Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Metka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Metka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-21 13:38:02

Temat: Re: Metka (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0jgu7

> No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol warzonka?
> / walkie-talkie! GG:411958 \

warzonka- to sol kuchenna , na opakowaniu jest napisane sol warzona . Bo
teraz rozne mozna kupic np.jodowane, itp.
Sol ma byc biala i smak wyraznie slony, bez goryczki. Do wodnych roztworow
(solanek) stosuje sie sol mialka, do solenia lub peklowania-suchego- mozna
sol o grubszym ziarnie (wolniej rozpuszczalna, dluzej dzialajaca)
Kielbasa tatarska - to konska, a przynajmniej tak jest w oryginale:
konina, wieprzowina i slonina. Z przypraw: sol, saletra,pieprz, ziele ang.,
galka muszk, czosnek.. Wedzenie dymem cieplym!
i po ptakach...

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-21 19:16:13

Temat: Re: Metka
Od: Catalina <c...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 21 Jan 2003 14:10:31 +0100, "walkie!" <w...@w...net.pl>
wrote:

>>
>Moja ulubiona!! i Jeszcze tatarska :D

Oj no wlasnie taka jest najlepsza ;-)

--
Catalina
icq # 54287160

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-21 19:16:15

Temat: Re: Metka
Od: Catalina <c...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 21 Jan 2003 11:25:41 +0100, "walkie!" <w...@w...net.pl>
wrote:

>Pewnie podobnie sie bedzie robic do tatara ale tatara tez nie umiem :(

A w tym nie ma nic trudnego - poledwica wolowa (lub najlepiej konina)
posiekana drobniutko (w wersji leniwej zmielona drobniutko), do tego
oliwa, zolto, sol, pieprz do smaku. Z dodatkow jeszcze powinna byc
cebula, ogorek kiszony, grzybki marnowane. To w mojej wersji. Te
dodatki bywaja jednak rozne.
Oj jak ja dawno nie jadlam domowego tataru ;-)

--
Catalina
icq # 54287160

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-22 12:52:36

Temat: Re: Metka (? P)
Od: "Amy" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

To nie bedzie metka 100%, ale moi domownicy lubia: kawalek wedzonego boczku
mielisz kilka razy (lub raz) - i juz!
Do smarowania chleba znakomite.

Smacznego!
Amy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-22 14:49:45

Temat: Re: Metka (? P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Amy" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0m45a$sd7$1@news.tpi.pl...
> To nie bedzie metka 100%, ale moi domownicy lubia: kawalek wedzonego
boczku
> mielisz kilka razy (lub raz) - i juz!
> Do smarowania chleba znakomite.
>
> Smacznego!
> Amy

bardzo mi sie podoba- to jakze proste- rozwiazanie. Sprobuje, przynajmniej
wiadomo co sie je...

dzieki za pomysl Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-22 19:11:59

Temat: Re: Metka (? P)
Od: "Amy" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > To nie bedzie metka 100%, ale moi domownicy lubia: kawalek wedzonego
> boczku mielisz kilka razy (lub raz) - i juz!

> bardzo mi sie podoba- to jakze proste- rozwiazanie. Sprobuje, przynajmniej
> wiadomo co sie je...

To właśnie był główny powód ekseprymentów - żeby wiedzieć,
co "w środku" ;-)

Amy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 16:44:28

Temat: Re: Metka (P)
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0jgu7$q6o$4@news.tpi.pl...
> No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol warzonka?

Tatara czy tez tatar;) robi sie z wolowiny lub z koniny
mieso miele sie na drobno, formuje sie w "kotlety" obok na talerzyku podaje
sie pokrojona w kostke cebule i ogorka kiszonego, po srodku "kotleta" robi
sie wglebienie i wbija zoltko
przyprawia sie do smaku sola, pieprzem maggi i miesza :)
Oczywiscie jesli robimy to dla siebie wszytsko od razu mozna wymieszac, na
jakiejs imprezce podaje sie osobno, coby kazdy mogl dosmakowywac sam

Mam ochote na tatara ...

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 17:34:15

Temat: Re: Metka (P)
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marta Trzaska wrote:

> Mam ochote na tatara ...
>
> Marta
>
>
Ja tez ;) Kiedy bedziesz we Wrocku? ;-)

--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 17:52:12

Temat: Re: Metka (P)
Od: "solo" <p...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja dodaje sardynke

solo


>
> Mam ochote na tatara ...
>
> Marta
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-24 19:56:10

Temat: Re: Metka (P)
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> a écrit dans le message de news:
b0rqh9$pvm$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:b0jgu7$q6o$4@news.tpi.pl...
> > No to kupa, nie ma gdzie uwedzic - a czy jak tego nie uwedze to bedzie
> > tatar?Jaka jest roznica miedzy tatarem a metka? I co to jest sol
warzonka?
>
> Tatara czy tez tatar;) robi sie z wolowiny lub z koniny
> mieso miele sie na drobno, formuje sie w "kotlety" obok na talerzyku
podaje
> sie pokrojona w kostke cebule i ogorka kiszonego, po srodku "kotleta" robi

No coz, dodam tylko, ze "kanonicznego" tatara sie nie mieli. Jest to bowiem
: a) skrobana poledwica ; b) mieso siekane

Ewcia,
miesosurowozerna

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: gdzie kupic wage liczaca kalorie?
Odp: imieniny!!
zupa serowa - mniam, mniam
Pytanie o serek homogenizowany
Re: Pomożecie z teściową? ;-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »