Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mój obiad na dziś:)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mój obiad na dziś:)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-21 13:22:08

Temat: Mój obiad na dziś:)
Od: "Jacek" <e...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Podaję swój jadłospis obiadowy na dziś, może komuś wyda się równie smaczne i
spróbuje:)

Brokuły, kalafior, marchewka, ziemniaki, brukselka, czosnek w ząbkach -
duszone tylko do kruchości ( nie surowe ale też nie ugotowane na paćkę ) w
sosie własnym, oczywiście sól, pieprz, bazylia i w moim przypadku jeszcze
zioła prowansalskie..
Porcja fileta z indyka smażona na złoty kolor, oczywiście kilka godzin przed
smażeniem leżała w przyprawach różnorakich ( wedle swojego smaku )
Pieczarki duszone na masełku + sól i pieprz
Filecik podany na liściu sałaty, obok warzywka i duszone pieczarki.

Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
pochwalicie?
Pzdr
Jacek Szczecin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-21 15:20:46

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek napisał(a):
> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
> pochwalicie?

poniedzialek: zupka (rosol z lanym jajkiem), kopytka z maselkiem na II danie.

p.s. zaraz startuje z podwieczorkiem.

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-21 17:13:39

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jacek" <e...@t...pl> wrote in message news:dlshko$3t2$1@opal.futuro.pl...
>
> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się
> też
> pochwalicie?

ja dzisia mam piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym (tzn dzisiaj z uwagi na
sprint wykorzystalam gotowca), do tego dziki ryz, i salatki 1. z pora, 2.
zielona
salata, papryka, zielona cebulka, marchewka, pomidory, z oliwa przyrpwiona
czosnkiem.

iwon(k)a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-21 23:27:45

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: "Kama" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

1. pierś z kurczaka w panierce (typowa: mąka, jajko, bułka), może być z
serkiem w środku
2. ziemniaczki w plasterkach przysmażone na patelni (pieprz, sól)
3. cukinia (1 szt. na 1 osobę) pokrojona również w plasterki, zasmażona na
patelni do miękkości (sól, pieprz, bazylia). Cukinia trochę zmieni kolor o
może nie wyglądać za ciekawie, ale smakiem zrekompensuje wszystko.. na
prawdę polecam, to był taki mój dzisiejszy mały eksperyment, ale wyszło na
prawdę super.. :)

Smacznego

Kama


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-22 04:55:57

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Kama" <k...@w...pl> wrote in message
news:dltl5o$190$1@news.onet.pl...
> 1. pierś z kurczaka w panierce (typowa: mąka, jajko, bułka), może być z
> serkiem w środku
> 2. ziemniaczki w plasterkach przysmażone na patelni (pieprz, sól)
> 3. cukinia (1 szt. na 1 osobę) pokrojona również w plasterki, zasmażona
> na patelni do miękkości (sól, pieprz, bazylia). Cukinia trochę zmieni
> kolor o może nie wyglądać za ciekawie, ale smakiem zrekompensuje
> wszystko.. na prawdę polecam, to był taki mój dzisiejszy mały eksperyment,
> ale wyszło na prawdę super.. :)

bazylie do cukinii???

iwon(k)a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-22 06:43:42

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 21 Nov 2005 14:22:08 +0100, Waćpanna lub waćpan Jacek, w
wiadomości <news:dlshko$3t2$1@opal.futuro.pl> zawarł, co następuje:

> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
> pochwalicie?

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i ccebulą, przygotowana dzień
wcześniej, bo w poniedziałk to nie ma kiedy ;>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Okulary to zwycięstwo ciekawości nad próżnością.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-22 08:00:46

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 22 Nov 2005 07:43:42 +0100, Tatiana
<yennefer12*antyspam*@go2.pl> wrote:

>Dnia Mon, 21 Nov 2005 14:22:08 +0100, Waćpanna lub waćpan Jacek, w
>wiadomości <news:dlshko$3t2$1@opal.futuro.pl> zawarł, co następuje:
>
>> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
>> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
>> pochwalicie?
>
>Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i ccebulą, przygotowana dzień
>wcześniej, bo w poniedziałk to nie ma kiedy ;>


Ja ostatnio wlasnie zapiekanki robie, pewnie z lenistwa -
ziemniaki w kostke, marchewke w plasterki, cebule lub pory w co
sie chce, maly kawalek selera bulwiastego w kostke, koniecznie
buraki w kostke. Wymieszac to ze soba oraz z pokrojonym w
plasterki i potem te plasterki na mniejsze plasterki boczkiem
wedzonym. Zadnej wody czy innego plynu, bo ziemniaki maja
tendencje rozciapywania sie. W sumie zapiekanka wychodzi dosc
sucha (bez plynu) ale nie sucha *wior, bo ma tluszcz z boczku) .
Mam bardzo dobre zeliwne naczynie z DOBRZE dopasowana pokrywka
(mozna uszczelnic folia alum.( i ta zapiekanka piecze sie w
srednim piecu tak z poltorej godziny. Znaczy nie jest to posilek
na cito, ale wart...szczegolnie te lekko przybrazowiale kawali,
co sie przyklejaja do scian naczynia........szczegolnie
buraczki....hhhhmmmm :)

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-22 10:19:51

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: Grzegorz Mucha <m...@p...zabierzow.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 21 Nov 2005 14:22:08 +0100, Jacek wrote:

> Z uwagi na fakt że teraz ja gotuję ( żona 10 lat a teraz ja 10 lat ) to
> codziennie mam dylemat co ugotować na obiad, może tak co jakiś czas się też
> pochwalicie?

U mnie dziś faszerowane bakłażany - wydrążone połówki bakłażanów napchane
farszem z miąższu,cebuli, pieczarek i ryżu (dla objętości ;) i zapieczone w
piekarniku.

mucher

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-22 12:40:25

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 22 Nov 2005 08:00:46 +0000, Waćpanna lub waćpan Krysia Thompson, w
wiadomości <news:toj5o19023f651411k3ogbcjparbd28975@4ax.com> zawarł, co
następuje:

> Zadnej wody czy innego plynu, bo ziemniaki maja
> tendencje rozciapywania sie. W sumie zapiekanka wychodzi dosc
> sucha (bez plynu) ale nie sucha *wior, bo ma tluszcz z boczku) .

Co kto lubi, ja nie wyobrażam sobie zapiekanki bez śmeitany i jajek, bo ja
uwielbiam tę masę już ściętą, poprzyklejana do ziemniaków :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Takich dwóch, jak nas trzech, to nie ma ani jednego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-22 13:36:54

Temat: Re: Mój obiad na dziś:)
Od: oshin dorota bugla <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pieknego dnia 2005-11-22 00:27 Kama z nienacka napisal/a:
> 3. cukinia (1 szt. na 1 osobę) pokrojona również w plasterki, zasmażona na
> patelni do miękkości (sól, pieprz, bazylia). Cukinia trochę zmieni kolor o
> może nie wyglądać za ciekawie, ale smakiem zrekompensuje wszystko.. na
> prawdę polecam, to był taki mój dzisiejszy mały eksperyment, ale wyszło na
> prawdę super.. :)

Użyj zamiast bazylii niewielką ilość pieprzu kajeńskiego, a po wierzchu
już po zdjęciu z patelni posyp ostrym żółtym serem (niewiele, ot tak
ciut ciut) - dla mnie bomba :)))

A u mnie było tagliatelle z łososiem w śmietanowo-pietruchowym sosie -
dobre, nie powiem, ale trzeba popracować coby było lepsze! :)))

A dziś to chyba dużo buraczków tak po prostu, a na zakąskę śledź ;)))

--
oshin, z dziwnym jadłospisem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Makowiec Agaty Solon
Makowiec Agaty Solon
[p] jablka pieczone
Dobre ciasto na Pizze:)
zapiekanka ziemniaczana prosba o przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »