Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Menu - oj, jak sie zaslinilam....
Date: 23 Apr 2002 13:11:56 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 31
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <aa3e2a$5eu$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1019560316 5586 192.168.240.245 (23 Apr 2002 11:11:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Apr 2002 11:11:56 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.205.248.118, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105250
Ukryj nagłówki
> > >
> Serki topione?
> ;-)))
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
>
A nie, nie.. nie topione, smażone...
Na początku było tak: twaróg jak stał w spiżarce, to po paru dniach gliwiał
czyli pokrywał się taką śmierdzącą przezroczysciejącą warstwą. Znaczy sie -
psuł. No ja wiem, ze nie do konca, ze takie serki herceńskie to cale smierdzące
i przezroczyste i to przysmak, ale nie o to chodzi.
Jak taki twaróg sobie poleżakował, to wręcz zaczynał pływac w sosie własnym.
Wówczas gospodyni brała patelnie, maslo i pokrojony twaróg rozdziabdywała na
patelni i smazyła na wolnym ogniu. Śmierdziało to to przeraźliwie. Ale jak
odrobine ostyglo, to okazywalo sie, ze pychota.
Wersja podstawowa jest solona, a także wzbogacana kminkiem. W Tczewie poznałam
zaciąganie takiego sera jajkiem ( wbija sie surowe jajka do wlasnie
odstawionego z ognia zmażonego sera i szybko mocno miesza) i bardzo polubiłam,
szczególnie na zimno.
Ale dzisiejsze twarogi są z antyutleniaczami i nawet posypywanie sodą
oczyszczoną ( co praktykowała moja mama) nie pomaga w osiągnięciu własciwej
konsystencji.Więc kup[uje gotowy zer smażony z kminkiem (bodaj z Nowego
Tomysla), rozgrzewam na patelni i dodaje jajko...Qd
PS.Nie znam wersji ze śmietaną :((((
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|