| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-07 09:42:11
Temat: (P) andruty - masa i pytanie...Witam...
Z weekendowego pobytu u przyszlej tesciowej przywiozlam "przepis" na mase do
andrutow... Podobno przepyszna... (kaloryczna tez, ale co tam ;) )
A jest to tak:
1 smietana
1 galaretka (jaka kto chce)
1 szkl. cukru
1 "Kasia"
wszystko to razem rozpuscic i po ostudzeniu przekladac wafla...
No i teraz mam pytanie: czy ktos zna ten przepis i moglby go uscislic? Jaka
to ma byc smietana? 18% wystarczy? no i ile jej?
No i co pokolei z czym mieszac? czy ma to jakies znaczenie? kiedy galaretke
wsypac? na koncu do calosci czy na poczatku?
Jesli wiec ktos wie co z tym zrobic to prosze o podpowiedzi... (bez jasnych
wytycznych gine... ;) )
pozdrawiam
Berta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-07 10:49:29
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...Użytkownik "Berta" <m...@p...onet.pl> napisała:
> A jest to tak:
> 1 smietana
> 1 galaretka (jaka kto chce)
> 1 szkl. cukru
> 1 "Kasia"
>
> wszystko to razem rozpuscic i po ostudzeniu przekladac wafla...
>
> No i teraz mam pytanie: czy ktos zna ten przepis i moglby go uscislic? Jaka
> to ma byc smietana? 18% wystarczy? no i ile jej?
> No i co pokolei z czym mieszac? czy ma to jakies znaczenie? kiedy galaretke
> wsypac? na koncu do calosci czy na poczatku?
Zobacz ten przepis:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=61
4
Wafle Eli
Składniki:
- 1 opakowanie wafli,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szkl. śmietany,
- 1 galaretka cytrynowa.
Rozpuścić w garczku: margarynę, cukier i śmietane, a potem zagotować.
Zestawić garczek i rozpuścić w tej masie galaretke.
Zostawić do wystygnięcia (przestygnięcia). A potem już smarujemy wafle.
Masa nie może być zbyt ciepła, bo wafle tracą swoją kruchość.
Galaretka cytrynowa jest najlepsza.
Przepis na mase do wafli od k...@o...pl)
1 szklanka smietany,
1 szklanka cukru,
1 margaryna,
1 galaretka owocowa (cytrynowa jest dobra),
pół szklanki mleka w proszku.
Smietane, cukier i margaryne gotowac, po zagotowaniu dodac galaretke
owocowa, wymieszac, gdy przestygnie wsypac mleko w proszku,
dobrze roztrzepac, smarowac wafle.
Oba przepisy sa dobre, robilam takie wafle.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:19:19
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...dzień doberek!
małgosia z tej strony
nie ukrywam...jestem kompletnym laikiem... wiele się od WAS uczę... proszę
powiedzcie czy ta galaretk taka "na sucho" w ten tłuszcz czy normalnie,
rozrobiona z wodą ?(pewnie to pierwsze) ale wolę usłyszeć to od ekspertów
:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:32:45
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...Użytkownik "małgosia" <g...@z...com.pl> napisała:
> dzień doberek!
> małgosia z tej strony
Witaj Malgosiu :)
> nie ukrywam...jestem kompletnym laikiem... wiele się od WAS uczę... proszę
> powiedzcie czy ta galaretk taka "na sucho" w ten tłuszcz czy normalnie,
> rozrobiona z wodą ?(pewnie to pierwsze) ale wolę usłyszeć to od ekspertów
> :))
Zgadlas, ze galaretka ma byc w proszku, bez rozrabiania z woda :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:47:28
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...serdeczne dzięki za milusie powitanie i za tak szybką odpowiedź :))
kupiłam andruty i obiecałam moim kaczorom (4 budrysów) coś pysznościowego...
na pewno sie ucieszą :))
pozdrowionka!
małgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:47:37
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...> 1 smietana
Smietana smietanie nie rowna. Czy to ma byc slodka smietanka, czy taka
kwasna jak do zupy? I ilu procentowa? A moze kremowka - taka jak do bitej
smietany?
Pozdrawiam z wielka ochota na tego andruta :)
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:51:46
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...dzieki wielkie :)) teraz moge przystapic do dziela... az mi slinka kapie
:)))
berta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:55:38
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...Użytkownik "slonko" <slonk0[NIESPAMUJ]@wp.pl> napisała:
> > 1 smietana
>
> Smietana smietanie nie rowna. Czy to ma byc slodka smietanka, czy taka
> kwasna jak do zupy? I ilu procentowa? A moze kremowka - taka jak do bitej
> smietany?
Ja uzywalam kwasnej smietany, ale nie pamietam dokladnie
czy to bylo 12%, czy 18%. Mysle, ze to nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 12:26:38
Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...> Ja uzywalam kwasnej smietany, ale nie pamietam dokladnie
> czy to bylo 12%, czy 18%. Mysle, ze to nie ma znaczenia.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Slicznie dziekuje za odpowiedz :)
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |