| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-13 16:41:30
Temat: Moje ciastaWitam Wszystkich!!!!!
Bardzo uwielbiam piec ciasta!!!!Dlatego tez chcialabym uzyskac kilka nowych
porad na ich wlasnie temat(np. jak upiec biszkopt aby po wyciagnieciu z
piekarnika nie opadał?jakich najczesciej uzywać aromatów?, itp.).Najczesciej
pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory dziekuje!
Pozdtawiam!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-13 22:46:07
Temat: Re: Moje ciasta
Użytkownik "Baśka" <n...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4a5c.0000069a.40041fba@newsgate.onet.pl...
> Najczesciej
> pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory
dziekuje!
> Pozdtawiam!!
>
Jak jestes ambitna to zrob to:
LEKKI TORT CZEKOLADOWY
Biszkopt (na srednia tortownice):
5 duzych jaj
150g cukru pudru
90g maki pszennej tortowej
4 plaskie lyzki kakao (powinno byc w najlepszym gatunku, taniocha nie
wchodzi w gre)
40g maczki "maizena" lub ziemniaczanej lub 1 op. budyniu waniliowego albo
smietankowego na 1/2l mleka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem czekoladowy
2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady i tu dluzsze objasnienie: nalezy
bardzo dokladnie przestudiowac
sklad surowcowy a to w tym celu by wyeliminowac tandetne podróby zawierajace
tluszcze inne niz kakaowy.
Niestety jest to coraz czestsze zjawisko, czekolada zawierajaca jakies tam
inne tluszcze roslinne nie rozplywa
sie w cieple, oczywiscie smak i konsystencja na tym cierpia ale producent ma
mniejsze straty. W naszym kremie
podstawowa kwestia jest rozpuszczenie w rondelku pokruszonych tabliczek,
wiec mozna wszystko zaprzepascic
przez uzycie niewlasciwego surowca. Nieraz wyrzucalam w diably sztywna i
zwarzona breje, zanim skojarzylam
o co chodzi.
2 platki zelatyny
4 lyzki mleka
4 zóltka
4 lyzki cukru pudru
25 ml koniaku, brandy tez ujdzie
1 mala filizanka typu naparstek bardzo mocnego espresso, lub 1 kopiata
lyzeczka Nescafee Gold (nie chce uprawiac reklamy
ale tylko ta rozpuszczalna ma smak kojarzacy sie z prawdziwa kawa) która
rozpuszczamy w powyzszym koniaku
200 ml idealnie swiezej smietanki kremówki
cos alkoholowego do nasaczenia biszkoptu, np. druga porcja koniaku z kawa
Wykonanie:
Biszkopt: bialka oddzielamy od zóltek, ubijamy na srednio sztywna piane ze
szczypta soli, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodajemy po jednym zóltku caly czas miksujac. Wszystkie sypkie skladniki
mieszamy i przesiewajac do masy jajecznej po trochu delikatnie mieszamy
rózga.
Pieczemy w 180*C, w tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej maka.
Krem:
Platki zelatyny zalewamy zimna woda. Tabliczki czekolady kruszymy do
rondelka o grubym dnie, skrapiamy mlekiem i rozpuszczamy caly czas mieszajac
uwazajac by sie nie zrobilo gorace - wtedy czekolada twardnieje. Do cieplej
plynnej czekolady dodajemy odcisnieta zelatyne i energicznie mieszamy do
rozpuszczenia. Gdyby sie zrobilo niepokojaco geste nie nalezy sie tym za
bardzo przejmowac, na pózniejszym etapie wszystko sie "wtre". Mase
czekoladowa odstawiamy do przestygniecia. Zóltka miksujemy z trzema lyzkami
cukru na puszysta mase, dodajemy koniak z kawa a nastepnie po trochu mase
czekoladowa. Dzieki zelatynie nic sie nie zwarzy, wiec mozna sobie spokojnie
mikserem na najwyzszych obrotach i wte i wewte. Teraz szybciutko ubijamy
smietanke z pozostala lyzka cukru i wmontowujemy ja ostroznie rózga do jaj z
czekolada. Nie mozna czekac z przekladaniem biszkopta, bo masa szybko
tezeje. Dla pracowitych - biszkopt przekrawamy na trzy placuszki, dla
szybkich - robimy góre, spód i srodek nadziewamy kremem. Mozna wykonac
polewe z tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej z kilkoma lyzkami mleka.
Dekoracje wg upodoban ale w zasadzie nie lubie dodawania kolejnych smaków w
postaci migdalów czy orzechów. Gotowy tort trzeba koniecznie porzadnie
schlodzic.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |