Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NAPOLEONKA NA KRAKERSACH
Date: Fri, 29 Nov 2002 13:20:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <as7m20$6if$1@news.tpi.pl>
References: <as7ktf$q7u$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1038572416 6735 195.117.192.121 (29 Nov 2002 12:20:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Nov 2002 12:20:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136713
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kleopatra" <p...@p...onet.pl> napisała:
> Napoleonka na krakersach
>
> Składniki:
> 1 l mleka
> 1 kostaka Kasi
> 1 szklanka cukru
> 3 jajka
> 3 cukry wanilowe
> 1 szklanka mąki
> 2 paczki krakersów
>
> Przyrządzenie:
> Mleko podgrzać dodając kolejno Kasię, cukier, jajka i cukry waniliowe.
Dziwne to i niezbyt mi sie podoba... Jajka maja byc cale???
Nic nie trzeba ucierac przed dodaniem do mleka?
> Kiedy
> wszystko bedzie już mocno ciepłe a Kasia sie rozpuści, stopniowo dodawać
> mąkę. Normalne jest, że będą robiły się grudki, ale trzeba starać się je
> rozgniatać.
Wydaje mi sie, ze nie tedy droga.
Po co sypac make do mleka, skoro wiadomo, ze porobia sie grudki?
Chyba lepiej wymieszac make z mala iloscia zimnego mleka, dobrze
rozetrzec i dopiero potem wlac na gotujace sie mleko.
Zacytuje dla porownania inny podobny przepis z archiwum grupy,
autor: m...@p...onet.pl
CIACHO KOKOSOWE z elementami budyniu
Składniki:
2 paczki krakersów
2 paczki wiórków kokosowych
0,5 l mleka
2 żółtka
3/4 do 1 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna
Żółtka ubić z połową cukru, cukrem waniliowym, mąkami i szklanką mleka.
Drugą szklankę mleka zagotować z resztą cukru, następnie dodać rozrobioną masę.
Tak przygotowany budyń ostudzić i połączyć powoli z margaryną.
Na koniec dodać 1 1/2 paczki wiórków kokosowych.
Krakersy przekładać cienką warstwą masy.
Masę na wierzchu posypać 1/2 paczki wiórków kokosowych.
Pozdrawiam
Lilla
|