« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-29 11:57:20
Temat: NAPOLEONKA NA KRAKERSACHWitam wszystkich i na dobry poczatek weekendu podaję przepis na :
Napoleonka na krakersach
Składniki:
1 l mleka
1 kostaka Kasi
1 szklanka cukru
3 jajka
3 cukry wanilowe
1 szklanka mąki
2 paczki krakersów
Przyrządzenie:
Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe. Kiedy
wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
rozgniatać. Kiedy zostanie ich jeszcze sporo a masa zgęstnieje zdjąc z ognia
i wymiksować. Na spód brytfanny ułożyć warstwę krakersów na to wylać masę
budyniową (jeszcze ciepłą) i na wierzch wyłożyć kolejną warstwę krakerów.
Odstawić do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
PS. Krakersy moga być zarówno słone jak i słodkie. Słone nadaja wyrafinowany
smak.
Smacznego
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 02-11-13
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-29 12:20:15
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACHUżytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisała:
> Napoleonka na krakersach
>
> Składniki:
> 1 l mleka
> 1 kostaka Kasi
> 1 szklanka cukru
> 3 jajka
> 3 cukry wanilowe
> 1 szklanka mąki
> 2 paczki krakersów
>
> Przyrządzenie:
> Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe.
Dziwne to i niezbyt mi sie podoba... Jajka maja byc cale???
Nic nie trzeba ucierac przed dodaniem do mleka?
> Kiedy
> wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
> mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
> rozgniatać.
Wydaje mi sie, ze nie tedy droga.
Po co sypac make do mleka, skoro wiadomo, ze porobia sie grudki?
Chyba lepiej wymieszac make z mala iloscia zimnego mleka, dobrze
rozetrzec i dopiero potem wlac na gotujace sie mleko.
Zacytuje dla porownania inny podobny przepis z archiwum grupy,
autor: m...@p...onet.pl
CIACHO KOKOSOWE z elementami budyniu
Składniki:
2 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych
0,5 l mleka
2 żółtka
3/4 do 1 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna
Żółtka ubić z połową cukru, cukrem waniliowym, mąkami i szklanką mleka.
Drugą szklankę mleka zagotować z resztą cukru, następnie dodać rozrobioną masę.
Tak przygotowany budyń ostudzić i połączyć powoli z margaryną.
Na koniec dodać 1 1/2 paczki wiórków kokosowych.
Krakersy przekładać cienką warstwą masy.
Masę na wierzchu posypać 1/2 paczki wiórków kokosowych.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 12:24:06
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACHMIałam tylko taki przepis i zawsze tak robiłam - wychodziło dobre.
Jajka całe bo jak je dodasz do letniego mleka z cukrami to po ywmięszaniu
się rozejdą w masie, na pewno sie nie zetną w całości.
Dlam, nie super, jesli masz ochotę to wypróbuj.
A za Twój przepis b. dziekuje i spróbuje w najbliższej przyszłości
pozdrawiam
monia
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:as7m20$6if$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisała:
> > Napoleonka na krakersach
> >
> > Składniki:
> > 1 l mleka
> > 1 kostaka Kasi
> > 1 szklanka cukru
> > 3 jajka
> > 3 cukry wanilowe
> > 1 szklanka mąki
> > 2 paczki krakersów
> >
> > Przyrządzenie:
> > Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe.
>
> Dziwne to i niezbyt mi sie podoba... Jajka maja byc cale???
> Nic nie trzeba ucierac przed dodaniem do mleka?
>
> > Kiedy
> > wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
> > mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
> > rozgniatać.
>
> Wydaje mi sie, ze nie tedy droga.
> Po co sypac make do mleka, skoro wiadomo, ze porobia sie grudki?
> Chyba lepiej wymieszac make z mala iloscia zimnego mleka, dobrze
> rozetrzec i dopiero potem wlac na gotujace sie mleko.
>
> Zacytuje dla porownania inny podobny przepis z archiwum grupy,
> autor: m...@p...onet.pl
>
> CIACHO KOKOSOWE z elementami budyniu
>
> Składniki:
>
> 2 paczki krakersów
> 2 paczki wiórków kokosowych
> 0,5 l mleka
> 2 żółtka
> 3/4 do 1 szklanki cukru
> 1 cukier waniliowy
> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 2 łyżki mąki pszennej
> 1 margaryna
>
> Żółtka ubić z połową cukru, cukrem waniliowym, mąkami i szklanką mleka.
> Drugą szklankę mleka zagotować z resztą cukru, następnie dodać rozrobioną
masę.
> Tak przygotowany budyń ostudzić i połączyć powoli z margaryną.
> Na koniec dodać 1 1/2 paczki wiórków kokosowych.
> Krakersy przekładać cienką warstwą masy.
> Masę na wierzchu posypać 1/2 paczki wiórków kokosowych.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 02-11-13
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 13:24:00
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACH
Użytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:as7ktf$q7u$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich i na dobry poczatek weekendu podaję przepis na :
>
> Napoleonka na krakersach
>
> Składniki:
> 1 l mleka
> 1 kostaka Kasi
> 1 szklanka cukru
> 3 jajka
> 3 cukry wanilowe
> 1 szklanka mąki
> 2 paczki krakersów
>
> Przyrządzenie:
> Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe.
Kiedy
> wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
> mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
> rozgniatać. Kiedy zostanie ich jeszcze sporo a masa zgęstnieje zdjąc z
ognia
> i wymiksować. Na spód brytfanny ułożyć warstwę krakersów na to wylać masę
> budyniową (jeszcze ciepłą) i na wierzch wyłożyć kolejną warstwę krakerów.
> Odstawić do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed
> podaniem posypać cukrem pudrem.
> PS. Krakersy moga być zarówno słone jak i słodkie. Słone nadaja
wyrafinowany
> smak.
> Smacznego
>
Robiłam napoleonkę na krakersach i powiem szczerze, że mnie nie smakowała.
No, ale nie to dobre co dobre.....
Pozdr. - Gośka (Lublin)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-30 11:35:29
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACHCześć, ja robie bardzo podobną napoleonkę ale na herbatnikach zwykłych
"bebe" ( tylko tych wiekszych)
jajka ucieram z cukrem dodaję makę a potem wlewam rozpuszczoną margarynę
powstałą masę ucieram a mleko gotuję. Na gotujace mleko wlewam (mieszając)
to powstało z ucierania i robi sie masa budyniowa. Masę na herbatniki i
przykrywam wartswą herbatników. Posypuję cukrem pudrem zeby się rozpuścił
jak masa paruje i odstawiam do ostygnięcia najplepiej na noc. Można polać
polewą czekoladową- procez szybki i mało pracochłonny.
Pozdrawiam
kasia
Użytkownik "Gośka z Lublina" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:as7ppf$al6$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:as7ktf$q7u$1@news.tpi.pl...
> > Witam wszystkich i na dobry poczatek weekendu podaję przepis na :
> >
> > Napoleonka na krakersach
> >
> > Składniki:
> > 1 l mleka
> > 1 kostaka Kasi
> > 1 szklanka cukru
> > 3 jajka
> > 3 cukry wanilowe
> > 1 szklanka mąki
> > 2 paczki krakersów
> >
> > Przyrządzenie:
> > Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe.
> Kiedy
> > wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
> > mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
> > rozgniatać. Kiedy zostanie ich jeszcze sporo a masa zgęstnieje zdjąc z
> ognia
> > i wymiksować. Na spód brytfanny ułożyć warstwę krakersów na to wylać
masę
> > budyniową (jeszcze ciepłą) i na wierzch wyłożyć kolejną warstwę
krakerów.
> > Odstawić do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Przed
> > podaniem posypać cukrem pudrem.
> > PS. Krakersy moga być zarówno słone jak i słodkie. Słone nadaja
> wyrafinowany
> > smak.
> > Smacznego
> >
> Robiłam napoleonkę na krakersach i powiem szczerze, że mnie nie
smakowała.
> No, ale nie to dobre co dobre.....
> Pozdr. - Gośka (Lublin)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-02 09:40:36
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACHDroga Lillu
Dziękuje za Twój przepis, moja napoleonka sie chowa przy Twojej.
Wtpróbowałam w sobotę na andrzejkowej imprezie. Wszyscy się zachwycali.
Dzięki
Monika
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:as7m20$6if$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisała:
> > Napoleonka na krakersach
> >
> > Składniki:
> > 1 l mleka
> > 1 kostaka Kasi
> > 1 szklanka cukru
> > 3 jajka
> > 3 cukry wanilowe
> > 1 szklanka mąki
> > 2 paczki krakersów
> >
> > Przyrządzenie:
> > Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe.
>
> Dziwne to i niezbyt mi sie podoba... Jajka maja byc cale???
> Nic nie trzeba ucierac przed dodaniem do mleka?
>
> > Kiedy
> > wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
> > mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
> > rozgniatać.
>
> Wydaje mi sie, ze nie tedy droga.
> Po co sypac make do mleka, skoro wiadomo, ze porobia sie grudki?
> Chyba lepiej wymieszac make z mala iloscia zimnego mleka, dobrze
> rozetrzec i dopiero potem wlac na gotujace sie mleko.
>
> Zacytuje dla porownania inny podobny przepis z archiwum grupy,
> autor: m...@p...onet.pl
>
> CIACHO KOKOSOWE z elementami budyniu
>
> Składniki:
>
> 2 paczki krakersów
> 2 paczki wiórków kokosowych
> 0,5 l mleka
> 2 żółtka
> 3/4 do 1 szklanki cukru
> 1 cukier waniliowy
> 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 2 łyżki mąki pszennej
> 1 margaryna
>
> Żółtka ubić z połową cukru, cukrem waniliowym, mąkami i szklanką mleka.
> Drugą szklankę mleka zagotować z resztą cukru, następnie dodać rozrobioną
masę.
> Tak przygotowany budyń ostudzić i połączyć powoli z margaryną.
> Na koniec dodać 1 1/2 paczki wiórków kokosowych.
> Krakersy przekładać cienką warstwą masy.
> Masę na wierzchu posypać 1/2 paczki wiórków kokosowych.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 02-11-13
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-02 10:29:07
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACHUżytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisała:
> Droga Lillu
> Dziękuje za Twój przepis, moja napoleonka sie chowa przy Twojej.
> Wtpróbowałam w sobotę na andrzejkowej imprezie. Wszyscy się zachwycali.
Moniko, ciesze sie bardzo, ze zaufalas nowemu przepisowi na
napoleonke i od razu zrobilas to ciasto :))
Moj udzial w sukcesie jest jednak niewielki, bo ja jedynie wygrzebalam
ten przepis z archiwum grupy i stwierdzilam, ze "ma rece i nogi" ;-)
Uwaga do tych, ktorzy maja jeszcze jakies watpliwosci:
na pewno warto zrobic to ciasto przynajmniej raz i osobiscie przekonac
sie, jak smakuje slone ze slodkim :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-02 10:54:29
Temat: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACH
Użytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:as7ktf$q7u$1@news.tpi.pl...
Łooo!!! :-(
O czym tu mowa?? Napoleonka na krakersach, napoleonka na herbatnikach...
Ten świat musi zginąć... :-(
Pozdrawiam
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |