Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Menu chrzest

Grupy

Szukaj w grupach

 

Menu chrzest

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-09 07:55:27

Temat: Re: Menu chrzest + prośba do ostrego
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na priva też ;)
"Gulaszową" wszyscy mają opanowaną zapewne więc daję indyka - prosty
przepis.

Składniki podstawowe są dwa - filet z indyka i pieczarki. Ile czego - zależy
od upodabania i ilośći ludzi. Ja przeważnie stosuję proporcje 50/50.

A więc na zakupy: filet z indyka - jak dla Ciebie pewnie minimum 1 kg a co
za tym idzie również 1 kg pieczarek minimum, musztarda sarepska - nie
kombinować - Ducros albo Develey ( czy jakoś tak) - mały słoiczek, cebula
czerwona - tak ok 1/2 kg na taką ilość pozostałych składników ( jeśli goście
nie lubią cebuli to mniej), kostaka masła ( polecam osełkowe, choć
oczywiście lepsze jest kerrygold czy jakoś tak, ale drogie), śmietana
słodka - ok 0,5 litra, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, ok 0,5
litra bulionu warzywnego lub drobiowego

Na połowie kostki masła dusimy cebulkę drobno krojoną, cebulke zdejmujemy
łyżką cedzakową dodajemy jeszcze odrobinę masła wrzucamy pieczarki (
pokrojone w ćwiartki - jeśli są małe lub w plastry jeśli duże, solimy i
pieprzymy czarnym pieprzem, smażymy na poczatku na małym ogniu potem po ok
15 minut dajemy duzy ogień, żeby pieczarki lekko przysmażyły się na brąz.
Wyjmujemy pieczarki (też cedzakową łyżką), wrzucamy resztę masła, dodajemy
troche oliwy z oliwek i wrzucamy na patelnię filet z indyka - kawałki ok 2/2
cm - można wczesniej zamarynować ( do marynaty oliwa, spirytus, sos sojowy,
papryka czerwona słodka, piprz ziołowy). Smazymy indyka na ostrym ogniu ok
5 - 10 minut. Opruszamy mąką, podsażamy aż mąka wchłonie cały tłuszcz, wtedu
daodajemy bulionu i dusimy całośc aż indyk będzie miękki ( w przypadku
nadmiernego zgęstnienia dodajemy bulionu lub wody). Jak mięsko będzie
miękkie wrzucamy pieczarki, cebulę - dusimy razem ok 10 minut, dodajemy
śmietanę kilka łyżek musztardy do smaku - trzeba wyczuć, to nie ma być sos
musztardowy tylko leciutki posmaczek, najlepiej taki ledwie rozpoznawalny,
dodajemy pieprz ziołowy i ewentualnie sól do smaku. Jak się wszystko
zagotuje możemy podawać.

Do zagryzania bagietka pokrojona w kromki.

Można też - bardziej pracochłonne - zrobić coś podobnego ale z klopsikami
(małymi i dużo roboty z "kręceniem" klopsików), ale klopsiki takie zawsze
można same podawać na zimno lub zamarynować - pycha.

Ó kopyrajt M.Ostrowski :)


--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-09 10:14:39

Temat: Re: Menu chrzest + prośba do ostrego
Od: "Bożena Kyc" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki, wielkie. Pewnie, że zrobię i może nawet "zabłysnę" tą zupą. A jak
"zabłysnę" to powiem, że mi życie uratowałeś :-)

Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:b70jnc$kmk$1@flis.man.torun.pl...
> Na priva też ;)
> "Gulaszową" wszyscy mają opanowaną zapewne więc daję indyka - prosty
> przepis.
>
> Składniki podstawowe są dwa - filet z indyka i pieczarki. Ile czego -
zależy
> od upodabania i ilośći ludzi. Ja przeważnie stosuję proporcje 50/50.
>
> A więc na zakupy: filet z indyka - jak dla Ciebie pewnie minimum 1 kg a co
> za tym idzie również 1 kg pieczarek minimum, musztarda sarepska - nie
> kombinować - Ducros albo Develey ( czy jakoś tak) - mały słoiczek, cebula
> czerwona - tak ok 1/2 kg na taką ilość pozostałych składników ( jeśli
goście
> nie lubią cebuli to mniej), kostaka masła ( polecam osełkowe, choć
> oczywiście lepsze jest kerrygold czy jakoś tak, ale drogie), śmietana
> słodka - ok 0,5 litra, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, ok 0,5
> litra bulionu warzywnego lub drobiowego
>
> Na połowie kostki masła dusimy cebulkę drobno krojoną, cebulke zdejmujemy
> łyżką cedzakową dodajemy jeszcze odrobinę masła wrzucamy pieczarki (
> pokrojone w ćwiartki - jeśli są małe lub w plastry jeśli duże, solimy i
> pieprzymy czarnym pieprzem, smażymy na poczatku na małym ogniu potem po ok
> 15 minut dajemy duzy ogień, żeby pieczarki lekko przysmażyły się na brąz.
> Wyjmujemy pieczarki (też cedzakową łyżką), wrzucamy resztę masła,
dodajemy
> troche oliwy z oliwek i wrzucamy na patelnię filet z indyka - kawałki ok
2/2
> cm - można wczesniej zamarynować ( do marynaty oliwa, spirytus, sos
sojowy,
> papryka czerwona słodka, piprz ziołowy). Smazymy indyka na ostrym ogniu ok
> 5 - 10 minut. Opruszamy mąką, podsażamy aż mąka wchłonie cały tłuszcz,
wtedu
> daodajemy bulionu i dusimy całośc aż indyk będzie miękki ( w przypadku
> nadmiernego zgęstnienia dodajemy bulionu lub wody). Jak mięsko będzie
> miękkie wrzucamy pieczarki, cebulę - dusimy razem ok 10 minut, dodajemy
> śmietanę kilka łyżek musztardy do smaku - trzeba wyczuć, to nie ma być sos
> musztardowy tylko leciutki posmaczek, najlepiej taki ledwie rozpoznawalny,
> dodajemy pieprz ziołowy i ewentualnie sól do smaku. Jak się wszystko
> zagotuje możemy podawać.
>
> Do zagryzania bagietka pokrojona w kromki.
>
> Można też - bardziej pracochłonne - zrobić coś podobnego ale z klopsikami
> (małymi i dużo roboty z "kręceniem" klopsików), ale klopsiki takie zawsze
> można same podawać na zimno lub zamarynować - pycha.
>
> Ó kopyrajt M.Ostrowski :)
>
>
> --
> ostry
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-09 10:29:50

Temat: Re: Menu chrzest
Od: "Aneta" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisał w wiadomości
news:5735-1049718197@serv.attu.pl...
> My tez w Wielkanoc, i osob bedzie 15, kto da wiecej?:))
>
> Niteczka z Rafalkiem
>
>
ja chrzciłam matiego rok temu też na święta i było 20 osób. mam nadzieje że
się liczy.
a na obiad był biały barszcz, pieczona kaczka w pomarańczach (robiona przez
teściówkę) ziemniaczki zapiekane i kilka rodzai sałatek. oprócz tego mięsiwa
pieczone, no i na deser oczywiście tradycyjne ciasta wielkanocne
--
pozdrowienia
Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-09 17:33:59

Temat: Re: Menu chrzest + prośba do ostrego
Od: "Mroowcia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

To się nazywa prawdziwa pomoc - dzięki raz jeszcze
Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

(P) andruty - masa i pytanie...
Dzien wczesniej...
Reniferzyna
wyposażenie baru w pubie
mozarella z szynka - dodatek do szparag

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »