Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Moje ciasta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Moje ciasta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-13 16:42:25

Temat: Moje ciasta
Od: "Baśka" <n...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Wszystkich!!!!!
Bardzo uwielbiam piec ciasta!!!!Dlatego tez chcialabym uzyskac kilka nowych
porad na ich wlasnie temat(np. jak upiec biszkopt aby po wyciagnieciu z
piekarnika nie opadał?jakich najczesciej uzywać aromatów?, itp.).Najczesciej
pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory dziekuje!
Pozdtawiam!!

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-13 19:33:06

Temat: Re: Moje ciasta
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Baśka" <n...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4a5c.0000069d.40041ff1@newsgate.onet.pl...
> Witam Wszystkich!!!!!
> Bardzo uwielbiam piec ciasta!!!!Dlatego tez chcialabym uzyskac kilka
nowych
> porad na ich wlasnie temat(np. jak upiec biszkopt aby po wyciagnieciu z
> piekarnika nie opadał?jakich najczesciej uzywać aromatów?,
itp.).Najczesciej
> pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory
dziekuje!
> Pozdtawiam!!

Ja zawsze myślałam, że biszkopt to najtrudniejsza rzecz na świecie do
zrobienia do czasu, kiedy znalazłam taki oto przepis:
4 jaja
szklanka cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mączki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1/2 paczki proszku do pieczenia (8g)
opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie, jak kto lubi)
starta skórka z cytryny (jw)
masło do posmarowania formy i bułka tarta do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem, żółtka ubić z 3/4 szkl. cukru na parze pod koniec
ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę pod koniec
dodać resztę cukru (1/4 szkl.). Pianę dodać do żółtek, dodać mąkę, cukier
waniliowy, skórkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej formy i wstawić
do nagrzanego piekarnika (200st) na 40 min. (w moim piekarniku wystarczy 25
min.:-)). Ciasto rośnie natychmiast po wstawieniu do piekarnika i nie opada!
(przynajmniej u mnie nie). Wyrastanie i pulchność ciasta zależy od dobrze
ubitych jaj i pewnie też od jakości jaj (nie polecam tych z supermarketów).
Podziel się wrażeniami, jeśli zrobisz wg tego przepisu.
W zamian poprosiłabym o przepis na jakiś dobry, niezbyt ciężki krem bez
mleka i śmietany. Najlepiej taki uniwersalny, żeby nadawał się też pod
galaretkę, bo z tym mam problem.

Ewa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 05:56:14

Temat: Re: Moje ciasta
Od: "laik7" <g...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Ja zawsze myślałam, że biszkopt to najtrudniejsza rzecz na świecie do
>zrobienia do czasu, kiedy znalazłam taki oto przepis:
>4 jaja
>szklanka cukru
>3/4 szkl. mąki pszennej
>1/4 szkl. mączki ziemniaczanej
>6 łyżek wody
>1/2 paczki proszku do pieczenia (8g)
>opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie, jak kto lubi)
>starta skórka z cytryny (jw)
>masło do posmarowania formy i bułka tarta do posypania

To nie jest przepis na biszkopt lecz na ciasto biszkoptowe.
Biszkopt to tylko jajka, mąka pszenna i cukier.

Laik
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 07:57:22

Temat: Re: Moje ciasta
Od: Izza <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Medea wrote:

>
> Użytkownik "Baśka" <n...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4a5c.0000069d.40041ff1@newsgate.onet.pl...
>> Witam Wszystkich!!!!!
>> Bardzo uwielbiam piec ciasta!!!!Dlatego tez chcialabym uzyskac kilka
> nowych
>> porad na ich wlasnie temat(np. jak upiec biszkopt aby po wyciagnieciu z
>> piekarnika nie opadał?jakich najczesciej uzywać aromatów?,
> itp.).Najczesciej
>> pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory
> dziekuje!
>> Pozdtawiam!!
>
> Ja zawsze myślałam, że biszkopt to najtrudniejsza rzecz na świecie do
> zrobienia do czasu, kiedy znalazłam taki oto przepis:
> 4 jaja
> szklanka cukru
> 3/4 szkl. mąki pszennej
> 1/4 szkl. mączki ziemniaczanej
> 6 łyżek wody
> 1/2 paczki proszku do pieczenia (8g)
> opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie, jak kto lubi)
> starta skórka z cytryny (jw)
> masło do posmarowania formy i bułka tarta do posypania
>
> Mąkę przesiać z proszkiem, żółtka ubić z 3/4 szkl. cukru na parze pod
> koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę pod
> koniec dodać resztę cukru (1/4 szkl.). Pianę dodać do żółtek, dodać mąkę,
> cukier waniliowy, skórkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej formy
> i wstawić do nagrzanego piekarnika (200st) na 40 min. (w moim piekarniku
> wystarczy 25 min.:-)). Ciasto rośnie natychmiast po wstawieniu do
> piekarnika i nie opada! (przynajmniej u mnie nie). Wyrastanie i pulchność
> ciasta zależy od dobrze ubitych jaj i pewnie też od jakości jaj (nie
> polecam tych z supermarketów). Podziel się wrażeniami, jeśli zrobisz wg
> tego przepisu. W zamian poprosiłabym o przepis na jakiś dobry, niezbyt
> ciężki krem bez mleka i śmietany. Najlepiej taki uniwersalny, żeby nadawał
> się też pod galaretkę, bo z tym mam problem.

najprostsza masa, w dodatku nie bedzie za slodka i prawie zawsze wychodzi.
ugotowac budyn, ale o polowe zmniejszyc ilosc mleka (zwykle to jest 0,25l
zamiast 0.5) i dodac z 6-7 lyzek cukru (jak ktos lubi slodka mase to
odpowiednio wiecej) budyn wystudzic calkowicie.
kostke masla utrzec na mase (chwilke mikserem) i dodawac zimny budyn i
ucierac na puszysta mase. Na koniec dodac ze 2 lyzki rumu lub wodki lub
spirytusu i dalej ucierac na puszysta mase -- tutaj uwaga, jesli alkohol
bedzie kiepskiej jakosci masa moze sie zwarzyc.

To co otrzymasz to podstawa masy. W tej postaci moze byc jako masa
smietankowa, mozna dodac np kakao i bedzie kakaowa. Oczywiscie po dodaniu
jakiegos dodatku trzeba koniecznie dobrze utrzec mase :))

Tak czy siak masa nie jest mdla, dosc dlugo zachowuje swiezosc i jest
calkiem dobra:)

Milego pichcenia:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 10:42:31

Temat: Re: Moje ciasta
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> To nie jest przepis na biszkopt lecz na ciasto biszkoptowe.
> Biszkopt to tylko jajka, mąka pszenna i cukier.
>
> Laik

Przeszkadza ta 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, czy ta odrobina masła do
posmarowania formy?
Ewa, też laik :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 11:08:53

Temat: Re: Moje ciasta
Od: "laik7" <g...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> To nie jest przepis na biszkopt lecz na ciasto biszkoptowe.
>> Biszkopt to tylko jajka, mąka pszenna i cukier.
>>
>> Laik
>
>Przeszkadza ta 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, czy ta odrobina masła do
>posmarowania formy?
>Ewa, też laik :-)
>
Nie przesadzajmy. Do biszkoptu formę się przecież też smaruje - cudów nie ma.
Nic nie przeszkadza - ciasto na pewno jest smaczne. Jednakże po dodaniu mączki
ziemniaczanej i/lub wody i/lub proszku do pieczenia to nie jest już biszkopt,
tylko ciasto biszkoptowe.

Laik

--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 11:37:27

Temat: Re: Moje ciasta
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "laik7" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
news:04011412085339@polnews.pl...
> >> To nie jest przepis na biszkopt lecz na ciasto biszkoptowe.
> >> Biszkopt to tylko jajka, mąka pszenna i cukier.
> >>
> >> Laik
> >
> >Przeszkadza ta 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, czy ta odrobina masła do
> >posmarowania formy?
> >Ewa, też laik :-)
> >
> Nie przesadzajmy. Do biszkoptu formę się przecież też smaruje - cudów nie
ma.
> Nic nie przeszkadza - ciasto na pewno jest smaczne. Jednakże po dodaniu
mączki
> ziemniaczanej i/lub wody i/lub proszku do pieczenia to nie jest już
biszkopt,
> tylko ciasto biszkoptowe.
>
> Laik
A niech i tak będzie, ja nie jestem drobiazgowa :-)
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 12:15:24

Temat: Re: Moje ciasta
Od: Izza <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Medea wrote:

>
> Użytkownik "laik7" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:04011412085339@polnews.pl...
>> >> To nie jest przepis na biszkopt lecz na ciasto biszkoptowe.
>> >> Biszkopt to tylko jajka, mąka pszenna i cukier.
>> >>
>> >> Laik
>> >
>> >Przeszkadza ta 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, czy ta odrobina masła do
>> >posmarowania formy?
>> >Ewa, też laik :-)
>> >
>> Nie przesadzajmy. Do biszkoptu formę się przecież też smaruje - cudów nie
> ma.
>> Nic nie przeszkadza - ciasto na pewno jest smaczne. Jednakże po dodaniu
> mączki
>> ziemniaczanej i/lub wody i/lub proszku do pieczenia to nie jest już
> biszkopt,
>> tylko ciasto biszkoptowe.
>>
>> Laik
> A niech i tak będzie, ja nie jestem drobiazgowa :-)
> Ewa
hmm...
ja nie dodaje ani maki ziemniaczanej ani nie smaruje formy... i ciasto
wychodzi... zawsze...

Izza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moje ciasta
Pierwszy raz :).
solanka ukrainska - poszukuje przepisu
Galaretka z owocami
Jaka firma daje do swoich morozonych pizz...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »