| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-08 19:45:04
Temat: Miod KasztelanskiDostalem wspaniala ksiazke na temat domowego wyrobu roznego rodzaju
napojow alkoholowych (dzieki Alex). Pragne sie podzielic z Wami jednym z
przepisow:
MIOD KASZTELANSKI - miód pitny sycony, poltorak (10 l)
7,5 l miodu pszczelego
2,5 l wody
10 g chmielu
1/2 laski wanilii
1/2 selera (lub 30 g lisci)
Do brzeczki miodowej dodac chmiel, laske wanilii i pokrojony korzen lub
swierze liscie selera. (Uwaga, teraz bedzie najlepszy fragmet) Po dwoch
latach dojrzewania rozlac do butelek i odstawic na 5-10 lat. (!!!)
Zainteresowanych degustacja, serdecznie zapraszam... za jakie 15 lat.
Wtedy podobno jest najlepszy. :)))
A powaznie...
U mnie w domu produkuje sie wina i nalewki od wielu lat. Mialem wiec
okazje przejrzec sporo wydawnictw na ten temat i musze powiedziec, ze ta
ksiazka tzn. "Domowe piwa, cyndry, wina, nalewki, likiery, kremy"
Zdzislawa T. Nowickiego jest jednym z lepszych opracowan na ten temat.
Goraco polecam wszystkim milosnikom domowych trunkow.
pozdrawiam
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |