| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-21 13:38:02
Temat: Re: Metka (P)
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0jgu7
> No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol warzonka?
> / walkie-talkie! GG:411958 \
warzonka- to sol kuchenna , na opakowaniu jest napisane sol warzona . Bo
teraz rozne mozna kupic np.jodowane, itp.
Sol ma byc biala i smak wyraznie slony, bez goryczki. Do wodnych roztworow
(solanek) stosuje sie sol mialka, do solenia lub peklowania-suchego- mozna
sol o grubszym ziarnie (wolniej rozpuszczalna, dluzej dzialajaca)
Kielbasa tatarska - to konska, a przynajmniej tak jest w oryginale:
konina, wieprzowina i slonina. Z przypraw: sol, saletra,pieprz, ziele ang.,
galka muszk, czosnek.. Wedzenie dymem cieplym!
i po ptakach...
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-21 19:16:13
Temat: Re: MetkaOn Tue, 21 Jan 2003 14:10:31 +0100, "walkie!" <w...@w...net.pl>
wrote:
>>
>Moja ulubiona!! i Jeszcze tatarska :D
Oj no wlasnie taka jest najlepsza ;-)
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-21 19:16:15
Temat: Re: MetkaOn Tue, 21 Jan 2003 11:25:41 +0100, "walkie!" <w...@w...net.pl>
wrote:
>Pewnie podobnie sie bedzie robic do tatara ale tatara tez nie umiem :(
A w tym nie ma nic trudnego - poledwica wolowa (lub najlepiej konina)
posiekana drobniutko (w wersji leniwej zmielona drobniutko), do tego
oliwa, zolto, sol, pieprz do smaku. Z dodatkow jeszcze powinna byc
cebula, ogorek kiszony, grzybki marnowane. To w mojej wersji. Te
dodatki bywaja jednak rozne.
Oj jak ja dawno nie jadlam domowego tataru ;-)
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 12:52:36
Temat: Re: Metka (? P)To nie bedzie metka 100%, ale moi domownicy lubia: kawalek wedzonego boczku
mielisz kilka razy (lub raz) - i juz!
Do smarowania chleba znakomite.
Smacznego!
Amy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 14:49:45
Temat: Re: Metka (? P)
Użytkownik "Amy" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0m45a$sd7$1@news.tpi.pl...
> To nie bedzie metka 100%, ale moi domownicy lubia: kawalek wedzonego
boczku
> mielisz kilka razy (lub raz) - i juz!
> Do smarowania chleba znakomite.
>
> Smacznego!
> Amy
bardzo mi sie podoba- to jakze proste- rozwiazanie. Sprobuje, przynajmniej
wiadomo co sie je...
dzieki za pomysl Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 19:11:59
Temat: Re: Metka (? P)> > To nie bedzie metka 100%, ale moi domownicy lubia: kawalek wedzonego
> boczku mielisz kilka razy (lub raz) - i juz!
> bardzo mi sie podoba- to jakze proste- rozwiazanie. Sprobuje, przynajmniej
> wiadomo co sie je...
To właśnie był główny powód ekseprymentów - żeby wiedzieć,
co "w środku" ;-)
Amy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 16:44:28
Temat: Re: Metka (P)
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0jgu7$q6o$4@news.tpi.pl...
> No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol warzonka?
Tatara czy tez tatar;) robi sie z wolowiny lub z koniny
mieso miele sie na drobno, formuje sie w "kotlety" obok na talerzyku podaje
sie pokrojona w kostke cebule i ogorka kiszonego, po srodku "kotleta" robi
sie wglebienie i wbija zoltko
przyprawia sie do smaku sola, pieprzem maggi i miesza :)
Oczywiscie jesli robimy to dla siebie wszytsko od razu mozna wymieszac, na
jakiejs imprezce podaje sie osobno, coby kazdy mogl dosmakowywac sam
Mam ochote na tatara ...
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 17:34:15
Temat: Re: Metka (P)Marta Trzaska wrote:
> Mam ochote na tatara ...
>
> Marta
>
>
Ja tez ;) Kiedy bedziesz we Wrocku? ;-)
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 17:52:12
Temat: Re: Metka (P)Ja dodaje sardynke
solo
>
> Mam ochote na tatara ...
>
> Marta
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 19:56:10
Temat: Re: Metka (P)"Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> a écrit dans le message de news:
b0rqh9$pvm$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:b0jgu7$q6o$4@news.tpi.pl...
> > No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> > tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol
warzonka?
>
> Tatara czy tez tatar;) robi sie z wolowiny lub z koniny
> mieso miele sie na drobno, formuje sie w "kotlety" obok na talerzyku
podaje
> sie pokrojona w kostke cebule i ogorka kiszonego, po srodku "kotleta" robi
No coz, dodam tylko, ze "kanonicznego" tatara sie nie mieli. Jest to bowiem
: a) skrobana poledwica ; b) mieso siekane
Ewcia,
miesosurowozerna
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |