w wodzie i opedzlowac caly bochenek woda. Da to chrupka skorke.
Zostawic w piecu na 3 minuty, wyjac, ostudzic na kratkach. Kroic zebatym
nozem.
Powodzenia
Magdalena
W zakwasie zawsze musza byc drozdze. Zakwas to zawiesina, w ktorej zyja
drozdze
w stanie spoczynku, zerujac na mace, ktora ten zakwas karmisz. Cukier
sie daje
tylko na poczatku, zeby dac kopa calemu procesowi.
Drozdze do zakwasu moga byc rowniez ze starego ciasta, z powietrza, z
piwa, z
winogron, albo z zywych drozdzy. Zakwas mozna nawet zrobic ze splesnialego
chleba, byle bylby on bez soli. W ten sposob uzyskuje sie inne odmiany
zakwasu
i inny smak chleba. Zaczynanie zakwasu od zywych drozdzy jest po prostu
najlatwiejszym sposobem dla poczatkujacych.
Magdalena
##########
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-03 19:19:00
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba...
Użytkownik "syso" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3E3D6530.5020701@poczta.fm...
Halszka wrote:
Przepis na zakwas podawala Magda Bassett. Jesli chcesz i nie znajdziesz
moge go przytoczyc. :-))
Bardzo prosze przytocz
--
Pozdrawiam
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-04 21:40:16
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba...
Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4859.0000076c.3e3e0e6c@newsgate.onet.pl...
> Jeśli chcesz, to podeślę na priva dokłądną instrukcję obsługi - wiele
wyjaśnia!
> Pozdrawiam
Ja poprosze o te instrukcje, jesli mozna:-))) Zawsze to wiecej informacji.
:-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-04 22:02:46
Temat: Re: R: zakwas naturalny (P)On Mon, 3 Feb 2003 17:31:58 +0100, Jola L-L
> U Niemcow niekiedy mozna kupic gotowy zakwas paczkowany prozniowo. Bywa
> w sklepach z naturalna zywnoscia.. Przepis uzycia jest podany na opakowaniu,
> ponadto mozna znalezc kilka interesujacych przepisow na chleb".
Jak ktoÂś jest z Lublina i ma ochotĂŞ, to mogĂŞ zabraĂŚ ze sobÂą, przyjeÂżdÂżam
z Niemiec do Lublina w sobotĂŞ 08.02.
A tak, to ja jestem Damian z Muenster(z Polski z Raciborza), lurkujĂŞ u
was juÂż od paru tygodni i musze siĂŞ przyznaĂŚ, Âże przybraÂłem przez was
znĂłw jakieÂś 3kg. Jak przyjadĂŞ do Lublina, to mnie moja kobieta nie
pozna. :) Mam lat 26 i zabraÂło mnie na gotowanie ...
Ciao,
Dammy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |