Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalesnik a la Gundel
Date: Wed, 20 Jun 2001 08:14:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 42
Message-ID: <1evaht4.jdith415w4jthN%wlos@tele.com.pl>
References: <9gfiqa$iqo$1@info.cyf-kr.edu.pl> <9gn97p$ntf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm88.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 993017688 5588 213.76.108.88 (20 Jun 2001 06:14:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Jun 2001 06:14:48 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:55605
Ukryj nagłówki
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik MarchEf <b...@y...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":9gfiqa$iqo$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> > Dziendobry,
> > Tak mnie dzis napadlo na ten Gundel ze az poprosze o przepis....
> > przepatrzylam liste wszerz i wzdluz ale nie znalazlam, jesli mam szukac w
> > archiwum prosze mnie tam przekierowac, a jesli nie prosze baaaardzo o
> > niezwloczne przeslanie instrukcji obslugi :)
> >
> > --
> > Ewka
> >
> Taki przepis mam od rodowitej Węgierki, która w moim miasteczku świadczy
> us"ugi kulinarne (rewelacyjnie).
>
> Ciasto na naleśniki:
> 4 jaja
> szklanka mleka
> szklanka wody
> mąka w ilości odpowiedniej (by uzyskać konsystencję jak należy)
> 100g roztopionego mas"a
>
> Farsz:
> twaróg śmietankowy
> wanilia lub cukier waniliowy
> skórka świeżo otarta z cytryny
> rodzynki
> kandyzowana skórka pomarańczowa
> p"atki migda"owe
> trochę cukru (faarsz ma być umiarkowanie s"odki)
>
Pieknie, ale te nalesniki nie maja nic wspolnego z nalesnikami a la
Gundel.
Obiecalem przepis, ale niestety moj Gundel gdzeis zawieruszyl sie w
stosach ksiazek kucharskich, wiec nie moge w tej chwili dotrzec do
samego zrodla. Ale ten przepis, ktory tu podaja inni, na
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5011.htm jest z grubsza biorac prawidlowy.
I jeszcze jedno -- wbrew praktyce restauracyjnej, prawdziwych Gundel
palacsinta nie podpala sie na wydaniu.
Wladyslaw
|