| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-21 13:22:08
Temat: Mój obiad na dziś:)Witam
Podaję swój jadłospis obiadowy na dziś, może komuś wyda się równie smaczne i
spróbuje:)
Brokuły, kalafior, marchewka, ziemniaki, brukselka, czosnek w ząbkach -
duszone tylko do kruchości ( nie surowe ale też nie ugotowane na paćkę ) w
sosie własnym, oczywiście sól, pieprz, bazylia i w moim przypadku jeszcze
zioła prowansalskie..
Porcja fileta z indyka smażona na złoty kolor, oczywiście kilka godzin przed
smażeniem leżała w przyprawach różnorakich ( wedle swojego smaku )
Pieczarki duszone na masełku + sól i pieprz
Filecik podany na liściu sałaty, obok warzywka i duszone pieczarki.
Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
pochwalicie?
Pzdr
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-11-21 15:20:46
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)Jacek napisał(a):
> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
> pochwalicie?
poniedzialek: zupka (rosol z lanym jajkiem), kopytka z maselkiem na II danie.
p.s. zaraz startuje z podwieczorkiem.
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-11-21 17:13:39
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)"Jacek" <e...@t...pl> wrote in message news:dlshko$3t2$1@opal.futuro.pl...
>
> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się
> też
> pochwalicie?
ja dzisia mam piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym (tzn dzisiaj z uwagi na
sprint wykorzystalam gotowca), do tego dziki ryz, i salatki 1. z pora, 2.
zielona
salata, papryka, zielona cebulka, marchewka, pomidory, z oliwa przyrpwiona
czosnkiem.
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-11-21 23:27:45
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)1. pierś z kurczaka w panierce (typowa: mąka, jajko, bułka), może być z
serkiem w środku
2. ziemniaczki w plasterkach przysmażone na patelni (pieprz, sól)
3. cukinia (1 szt. na 1 osobę) pokrojona również w plasterki, zasmażona na
patelni do miękkości (sól, pieprz, bazylia). Cukinia trochę zmieni kolor o
może nie wyglądać za ciekawie, ale smakiem zrekompensuje wszystko.. na
prawdę polecam, to był taki mój dzisiejszy mały eksperyment, ale wyszło na
prawdę super.. :)
Smacznego
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-22 04:55:57
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)"Kama" <k...@w...pl> wrote in message
news:dltl5o$190$1@news.onet.pl...
> 1. pierś z kurczaka w panierce (typowa: mąka, jajko, bułka), może być z
> serkiem w środku
> 2. ziemniaczki w plasterkach przysmażone na patelni (pieprz, sól)
> 3. cukinia (1 szt. na 1 osobę) pokrojona również w plasterki, zasmażona
> na patelni do miękkości (sól, pieprz, bazylia). Cukinia trochę zmieni
> kolor o może nie wyglądać za ciekawie, ale smakiem zrekompensuje
> wszystko.. na prawdę polecam, to był taki mój dzisiejszy mały eksperyment,
> ale wyszło na prawdę super.. :)
bazylie do cukinii???
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-22 06:43:42
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)Dnia Mon, 21 Nov 2005 14:22:08 +0100, Waćpanna lub waćpan Jacek, w
wiadomości <news:dlshko$3t2$1@opal.futuro.pl> zawarł, co następuje:
> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
> pochwalicie?
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i ccebulą, przygotowana dzień
wcześniej, bo w poniedziałk to nie ma kiedy ;>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Okulary to zwycięstwo ciekawości nad próżnością.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-22 08:00:46
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)On Tue, 22 Nov 2005 07:43:42 +0100, Tatiana
<yennefer12*antyspam*@go2.pl> wrote:
>Dnia Mon, 21 Nov 2005 14:22:08 +0100, Waćpanna lub waćpan Jacek, w
>wiadomości <news:dlshko$3t2$1@opal.futuro.pl> zawarł, co następuje:
>
>> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
>> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
>> pochwalicie?
>
>Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i ccebulą, przygotowana dzień
>wcześniej, bo w poniedziałk to nie ma kiedy ;>
Ja ostatnio wlasnie zapiekanki robie, pewnie z lenistwa -
ziemniaki w kostke, marchewke w plasterki, cebule lub pory w co
sie chce, maly kawalek selera bulwiastego w kostke, koniecznie
buraki w kostke. Wymieszac to ze soba oraz z pokrojonym w
plasterki i potem te plasterki na mniejsze plasterki boczkiem
wedzonym. Zadnej wody czy innego plynu, bo ziemniaki maja
tendencje rozciapywania sie. W sumie zapiekanka wychodzi dosc
sucha (bez plynu) ale nie sucha *wior, bo ma tluszcz z boczku) .
Mam bardzo dobre zeliwne naczynie z DOBRZE dopasowana pokrywka
(mozna uszczelnic folia alum.( i ta zapiekanka piecze sie w
srednim piecu tak z poltorej godziny. Znaczy nie jest to posilek
na cito, ale wart...szczegolnie te lekko przybrazowiale kawali,
co sie przyklejaja do scian naczynia........szczegolnie
buraczki....hhhhmmmm :)
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-22 10:19:51
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)On Mon, 21 Nov 2005 14:22:08 +0100, Jacek wrote:
> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
> pochwalicie?
U mnie dziś faszerowane bakłażany - wydrążone połówki bakłażanów napchane
farszem z miąższu,cebuli, pieczarek i ryżu (dla objętości ;) i zapieczone w
piekarniku.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-22 12:40:25
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)Dnia Tue, 22 Nov 2005 08:00:46 +0000, Waćpanna lub waćpan Krysia Thompson, w
wiadomości <news:toj5o19023f651411k3ogbcjparbd28975@4ax.com> zawarł, co
następuje:
> Zadnej wody czy innego plynu, bo ziemniaki maja
> tendencje rozciapywania sie. W sumie zapiekanka wychodzi dosc
> sucha (bez plynu) ale nie sucha *wior, bo ma tluszcz z boczku) .
Co kto lubi, ja nie wyobrażam sobie zapiekanki bez śmeitany i jajek, bo ja
uwielbiam tę masę już ściętą, poprzyklejana do ziemniaków :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Takich dwóch, jak nas trzech, to nie ma ani jednego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-22 13:36:54
Temat: Re: Mój obiad na dziś:)Pewnego pieknego dnia 2005-11-22 00:27 Kama z nienacka napisal/a:
> 3. cukinia (1 szt. na 1 osobę) pokrojona również w plasterki, zasmażona na
> patelni do miękkości (sól, pieprz, bazylia). Cukinia trochę zmieni kolor o
> może nie wyglądać za ciekawie, ale smakiem zrekompensuje wszystko.. na
> prawdę polecam, to był taki mój dzisiejszy mały eksperyment, ale wyszło na
> prawdę super.. :)
Użyj zamiast bazylii niewielką ilość pieprzu kajeńskiego, a po wierzchu
już po zdjęciu z patelni posyp ostrym żółtym serem (niewiele, ot tak
ciut ciut) - dla mnie bomba :)))
A u mnie było tagliatelle z łososiem w śmietanowo-pietruchowym sosie -
dobre, nie powiem, ale trzeba popracować coby było lepsze! :)))
A dziś to chyba dużo buraczków tak po prostu, a na zakąskę śledź ;)))
--
oshin, z dziwnym jadłospisem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |