Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort orzechowo-kawowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort orzechowo-kawowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-13 17:17:06

Temat: Tort orzechowo-kawowy
Od: "syso" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Znalazlam przepis na taki tort. Meza babcia robila przepyszny, ale niestety
nie mam przepisu. Wygooglalam sobie taki przepis, wprawdie masa wydaje sie
byc inna niz babcina, ale wydaje sie, ze bedzie rownie dobry. Mam
watpliwosci jednak, co do ilosci kremowki. Moze ktos z Was robil i jest w
stanie mi pomoc. W przepisie sa "2 kremowki", ale ile to jest 2x250ml, czy
2x500ml? A oto przepis:


Tort orzechowo-kawowy (dla cierpliwych i dokładnych)
Uwaga! Jest to tort tylko dla naprawdę wytrwałych.
Jakiekolwiek odstępstwo od przepisu gwarantuje totalną klapę.
Smacznego
Marta

TORT ORZECHOWO-KAWOWY
CIASTO:
10 jaj
30 dkg mielonych orzechów włoskich
1/2 szkl. drobno mielonej bułki tartej
1/2 cytryny (nie kwasku cyt.!)
25 dkg cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.

KREM:
2 kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyzki cukru
2 łyżki kawy rozpuszcz. Nescafe
1 łyżka żelatyny

MASA NA WIERZCH:
1 kremówka
1 biała czekolada (dobra gatunkowo)
trochę kawy

* CIASTO
* Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę w makutrze wstawionej do gorącej
wody. Dodać sok z cytryny, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Lekko wymieszać.
* Z białek ubić pianę na bardzo sztywno, podzielić ją na 3 części.
* Po kolei dodawać je do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.
* Wlać do blachy, wysmarowanej i oprószonej mąką tylko na dnie.
* Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 45-60 minut.
* Gdy środek zesztywnieje, wyjąć i przykryć czystą bawełnianą ściereczką.
* Po ostygnięciu rozciąć na pół (w poziomie ;-))

* KREM
* Śmietany ubić, dodać oba rodzaje cukru.
* Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody (kubek też wstawić do gorącej
wody).
* Dodać kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.
* Wymieszać delikatnie ze śmietaną, przełożyc masą ciasto.

* MASA NA WIERZCH
* Śmietanę podgrzewać na bardzo małym gazie, nie może się zagotować.
* Dodawać po kawałeczku czekolady, cały czas mieszając.
* Dodawać kawy na oko, dla koloru i smaku.
* Po około godzinie zdjąć z gazu, masa powinna być gęsta.
* Wylać ją na ciasto, udekorować, wstawić do lodówki.
From: d...@k...com.pl (DIVA)



Pozdrawiam

Sylwia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-13 18:05:51

Temat: Re: Tort orzechowo-kawowy
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
Pyszny tort jest tutaj:
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm
tylko cukru trzeba dać znacznie mniej! Polecam.

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-14 21:45:53

Temat: Re: Tort orzechowo-kawowy
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu1c1l$9ga$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> Pyszny tort jest tutaj:
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm
> tylko cukru trzeba dać znacznie mniej! Polecam.

Ostatnio sama też zdecydowanie mniej daję... ale bardziej można zmniejszyć
ilość cukru w cieście niż w masie...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 12:33:15

Temat: Re: Tort orzechowo-kawowy
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ostatnio sama też zdecydowanie mniej daję... ale bardziej można zmniejszyć
> ilość cukru w cieście niż w masie...
====
Tak, chyba o to mi chodziło.
Ale może wreszcie poprawisz przepis na stronie. Bo jak nie... to chyba złożę
sam jakąś stronę z tym tortem i napiszę, że to wg pomysłu leniwej Joanny :-}

waldek szantażysta
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 13:39:53

Temat: Re: Tort orzechowo-kawowy
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu61a1$eav$1@inews.gazeta.pl...
> > Ostatnio sama też zdecydowanie mniej daję... ale bardziej można
zmniejszyć
> > ilość cukru w cieście niż w masie...
> ====
> Tak, chyba o to mi chodziło.
> Ale może wreszcie poprawisz przepis na stronie. Bo jak nie... to chyba
złożę
> sam jakąś stronę z tym tortem i napiszę, że to wg pomysłu leniwej Joanny
:-}

A co mam poprawić?
Mi i mojej osobistej rodzinie ta mniej słodka wersja pasuje, ale już
coponiektórym gościom nie...
Wbrew pozorom ludzie lubią ulep.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 18:30:26

Temat: Re: Tort orzechowo-kawowy
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Thu, 15 Jan 2004 14:39:53 +0100, na pl.rec.kuchnia, Joanna Duszczyńska
napisał(a):

> Wbrew pozorom ludzie lubią ulep.

Ulep, jak ulep, ale ciasto ma być słodkie, a nie nijakie ;)
Najwyżej mniej się zje ;)


--
Eva Sheers
FAQ pl.rec.kuchania http://kuchenna.host.sk/
Żeby "nowym" ulżyć choć trochę :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moje ciasta
Moje ciasta
Pierwszy raz :).
solanka ukrainska - poszukuje przepisu
Galaretka z owocami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »