Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-13 19:39:20

Temat: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
Od: "Zolza" <z...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Herbatko apetyczna,
udalo mi sie odkopac w starym zeszycie przepis na mus czekoladowy i spiesze
podac.
Potrzebujemy: 200 gram czekolady - moim zdaniem najlepiej wziac gorzka,
mozna tez 50/50 z mleczna, bron boze sama mleczna!; 6 calych jajek, jedna
lyzeczka cukru waniliowego, 1 lyzka masla. Oryginalny przepis podawal 1
lyzke ciemnego rumu, natomiast kiedys w porywie szalenstwa zastapilam go
likierem Cointreau, gorzko-pomaranczowym, i efekt byl rownie dobry.
Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy razem z cukrem waniliowym.
Czekolade najpierw lamiemy, potem siekamy jak najdrobniej. Maslo
rozpuszczamy w rondelku na parze. Do tego daodajemy czekolade i mieszamy az
sie calkowicie rozpusci, wlewamy alkohol.
Bialka ubijamy na calkowicie sztywna piane.
Do masy czekoladowej dodajemy utarte zoltka + 1 lyzke piany. Bardzo
starannie mieszamy. Nastepnie dokladamy reszte piany, mieszamy delikatnie
ale starannie.
Nakladamy do miseczek, w ktorych bedziemy podawac. Chowamy do lodowki na co
najmniej 1.5 godziny. Lodowke nalezy owinac lancuchem, zamknac na klodke i
chyba najlepiej wyjsc z domu, zeby nie podjadac.... Samo wylizanie garnka
rozbudza apetyt w sposob nieludzki.
Podane proporcje wystarczaja na 6 osob srednio zertych, w przypadku
zatwardzialych milosnikow czekolady i dobrego zarcia radze jednak zrobic z
tej ilosci tylko 4 porcje.
I nie myslec o tym, ile przybedzie centymetrow, tylko zjesc....
Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
Magda

PS. Herbatko, przetestowalam pasztet z krewetkami. Mniam, mniam,
mniaaaaaammm !!!! Tylko powiedz mi, czemu piszesz w przepisie "przelozyc do
metalowej miseczki" ? Nie mam takiej, przelozylam do fajansu. I tak bylo
dobre....
Sciskam.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-13 23:18:18

Temat: Re: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Zolza wrote:

> Herbatko apetyczna,
> udalo mi sie odkopac w starym zeszycie przepis na mus czekoladowy i spiesze
> podac.

> I nie myslec o tym, ile przybedzie centymetrow, tylko zjesc....
> Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
> Magda

Dziekuje za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-14 19:49:59

Temat: Odp: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
Od: "Przemyslaw" <p...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
> Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
> Magdalena


Bedzie chyba najlepsze z mozliwych :) Grand Marnier to naprawde
najdoskpnalszy likier.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-14 20:10:28

Temat: Re: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



"Przemyslaw" <p...@a...pl> wrote in message
news:HDKJ4.678$hK2.13244@news.tpnet.pl...
>
> za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
> > Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
> > Magdalena
>
>
> Bedzie chyba najlepsze z mozliwych :) Grand Marnier to naprawde
> najdoskpnalszy likier.
>
> Przemyslaw Koziarski

Wole lepiej likier Amaretto...do wachania bo nie pije...Ale dam przepis tym
ktorzy lubia Marnier...
>
Przepisik na French Toast Grand Marnier

6 duzych jajek
1/2 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki Grand Marnier
1/3 szklanki mleka
1/ 1/2 lyzki stolowej cukru ( preferowany brazowy )
1/2 lyzeczki sproszkowanego cynamonu
8 grubych kromek chleba tostowego, najlepszy lekko czerstwego
cukier puder

Podgrzac piekarnik do 100 stopni C.
W plaskim, duzym naczyniu rozbic jaja, sok z pomaranczy, mleko, likier,
cukier i cynamon. Wlozyc 4 kromki chleba i moczyc ok. 2 minuty, przewrocic
na druga strone i moczyc nastepne 2 minuty. Powtorzyc to samo z pozostalymi
4 kromkami. W duzej patelni rozgrzac maslo smazyc chleb porcjami ok 3 minut
po jednej stronie...Wlozyc do piekarnika... Gdy wszystko usmazone podawac
posypane cukrem pudrem. Mozna podac syrop klonowy...
Pozdrawiam
F.
PS. Gdzies byl jak Cie nie bylo ?







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W co sie bawic, w co sie bawic?
Re: Śmietanowiec
francuski mus czekoladowy ?
Gofry
RE: Szynka wielkanocna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »