Data: 2002-04-23 08:47:51
Temat: Menu - oj, jak sie zaslinilam....
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wczoraj znalazlam takie zestawienie i musialam isc spac, zeby nie zaatakowac
lodowki.
iza
####################################################
###########################
Jak to ma byc internacjonalistyczna balanga to w założeniu jest,
że każdy coś od siebie przygotuje. No i wyobraź
sobie sytuację, że spotka się 5
nacji na przykład i każda zastawi stół suto. Toć
impreza musi 5 dni trwać, albo
i dłużej uzwzgledniając polską gościnność i
konieczność leczenia urazów po
tejże. A nie lepiej zaznaczyć symbolicznie - że
Polacy nie gęsi i też itd...
Alternatywnie wszystko:
CEBULAKI!!!! - na entree ( Warszawa)
Przystawka zimna:
śledz zawijany z grzybami (Podlasie),
raki nadziewane kaszą jaglaną (Łowicz)
okrasa kaszubska ( zmielona i przysmażona pierś
gęsia + przyprawy) do chleba
pod piwo,
albo też zwykły smalec ze słoniny z cebulą, smak
lekko złamany 1 zabkiem czosnku
+ chleb razowy na miodzie ( z piwem idzie dobrze),
Przystawka gorąca:
- prażnica z razowym chlebem ( czarny chleb
obsmażany na maśle i zapiekany w
jajecznicy ze szczypiorkiem) - Kaszuby,
Jaja w sosie myśliwskim ( W-wa)
Ser biały smażony z masłem z kwaśną śmietaną i
kminkiem ( W-wa) to jest
niepowtarzalne!!!!
Zupy:
- żur w kokilce,(chlopski-Bialystok, z Ropczyc,
Częstochowski,Kielecki,
Sandomierski - zresztą profanowi można zawsze
powiedzieć, że jest to żur ze
Szczebrzeszyna)
- kwaśnica(Beskidy),
Zasadniczo głównie:
- po 1 kartaczu nadziewanym mięsem ( po 2 dla
żarłoków)(Podlasie),
- dzyndzałki warmińskie ( to takie pierożki a la
kołduny z wołowiny),
- biała kiełbasa gotowana w serwatce z chrzanem lub
cwikla (Podhale),
- szczupak po mazursku,
- karp po śląsku ( w piwie, z rodzynkami) -
ekstra!!!!,
- lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście,
- pierogi z kaszy gryczanej( Małopolska) czy z tego
regionu
- pierogi pieczone, nadziewane ziemniakami i kaszą
gryczana.
-----
Deser:
- Kisiel karmelowy ( warszawskie)
- kujawski krem z makiem
- śniezki ( Wielkopolska - to ubite białko z
dodatkami, ugotowane w mleku + sos
waniliowy, arak etc.)
Ciasta:
- Piernik krakowski wojenny
- katarzynki torunskie
Alkohole:
- Wino z tartych ziemniaków ( 3 tygodnie)
- Wino z zyta ( 4 tygodnie)
- Piwo domowe ( 3 tygodnie)
- Siwucha 40% - sklep monopolowy + apteka, gdzie
Alka Seltzer jest.
Serdecznie
Scan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|