| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-13 19:39:20
Temat: Mousse au chocolat - glownie dla HerbatkiHerbatko apetyczna,
udalo mi sie odkopac w starym zeszycie przepis na mus czekoladowy i spiesze
podac.
Potrzebujemy: 200 gram czekolady - moim zdaniem najlepiej wziac gorzka,
mozna tez 50/50 z mleczna, bron boze sama mleczna!; 6 calych jajek, jedna
lyzeczka cukru waniliowego, 1 lyzka masla. Oryginalny przepis podawal 1
lyzke ciemnego rumu, natomiast kiedys w porywie szalenstwa zastapilam go
likierem Cointreau, gorzko-pomaranczowym, i efekt byl rownie dobry.
Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy razem z cukrem waniliowym.
Czekolade najpierw lamiemy, potem siekamy jak najdrobniej. Maslo
rozpuszczamy w rondelku na parze. Do tego daodajemy czekolade i mieszamy az
sie calkowicie rozpusci, wlewamy alkohol.
Bialka ubijamy na calkowicie sztywna piane.
Do masy czekoladowej dodajemy utarte zoltka + 1 lyzke piany. Bardzo
starannie mieszamy. Nastepnie dokladamy reszte piany, mieszamy delikatnie
ale starannie.
Nakladamy do miseczek, w ktorych bedziemy podawac. Chowamy do lodowki na co
najmniej 1.5 godziny. Lodowke nalezy owinac lancuchem, zamknac na klodke i
chyba najlepiej wyjsc z domu, zeby nie podjadac.... Samo wylizanie garnka
rozbudza apetyt w sposob nieludzki.
Podane proporcje wystarczaja na 6 osob srednio zertych, w przypadku
zatwardzialych milosnikow czekolady i dobrego zarcia radze jednak zrobic z
tej ilosci tylko 4 porcje.
I nie myslec o tym, ile przybedzie centymetrow, tylko zjesc....
Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
Magda
PS. Herbatko, przetestowalam pasztet z krewetkami. Mniam, mniam,
mniaaaaaammm !!!! Tylko powiedz mi, czemu piszesz w przepisie "przelozyc do
metalowej miseczki" ? Nie mam takiej, przelozylam do fajansu. I tak bylo
dobre....
Sciskam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-13 23:18:18
Temat: Re: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
Zolza wrote:
> Herbatko apetyczna,
> udalo mi sie odkopac w starym zeszycie przepis na mus czekoladowy i spiesze
> podac.
> I nie myslec o tym, ile przybedzie centymetrow, tylko zjesc....
> Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
> Magda
Dziekuje za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-14 19:49:59
Temat: Odp: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
> Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
> Magdalena
Bedzie chyba najlepsze z mozliwych :) Grand Marnier to naprawde
najdoskpnalszy likier.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-14 20:10:28
Temat: Re: Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
"Przemyslaw" <p...@a...pl> wrote in message
news:HDKJ4.678$hK2.13244@news.tpnet.pl...
>
> za ten przepis. Mam akurat kawal gorzkiej czekolady, ale tylko Grand
> > Marnier. Czy moze byc zamiast rumu czy bedzie za mocne?
> > Magdalena
>
>
> Bedzie chyba najlepsze z mozliwych :) Grand Marnier to naprawde
> najdoskpnalszy likier.
>
> Przemyslaw Koziarski
Wole lepiej likier Amaretto...do wachania bo nie pije...Ale dam przepis tym
ktorzy lubia Marnier...
>
Przepisik na French Toast Grand Marnier
6 duzych jajek
1/2 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki Grand Marnier
1/3 szklanki mleka
1/ 1/2 lyzki stolowej cukru ( preferowany brazowy )
1/2 lyzeczki sproszkowanego cynamonu
8 grubych kromek chleba tostowego, najlepszy lekko czerstwego
cukier puder
Podgrzac piekarnik do 100 stopni C.
W plaskim, duzym naczyniu rozbic jaja, sok z pomaranczy, mleko, likier,
cukier i cynamon. Wlozyc 4 kromki chleba i moczyc ok. 2 minuty, przewrocic
na druga strone i moczyc nastepne 2 minuty. Powtorzyc to samo z pozostalymi
4 kromkami. W duzej patelni rozgrzac maslo smazyc chleb porcjami ok 3 minut
po jednej stronie...Wlozyc do piekarnika... Gdy wszystko usmazone podawac
posypane cukrem pudrem. Mozna podac syrop klonowy...
Pozdrawiam
F.
PS. Gdzies byl jak Cie nie bylo ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |