Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Izza <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Moje ciasta
Date: Wed, 14 Jan 2004 08:57:22 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 57
Message-ID: <bu2sp0$l5a$1@inews.gazeta.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
<bu1h8c$pis$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: 189-moo-9.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1074067040 21674 62.121.100.189 (14 Jan 2004 07:57:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Jan 2004 07:57:20 +0000 (UTC)
X-User: Izzunia
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186755
Ukryj nagłówki
Medea wrote:
>
> Użytkownik "Baśka" <n...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4a5c.0000069d.40041ff1@newsgate.onet.pl...
>> Witam Wszystkich!!!!!
>> Bardzo uwielbiam piec ciasta!!!!Dlatego tez chcialabym uzyskac kilka
> nowych
>> porad na ich wlasnie temat(np. jak upiec biszkopt aby po wyciagnieciu z
>> piekarnika nie opadał?jakich najczesciej uzywać aromatów?,
> itp.).Najczesciej
>> pieke ciasta kremowe i z checia przyjme kilka nowych przepisow!Z gory
> dziekuje!
>> Pozdtawiam!!
>
> Ja zawsze myślałam, że biszkopt to najtrudniejsza rzecz na świecie do
> zrobienia do czasu, kiedy znalazłam taki oto przepis:
> 4 jaja
> szklanka cukru
> 3/4 szkl. mąki pszennej
> 1/4 szkl. mączki ziemniaczanej
> 6 łyżek wody
> 1/2 paczki proszku do pieczenia (8g)
> opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie, jak kto lubi)
> starta skórka z cytryny (jw)
> masło do posmarowania formy i bułka tarta do posypania
>
> Mąkę przesiać z proszkiem, żółtka ubić z 3/4 szkl. cukru na parze pod
> koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę pod
> koniec dodać resztę cukru (1/4 szkl.). Pianę dodać do żółtek, dodać mąkę,
> cukier waniliowy, skórkę i lekko wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej formy
> i wstawić do nagrzanego piekarnika (200st) na 40 min. (w moim piekarniku
> wystarczy 25 min.:-)). Ciasto rośnie natychmiast po wstawieniu do
> piekarnika i nie opada! (przynajmniej u mnie nie). Wyrastanie i pulchność
> ciasta zależy od dobrze ubitych jaj i pewnie też od jakości jaj (nie
> polecam tych z supermarketów). Podziel się wrażeniami, jeśli zrobisz wg
> tego przepisu. W zamian poprosiłabym o przepis na jakiś dobry, niezbyt
> ciężki krem bez mleka i śmietany. Najlepiej taki uniwersalny, żeby nadawał
> się też pod galaretkę, bo z tym mam problem.
najprostsza masa, w dodatku nie bedzie za slodka i prawie zawsze wychodzi.
ugotowac budyn, ale o polowe zmniejszyc ilosc mleka (zwykle to jest 0,25l
zamiast 0.5) i dodac z 6-7 lyzek cukru (jak ktos lubi slodka mase to
odpowiednio wiecej) budyn wystudzic calkowicie.
kostke masla utrzec na mase (chwilke mikserem) i dodawac zimny budyn i
ucierac na puszysta mase. Na koniec dodac ze 2 lyzki rumu lub wodki lub
spirytusu i dalej ucierac na puszysta mase -- tutaj uwaga, jesli alkohol
bedzie kiepskiej jakosci masa moze sie zwarzyc.
To co otrzymasz to podstawa masy. W tej postaci moze byc jako masa
smietankowa, mozna dodac np kakao i bedzie kakaowa. Oczywiscie po dodaniu
jakiegos dodatku trzeba koniecznie dobrze utrzec mase :))
Tak czy siak masa nie jest mdla, dosc dlugo zachowuje swiezosc i jest
calkiem dobra:)
Milego pichcenia:)
|