Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-on
line.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not
-for-mail
From: "Medea" <e...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Moje ciasta
Date: Tue, 13 Jan 2004 20:33:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <bu1h8c$pis$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd110.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074022477 26204 213.76.90.110 (13 Jan 2004 19:34:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Jan 2004 19:34:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186731
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Baśka" <n...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4a5c.0000069d.40041ff1@newsgate.onet.pl...
> Witam Wszystkich!!!!!
> Bardzo uwielbiam piec ciasta!!!!Dlatego tez chcialabym uzyskac kilka
nowych
> porad na ich wlasnie temat(np. jak upiec biszkopt aby po wyciagnieciu z
> piekarnika nie opadał?jakich najczesciej uzywać aromatów?,
itp.).Najczesciej
> pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory
dziekuje!
> Pozdtawiam!!
Ja zawsze myślałam, że biszkopt to najtrudniejsza rzecz na świecie do
zrobienia do czasu, kiedy znalazłam taki oto przepis:
4 jaja
szklanka cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mączki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1/2 paczki proszku do pieczenia (8g)
opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie, jak kto lubi)
starta skórka z cytryny (jw)
masło do posmarowania formy i bułka tarta do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem, żółtka ubić z 3/4 szkl. cukru na parze pod koniec
ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę pod koniec
dodać resztę cukru (1/4 szkl.). Pianę dodać do żółtek, dodać mąkę, cukier
waniliowy, skórkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej formy i wstawić
do nagrzanego piekarnika (200st) na 40 min. (w moim piekarniku wystarczy 25
min.:-)). Ciasto rośnie natychmiast po wstawieniu do piekarnika i nie opada!
(przynajmniej u mnie nie). Wyrastanie i pulchność ciasta zależy od dobrze
ubitych jaj i pewnie też od jakości jaj (nie polecam tych z supermarketów).
Podziel się wrażeniami, jeśli zrobisz wg tego przepisu.
W zamian poprosiłabym o przepis na jakiś dobry, niezbyt ciężki krem bez
mleka i śmietany. Najlepiej taki uniwersalny, żeby nadawał się też pod
galaretkę, bo z tym mam problem.
Ewa
|