| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-23 08:47:51
Temat: Menu - oj, jak sie zaslinilam....Wczoraj znalazlam takie zestawienie i musialam isc spac, zeby nie zaatakowac
lodowki.
iza
####################################################
###########################
Jak to ma byc internacjonalistyczna balanga to w założeniu jest,
że każdy coś od siebie przygotuje. No i wyobraź
sobie sytuację, że spotka się 5
nacji na przykład i każda zastawi stół suto. Toć
impreza musi 5 dni trwać, albo
i dłużej uzwzgledniając polską gościnność i
konieczność leczenia urazów po
tejże. A nie lepiej zaznaczyć symbolicznie - że
Polacy nie gęsi i też itd...
Alternatywnie wszystko:
CEBULAKI!!!! - na entree ( Warszawa)
Przystawka zimna:
śledz zawijany z grzybami (Podlasie),
raki nadziewane kaszą jaglaną (Łowicz)
okrasa kaszubska ( zmielona i przysmażona pierś
gęsia + przyprawy) do chleba
pod piwo,
albo też zwykły smalec ze słoniny z cebulą, smak
lekko złamany 1 zabkiem czosnku
+ chleb razowy na miodzie ( z piwem idzie dobrze),
Przystawka gorąca:
- prażnica z razowym chlebem ( czarny chleb
obsmażany na maśle i zapiekany w
jajecznicy ze szczypiorkiem) - Kaszuby,
Jaja w sosie myśliwskim ( W-wa)
Ser biały smażony z masłem z kwaśną śmietaną i
kminkiem ( W-wa) to jest
niepowtarzalne!!!!
Zupy:
- żur w kokilce,(chlopski-Bialystok, z Ropczyc,
Częstochowski,Kielecki,
Sandomierski - zresztą profanowi można zawsze
powiedzieć, że jest to żur ze
Szczebrzeszyna)
- kwaśnica(Beskidy),
Zasadniczo głównie:
- po 1 kartaczu nadziewanym mięsem ( po 2 dla
żarłoków)(Podlasie),
- dzyndzałki warmińskie ( to takie pierożki a la
kołduny z wołowiny),
- biała kiełbasa gotowana w serwatce z chrzanem lub
cwikla (Podhale),
- szczupak po mazursku,
- karp po śląsku ( w piwie, z rodzynkami) -
ekstra!!!!,
- lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście,
- pierogi z kaszy gryczanej( Małopolska) czy z tego
regionu
- pierogi pieczone, nadziewane ziemniakami i kaszą
gryczana.
-----
Deser:
- Kisiel karmelowy ( warszawskie)
- kujawski krem z makiem
- śniezki ( Wielkopolska - to ubite białko z
dodatkami, ugotowane w mleku + sos
waniliowy, arak etc.)
Ciasta:
- Piernik krakowski wojenny
- katarzynki torunskie
Alkohole:
- Wino z tartych ziemniaków ( 3 tygodnie)
- Wino z zyta ( 4 tygodnie)
- Piwo domowe ( 3 tygodnie)
- Siwucha 40% - sklep monopolowy + apteka, gdzie
Alka Seltzer jest.
Serdecznie
Scan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-23 09:18:00
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....Lekko z ciekawości zapytam Grupowiczów:
Jak to zrobić, i czy aby jest jadalne
Ser biały smażony z masłem z kwaśną śmietaną i
> kminkiem ( W-wa) to jest
> niepowtarzalne!!!!
Coś głupiego (a może niepowtarzalnego) zjadłbym na kolację.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 09:40:06
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....
> Jak to zrobić, i czy aby jest jadalne
>
> Ser biały smażony z masłem z kwaśną śmietaną i
> > kminkiem ( W-wa) to jest
> > niepowtarzalne!!!!
>
> Coś głupiego (a może niepowtarzalnego) zjadłbym na kolację.
hmm, coś takiego można kupić w Aldim. (Już się schowałem pod stół).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 10:31:41
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....> hmm, coś takiego można kupić w Aldim. (Już się schowałem pod stół).
Serki topione?
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 11:09:35
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....
>> Jak to zrobi?, i czy aby jest jadalne
>>
>> Ser bia?y sma?ony z mas?em z kwa?n? ?mietan? i
>> > kminkiem ( W-wa) to jest
>> > niepowtarzalne!!!!
>>
>> Co? g?upiego (a mo?e niepowtarzalnego) zjad?bym na kolacj?.
>
>hmm, co? takiego mo?na kupi? w Aldim. (Ju? si? schowa?em pod stó?).
>
>Waldek
chodz za slup
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 11:11:56
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....> > >
> Serki topione?
> ;-)))
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
>
A nie, nie.. nie topione, smażone...
Na początku było tak: twaróg jak stał w spiżarce, to po paru dniach gliwiał
czyli pokrywał się taką śmierdzącą przezroczysciejącą warstwą. Znaczy sie -
psuł. No ja wiem, ze nie do konca, ze takie serki herceńskie to cale smierdzące
i przezroczyste i to przysmak, ale nie o to chodzi.
Jak taki twaróg sobie poleżakował, to wręcz zaczynał pływac w sosie własnym.
Wówczas gospodyni brała patelnie, maslo i pokrojony twaróg rozdziabdywała na
patelni i smazyła na wolnym ogniu. Śmierdziało to to przeraźliwie. Ale jak
odrobine ostyglo, to okazywalo sie, ze pychota.
Wersja podstawowa jest solona, a także wzbogacana kminkiem. W Tczewie poznałam
zaciąganie takiego sera jajkiem ( wbija sie surowe jajka do wlasnie
odstawionego z ognia zmażonego sera i szybko mocno miesza) i bardzo polubiłam,
szczególnie na zimno.
Ale dzisiejsze twarogi są z antyutleniaczami i nawet posypywanie sodą
oczyszczoną ( co praktykowała moja mama) nie pomaga w osiągnięciu własciwej
konsystencji.Więc kup[uje gotowy zer smażony z kminkiem (bodaj z Nowego
Tomysla), rozgrzewam na patelni i dodaje jajko...Qd
PS.Nie znam wersji ze śmietaną :((((
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 11:26:11
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....> >> Jak to zrobi?, i czy aby jest jadalne
> >>
> >> Ser bia?y sma?ony z mas?em z kwa?n? ?mietan? i
> >> > kminkiem ( W-wa) to jest
> >> > niepowtarzalne!!!!
> >>
> >> Co? g?upiego (a mo?e niepowtarzalnego) zjad?bym na kolacj?.
> >
> >hmm, co? takiego mo?na kupi? w Aldim. (Ju? si? schowa?em pod stó?).
> >
> >Waldek
>
> chodz za slup
no ten stół jest za słupem...
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 11:34:53
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....
>> >> Jak to zrobi?, i czy aby jest jadalne
>> >>
>> >> Ser bia?y sma?ony z mas?em z kwa?n? ?mietan? i
>> >> > kminkiem ( W-wa) to jest
>> >> > niepowtarzalne!!!!
>> >>
>> >> Co? g?upiego (a mo?e niepowtarzalnego) zjad?bym na kolacj?.
>> >
>> >hmm, co? takiego mo?na kupi? w Aldim. (Ju? si? schowa?em pod stó?).
>> >
>> >Waldek
>>
>> chodz za slup
>
>no ten stó? jest za s?upem...
>
>Waldek
to dlaczego POD??? U nas jest demokracja pod baobabem
Baba spod baobaba
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 22:43:30
Temat: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....> A nie, nie.. nie topione, smażone...
Strzyżone, golone.
;-)))
> Na początku było tak: twaróg jak stał w spiżarce, to po paru dniach
gliwiał
Tak pamiętam to sprzed wielu lat, teraz kto by się w to bawił. Chociaż w
poszukiwaniu nowych smaków warto.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |