| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-27 22:05:16
Temat: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosciCzytam i czytam te przepisy mazurkowe... Chlop mnie krzyczy ze mazurkow nie
chce bo one takie strasznie slodkie. Ja mazurki lubie ale podzielam jego
zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
Probowaliscie cos kiedys takiego zrobic? Jak wyszlo? Podzielcie sie
doswiadczeniem, bo chce znalezc kompromis miedzy lubieniem mazurkow a nie
robieniem ich w tym roku...
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-27 22:24:21
Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
Użytkownik Magdalena W. <z...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7tfo4$2egf$...@p...acn.pl...
> Czytam i czytam te przepisy mazurkowe... Chlop mnie krzyczy ze mazurkow
nie
> chce bo one takie strasznie slodkie. Ja mazurki lubie ale podzielam jego
> zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
> puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
> Probowaliscie cos kiedys takiego zrobic? Jak wyszlo? Podzielcie sie
> doswiadczeniem, bo chce znalezc kompromis miedzy lubieniem mazurkow a nie
> robieniem ich w tym roku...
>
pewnie, ze można, można też zerobic mazurek pomarańczowy - ja nie lubię, bo
ma goryczkę specyficzną, można przecie mazurek serowo- makowy albo mazurek
jabłkowy, są dużo mniej słodkie, albo cygański - to tylko spód z kruchego i
piana z cukrem i bakaliami :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-28 00:44:22
Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
> > zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
> > puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> > zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
Be z cukru robi sie kruche ciasto na quiche, zeby bylo lepsze, zrob z
gotowanych zoltek
160 gr maki
3 ugotowane zoltka przetarte przez sito
110 gr masla
Posiekac nozem az beda grudki masla wielkosci grochu - fasoli (mozna w
malakserze). Czubkami palcow zarobic, az sie zlepi - cieplo palcow
roztapia maslo, ktore absorbuje make i tworzy gruba kruszonke. To
zamrozic przez 10 minut lub schlodzic przez 30 minut, wylepic ta gruba
kruszonka blache i piec w 160C/320F az jasno zlote. Wypelniac jak quiche
albo slodkim nadzieniem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-28 07:41:22
Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci"Magdalena W." wrote:
>
> (...) Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
Można. Ja tak własnie robię. Daję normalne kruche ciasto praktycznie bez
cukru. Dosypuję dosłownie 1-2 łyżki. Dlaczego nie? Poza tym jesli
zrobisz kajmak z dodatkiem kakao lub kawy rozpuszczalnej, to jego smak
nie będzie tak "cukrowy".
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |