« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-08 15:36:52
Temat: czerwona kapusta po Slasku W dziecinstwie kilka lat mieszkalam na Slasku /ok. Rybnika/ i tam w
czasie rodzinnych uroczystosci do obiadu serwowano tradycyjne slaskie kluski
i czerwona /zwana tam modra/ kapuste.
Czy jest wsrod Was ktos ze Slaska, kto zna przepisy na te pychocia?
serdecznie pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-09 15:13:25
Temat: Odp: czerwona kapusta po Slasku
Szatkujesz kapustę czerwoną , do gara, woda, sól, dwa ziarenka ziela
angielskiego, jeden listek laurowy, gotujesz ale nie całkiem na mięko.Kiedy
kapusta jest już prawie mięka, odlewamy wodę, wcieramy , na grubej tarce,
winne jabłko obrane ze skóry, dodajemy troche pieprzu mielonego
w miedzyczasie na patelnię dajesz drobno pokrojony boczek wędzony, smażysz
na złoty kolor, po czasie dodajesz drobno pokrojoną cebulę , po chwili
troche mąki pszennej, trochę octu i po zagotowaniu to wszystko do garka z
odcedzona kapustą , jeszcze chwilę na piec wymieszać delikatnie, dokładnie,
i gotowe smacznego......jak ktoś woli może dodać małą łyżeczkę cukru.
--
pozdrawiam Chrystian
s...@f...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |