| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-22 13:50:16
Temat: Najlepsze Restauracje Europy 2006 - zagłosuj i otrzymaj przewodnikCzęsto jadasz w warszawskich restauracjach? Regularnie bywasz na przyjęciach
biznesowych z racji swojego zawodu lub po prostu lubisz
dobrą kuchnię? Masz swoje ulubione lokale gastronomiczne warte polecenia innym?
Możesz mieć swój wkład w stołeczny dział
renomowanego przewodnika po najlepszych restauracjach Europy, powstający wyłącznie w
oparciu o oceny konsumentów.
Idea narodziła się w Stanach Zjednoczonych, gdzie małżeństwo prawników z Nowego
Jorku, Nina i Tim Zagat, wpadło na pomysł
opracowania przewodnika opartego na ankietach częstych bywalców restauracji -
bardziej obiektywnego i wiarygodnego niż recenzji
jednego lub garstki krytyków gastronomicznych. Pierwszy przewodnik wydany w 1979 r.
oparty został na opiniach 200 przyjaciół i
znajomych Zagatów i miał formę niewielkiej broszurki, jednak spotkał się z ogromnym
sukcesem i szybko rozrósł do obszernej książki,
zdobywając niekwestionowaną pozycję lidera. Obecnie wydawnictwo corocznie publikuje
blisko 50 przewodników obejmujących ponad 70
metropolii, na całym świecie ma ponad 250 tysięcy aktywnych
respondentów-wolontariuszy, a Zagat Survey jest jednym z największych
bestsellerów, jaki kiedykolwiek pojawił się w amerykańskich księgarniach. Za Oceanem,
ale i we Francji czy Wielkiej Brytanii marka
Zagat Survey znana jest tak dobrze, jak słynne "Le Guide Rouge" wydawnictwa Michelin
czy "Gault Millau". Od 2001 roku corocznie
ukazuje się edycja "Europe's Top Restaurants", obejmująca obecnie (na podstawie
recenzji ponad 12 tysięcy respondentów) na ponad 250
stronach dogłębny przegląd niemal 1,400 restauracji w 25 metropoliach Europy, od
Amsterdamu przez Londyn, Paryż i Warszawę po
Zurych. Poza poręcznym wydaniem książkowym przewodnik jest również dostępny w wersji
elektronicznej na palmtop (popularny pakiet
oprogramowania pod nazwą ZAGAT-TO-GO).
Recenzent kulinarny rzadko odwiedza więcej niż jedną-dwie restauracje tygodniowo, tym
bardziej trudno mu spróbować wszystkich potraw
z dodatkowo ulegającego częstym zmianom menu. W dodatku osoba taka jest najczęściej
postacią rozpoznawalną, co nierzadko kwestionuje
wiarygodność późniejszych recenzji. Recenzent może też nie przepadać za określoną
kuchnią, co również nie pozostanie bez wpływu na
obiektywizm tekstów. Dlatego najbardziej rzetelne, wiarygodne i aktualne opinie o
lokalach pochodzą od większej liczby zwykłych
gości, jadających w nich za swoje własne pieniądze, choć profesjonalni krytycy
kulinarni również chętnie uczestniczą w tworzeniu
przewodników Zagat Survey.
Podstawą przewodnika jest ankieta on-line, w której restauracje podlegają ocenie
punktowej w czterech kategoriach: jakości
serwowanych dań, wystroju wnętrza, obsługi oraz wymaganej zasobności portfela. Obok
skali punktowej jest również miejsce na krótki
komentarz opisowy. Na podstawie ankiety na przełomie listopada i grudnia zostanie
wydana kolejna edycja przewodnika z rankingiem
najwyżej ocenionych lokali, ich alfabetycznym wykazem dla każdej metropolii oraz
indeksem wszystkich opisanych restauracji. Podstawę
punktacji stanowi średnia wyciągana z ocen respondentów, towarzyszy jej również
krótki opis skompilowany z nadesłanych komentarzy.
Tradycyjnie aby wziąć udział w ankiecie, wystarczy wejść na stronę
www.zagat.com/survey/, wybrać opcję 'Vote', zarejestrować się
(bezpłatnie) i zrecenzować swoje ulubione restauracje stolicy. Zbieranie opinii
potrwa od 19 maja do 4 lipca. Każda osoba biorąca
udział w ankiecie otrzyma po weryfikacji egzemplarz najnowszego wydania przewodnika
"Zagat Survey Europe's Top Restaurants 2007"
bezpłatnie po jego publikacji.
Media o przewodnikach Zagat:
"A necessity second only to a valid credit card." New York Times
"The gastronomic bible." Wall Street Journal
"The people's choice empire." Chicago Tribune
"Obliterates the need for any other guide." Daily Telegraph
"Accurate and fair. What more can you ask from a guide?" The Independent
"Fabulously reliable." Vogue
"As good as Michelin." Le Figaro
"For once the customer is king." Le Monde
"The ultimate in good taste." Paris Match
"The gurus of gourmet." CNN
"The most up-to-date, comprehensive and reliable guides ever published." Newhouse
Syndicate
"Najkompetentniejszy przewodnik po nowojorskiej gastronomii." Piotr Bikont (GW
16/01/98)
Jeśli znasz osobę, która jada w warszawskich restauracjach i może być zainteresowana
wzięciem udziału w ankiecie, podziel się tą
wiadomością!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |