Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia (P) andruty - masa i pytanie...

Grupy

Szukaj w grupach

 

(P) andruty - masa i pytanie...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-07 09:42:11

Temat: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "Berta" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam...

Z weekendowego pobytu u przyszlej tesciowej przywiozlam "przepis" na mase do
andrutow... Podobno przepyszna... (kaloryczna tez, ale co tam ;) )

A jest to tak:
1 smietana
1 galaretka (jaka kto chce)
1 szkl. cukru
1 "Kasia"

wszystko to razem rozpuscic i po ostudzeniu przekladac wafla...

No i teraz mam pytanie: czy ktos zna ten przepis i moglby go uscislic? Jaka
to ma byc smietana? 18% wystarczy? no i ile jej?
No i co pokolei z czym mieszac? czy ma to jakies znaczenie? kiedy galaretke
wsypac? na koncu do calosci czy na poczatku?

Jesli wiec ktos wie co z tym zrobic to prosze o podpowiedzi... (bez jasnych
wytycznych gine... ;) )

pozdrawiam
Berta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-07 10:49:29

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Berta" <m...@p...onet.pl> napisała:
> A jest to tak:
> 1 smietana
> 1 galaretka (jaka kto chce)
> 1 szkl. cukru
> 1 "Kasia"
>
> wszystko to razem rozpuscic i po ostudzeniu przekladac wafla...
>
> No i teraz mam pytanie: czy ktos zna ten przepis i moglby go uscislic? Jaka
> to ma byc smietana? 18% wystarczy? no i ile jej?
> No i co pokolei z czym mieszac? czy ma to jakies znaczenie? kiedy galaretke
> wsypac? na koncu do calosci czy na poczatku?

Zobacz ten przepis:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=61
4

Wafle Eli

Składniki:
- 1 opakowanie wafli,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szkl. śmietany,
- 1 galaretka cytrynowa.

Rozpuścić w garczku: margarynę, cukier i śmietane, a potem zagotować.
Zestawić garczek i rozpuścić w tej masie galaretke.
Zostawić do wystygnięcia (przestygnięcia). A potem już smarujemy wafle.
Masa nie może być zbyt ciepła, bo wafle tracą swoją kruchość.
Galaretka cytrynowa jest najlepsza.

Przepis na mase do wafli od k...@o...pl)

1 szklanka smietany,
1 szklanka cukru,
1 margaryna,
1 galaretka owocowa (cytrynowa jest dobra),
pół szklanki mleka w proszku.

Smietane, cukier i margaryne gotowac, po zagotowaniu dodac galaretke
owocowa, wymieszac, gdy przestygnie wsypac mleko w proszku,
dobrze roztrzepac, smarowac wafle.

Oba przepisy sa dobre, robilam takie wafle.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 11:19:19

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "małgosia" <g...@z...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

dzień doberek!
małgosia z tej strony
nie ukrywam...jestem kompletnym laikiem... wiele się od WAS uczę... proszę
powiedzcie czy ta galaretk taka "na sucho" w ten tłuszcz czy normalnie,
rozrobiona z wodą ?(pewnie to pierwsze) ale wolę usłyszeć to od ekspertów
:))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 11:32:45

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "małgosia" <g...@z...com.pl> napisała:
> dzień doberek!
> małgosia z tej strony

Witaj Malgosiu :)

> nie ukrywam...jestem kompletnym laikiem... wiele się od WAS uczę... proszę
> powiedzcie czy ta galaretk taka "na sucho" w ten tłuszcz czy normalnie,
> rozrobiona z wodą ?(pewnie to pierwsze) ale wolę usłyszeć to od ekspertów
> :))

Zgadlas, ze galaretka ma byc w proszku, bez rozrabiania z woda :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 11:47:28

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "małgosia" <g...@z...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

serdeczne dzięki za milusie powitanie i za tak szybką odpowiedź :))
kupiłam andruty i obiecałam moim kaczorom (4 budrysów) coś pysznościowego...
na pewno sie ucieszą :))
pozdrowionka!
małgosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 11:47:37

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "slonko" <slonk0[NIESPAMUJ]@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1 smietana

Smietana smietanie nie rowna. Czy to ma byc slodka smietanka, czy taka
kwasna jak do zupy? I ilu procentowa? A moze kremowka - taka jak do bitej
smietany?

Pozdrawiam z wielka ochota na tego andruta :)
--
Magda - Slonko (Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 11:51:46

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "Berta" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

dzieki wielkie :)) teraz moge przystapic do dziela... az mi slinka kapie
:)))

berta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 11:55:38

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "slonko" <slonk0[NIESPAMUJ]@wp.pl> napisała:
> > 1 smietana
>
> Smietana smietanie nie rowna. Czy to ma byc slodka smietanka, czy taka
> kwasna jak do zupy? I ilu procentowa? A moze kremowka - taka jak do bitej
> smietany?

Ja uzywalam kwasnej smietany, ale nie pamietam dokladnie
czy to bylo 12%, czy 18%. Mysle, ze to nie ma znaczenia.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-07 12:26:38

Temat: Re: (P) andruty - masa i pytanie...
Od: "slonko" <slonk0[NIESPAMUJ]@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja uzywalam kwasnej smietany, ale nie pamietam dokladnie
> czy to bylo 12%, czy 18%. Mysle, ze to nie ma znaczenia.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>

Slicznie dziekuje za odpowiedz :)

--
Magda - Slonko (Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dzien wczesniej...
Reniferzyna
wyposażenie baru w pubie
mozarella z szynka - dodatek do szparag
Inwalida zakalec

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »