Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalesnik a la Gundel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalesnik a la Gundel

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-16 12:22:18

Temat: Nalesnik a la Gundel
Od: "MarchEf" <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziendobry,
Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)

--
Ewka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-17 21:02:10

Temat: Re: Nalesnik a la Gundel
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik MarchEf <b...@y...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9gfiqa$iqo$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Dziendobry,
> Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
> przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
> archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
> niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)
>
> --
> Ewka
>
Taki przepis mam od rodowitej Węgierki, która w moim miasteczku świadczy
usługi kulinarne (rewelacyjnie).

Ciasto na naleśniki:
4 jaja
szklanka mleka
szklanka wody
mąka w ilości odpowiedniej (by uzyskać konsystencję jak należy)
100g roztopionego masła

Farsz:
twaróg śmietankowy
wanilia lub cukier waniliowy
skórka świeżo otarta z cytryny
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczowa
płatki migdałowe
trochę cukru (faarsz ma być umiarkowanie słodki)

Sos czekoladowy:
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka

koniak lub brandy do polania- podajemy płonące!

Wykonanie: ciasto na naleśniki - wiadomo więc nie ma się co rozwodzić.
Dodatek masła pozwala smażyć na "suchej" patelni. Gorące naleśniki smarujemy
farszem, który ja podgrzewam ostrożnie w mikrofalówce tak, by ser się nie
zwarzył, ale by nie było wrażenia zimnego w ciepłym, składamy na czworo w
trójkąt. Sos przyrządzamy
rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej albo bez zawracania głowy ostrożnie
w rondelku z grubym dnem razem z mlekiem cały czas mieszając. Przed podaniem
polewamy gorącym sosem i koniakiem, podpalamy i lecimy po gaśnicę....

Agata Solon, naturalna




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-18 04:18:02

Temat: Re: Nalesnik a la Gundel
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

MarchEf <b...@y...pl> wrote:

> Dziendobry,
> Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
> przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
> archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
> niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)
>
> --
> Ewka
Bylo juz, bylo, ale jezeli jutro znajde czas, to podesle.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-18 07:01:17

Temat: Re: Nalesnik a la Gundel
Od: Grzegorz M. Mucha <m...@t...pl.precz.z.badziewiem> szukaj wiadomości tego autora

MarchEf napisal byl:

> Dziendobry,
> Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
> przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
> archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
> niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)

http://www.kuchnia.3miasto.pl/5011.htm

Nie powinienem byl tego robic. Nie powinienem byl tam zagladac, bo jak
sobie przypomne smak tych nalesnikow, to.... mmmmmniam!

--
Grzegorz Mucha <m...@t...pl> ICQ #91619595, tel.(502)261417
----------------------------------------------------
------------
'Znacznie wiecej zdzialasz dobrym slowem i spluwa, niz samym
tylko dobrym slowem' - Al Capone

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-18 17:35:58

Temat: Re: Nalesnik a la Gundel
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: MarchEf <b...@y...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, June 16, 2001 2:22 PM
Subject: Nalesnik a la Gundel


> Dziendobry,
> Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
> przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
> archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
> niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)
>
> --
> Ewka

Zobacz : http://www.kuchnia.3miasto.pl/5011.htm
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-20 06:14:46

Temat: Re: Nalesnik a la Gundel
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:

> Użytkownik MarchEf <b...@y...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":9gfiqa$iqo$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> > Dziendobry,
> > Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
> > przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
> > archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
> > niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)
> >
> > --
> > Ewka
> >
> Taki przepis mam od rodowitej Węgierki, która w moim miasteczku świadczy
> us"ugi kulinarne (rewelacyjnie).
>
> Ciasto na naleśniki:
> 4 jaja
> szklanka mleka
> szklanka wody
> mąka w ilości odpowiedniej (by uzyskać konsystencję jak należy)
> 100g roztopionego mas"a
>
> Farsz:
> twaróg śmietankowy
> wanilia lub cukier waniliowy
> skórka świeżo otarta z cytryny
> rodzynki
> kandyzowana skórka pomarańczowa
> p"atki migda"owe
> trochę cukru (faarsz ma być umiarkowanie s"odki)
>
Pieknie, ale te nalesniki nie maja nic wspolnego z nalesnikami a la
Gundel.
Obiecalem przepis, ale niestety moj Gundel gdzeis zawieruszyl sie w
stosach ksiazek kucharskich, wiec nie moge w tej chwili dotrzec do
samego zrodla. Ale ten przepis, ktory tu podaja inni, na
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5011.htm jest z grubsza biorac prawidlowy.
I jeszcze jedno -- wbrew praktyce restauracyjnej, prawdziwych Gundel
palacsinta nie podpala sie na wydaniu.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Golabki - pilne
salatka czosnkowa - rewelacja !
rostbef soczysty
Obozowe menu
Paul, jakie menu wybrales?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »