Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Miod Kasztelanski

Grupy

Szukaj w grupach

 

Miod Kasztelanski

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-08 19:45:04

Temat: Miod Kasztelanski
Od: Alien <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dostalem wspaniala ksiazke na temat domowego wyrobu roznego rodzaju
napojow alkoholowych (dzieki Alex). Pragne sie podzielic z Wami jednym z
przepisow:

MIOD KASZTELANSKI - miód pitny sycony, poltorak (10 l)

7,5 l miodu pszczelego
2,5 l wody
10 g chmielu
1/2 laski wanilii
1/2 selera (lub 30 g lisci)

Do brzeczki miodowej dodac chmiel, laske wanilii i pokrojony korzen lub
swierze liscie selera. (Uwaga, teraz bedzie najlepszy fragmet) Po dwoch
latach dojrzewania rozlac do butelek i odstawic na 5-10 lat. (!!!)

Zainteresowanych degustacja, serdecznie zapraszam... za jakie 15 lat.
Wtedy podobno jest najlepszy. :)))

A powaznie...
U mnie w domu produkuje sie wina i nalewki od wielu lat. Mialem wiec
okazje przejrzec sporo wydawnictw na ten temat i musze powiedziec, ze ta
ksiazka tzn. "Domowe piwa, cyndry, wina, nalewki, likiery, kremy"
Zdzislawa T. Nowickiego jest jednym z lepszych opracowan na ten temat.
Goraco polecam wszystkim milosnikom domowych trunkow.

pozdrawiam
Robert

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy Ktoś zna przeris na piław???
Re: Na 8-go coś wykwintnego....
Re: Na 8-go coś wykwintnego....
Ryz inaczej
czerwona kapusta po Slasku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »