Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Menu - oj, jak sie zaslinilam....
Date: 23 Apr 2002 10:47:51 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 89
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1019551671 28351 192.168.240.245 (23 Apr 2002 08:47:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Apr 2002 08:47:51 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.161.97.55, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; FIL Release 2;
T312461)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105203
Ukryj nagłówki
Wczoraj znalazlam takie zestawienie i musialam isc spac, zeby nie zaatakowac
lodowki.
iza
####################################################
###########################
Jak to ma byc internacjonalistyczna balanga to w założeniu jest,
że każdy coś od siebie przygotuje. No i wyobraź
sobie sytuację, że spotka się 5
nacji na przykład i każda zastawi stół suto. Toć
impreza musi 5 dni trwać, albo
i dłużej uzwzgledniając polską gościnność i
konieczność leczenia urazów po
tejże. A nie lepiej zaznaczyć symbolicznie - że
Polacy nie gęsi i też itd...
Alternatywnie wszystko:
CEBULAKI!!!! - na entree ( Warszawa)
Przystawka zimna:
śledz zawijany z grzybami (Podlasie),
raki nadziewane kaszą jaglaną (Łowicz)
okrasa kaszubska ( zmielona i przysmażona pierś
gęsia + przyprawy) do chleba
pod piwo,
albo też zwykły smalec ze słoniny z cebulą, smak
lekko złamany 1 zabkiem czosnku
+ chleb razowy na miodzie ( z piwem idzie dobrze),
Przystawka gorąca:
- prażnica z razowym chlebem ( czarny chleb
obsmażany na maśle i zapiekany w
jajecznicy ze szczypiorkiem) - Kaszuby,
Jaja w sosie myśliwskim ( W-wa)
Ser biały smażony z masłem z kwaśną śmietaną i
kminkiem ( W-wa) to jest
niepowtarzalne!!!!
Zupy:
- żur w kokilce,(chlopski-Bialystok, z Ropczyc,
Częstochowski,Kielecki,
Sandomierski - zresztą profanowi można zawsze
powiedzieć, że jest to żur ze
Szczebrzeszyna)
- kwaśnica(Beskidy),
Zasadniczo głównie:
- po 1 kartaczu nadziewanym mięsem ( po 2 dla
żarłoków)(Podlasie),
- dzyndzałki warmińskie ( to takie pierożki a la
kołduny z wołowiny),
- biała kiełbasa gotowana w serwatce z chrzanem lub
cwikla (Podhale),
- szczupak po mazursku,
- karp po śląsku ( w piwie, z rodzynkami) -
ekstra!!!!,
- lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście,
- pierogi z kaszy gryczanej( Małopolska) czy z tego
regionu
- pierogi pieczone, nadziewane ziemniakami i kaszą
gryczana.
-----
Deser:
- Kisiel karmelowy ( warszawskie)
- kujawski krem z makiem
- śniezki ( Wielkopolska - to ubite białko z
dodatkami, ugotowane w mleku + sos
waniliowy, arak etc.)
Ciasta:
- Piernik krakowski wojenny
- katarzynki torunskie
Alkohole:
- Wino z tartych ziemniaków ( 3 tygodnie)
- Wino z zyta ( 4 tygodnie)
- Piwo domowe ( 3 tygodnie)
- Siwucha 40% - sklep monopolowy + apteka, gdzie
Alka Seltzer jest.
Serdecznie
Scan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|