| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-01-25 16:51:57
Temat: NaleśnikiWitam, próbuje naleśniki bo się uparłem :-)
I zazwyczaj, to takie neutralne w smaku mi wychodzą. Przepis: szklanka
mleka, dwa jajka, szczypta soli, dwie szklanki mąki i ~szklanka wody
żeby nabrało konsystencji i nie były za twarde, ale...
Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki" ;-)
A Wy jak robicie naleśniki? Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
takie neutralne.
--
Mateusz Bogusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-01-25 17:12:09
Temat: Re: Naleśniki
"Karol Y" <k...@o...pl> wrote in message
news:hjki47$27k$1@node1.news.atman.pl...
> Witam, próbuje naleśniki bo się uparłem :-)
>
> I zazwyczaj, to takie neutralne w smaku mi wychodzą. Przepis: szklanka
> mleka, dwa jajka, szczypta soli, dwie szklanki mąki i ~szklanka wody
> żeby nabrało konsystencji i nie były za twarde, ale...
>
> Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
> płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki"
;-)
>
> A Wy jak robicie naleśniki? Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> takie neutralne.
>
> --
> Mateusz Bogusz
Ciasto musi postać ze 2 godz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-01-25 19:05:29
Temat: Re: NaleśnikiDnia Mon, 25 Jan 2010 17:51:57 +0100, Karol Y napisał(a):
> Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> takie neutralne.
Do ciasta prócz soli konieczna jest mała ilość cukru. Nie za dużo, tyle aby
lekko złamać słoność na korzyść słodkości :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-01-25 20:53:03
Temat: Re: NaleśnikiUżytkownik "XL" napisał:
> > Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> > takie neutralne.
> Do ciasta prócz soli konieczna jest mała ilość cukru. Nie za dużo,
> tyle aby lekko złamać słoność na korzyść słodkości :-)
To ile Ty tej soli dodajesz?
Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
farszami, które wolę.
--
Pozdrawiam - Aicha (płci niewiadomej;))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-01-25 22:25:56
Temat: Re: Naleśniki> Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
> farszami, które wolę.
Skoro wolisz słone farsze, to pewnie zamiast mleka i wody piwa dodajesz? ;-)
--
Mateusz Bogusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-01-25 22:30:36
Temat: Re: NaleśnikiUżytkownik "Karol Y" napisał:
> > Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
> > farszami, które wolę.
> Skoro wolisz słone farsze, to pewnie zamiast mleka i wody piwa
dodajesz? ;-)
Nie, robię z mleka, nawet bez wody :)
--
Pozdrawiam - Aicha (płci niewiadomej;))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-01-26 10:49:59
Temat: Re: NaleśnikiOn Jan 25, 10:30 pm, "Aicha" <b...@t...ja> wrote:
> Nie, robię z mleka, nawet bez wody :)
szczypta cukru nie zmienia sprawia ze nalesniki sa slodkie tylko
dopelnia smak a
woda w ciescie nalesnikowym to nie oszczednosc tylko celowe dzialanie.
sprobuj kiedys - polowa mleka polowa wody i dodatkowo szczypta cukru.
od lat robie nalesniki w ten sposob, zawsze ze slonymi farszami.
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-01-26 11:30:37
Temat: Re: NaleśnikiUżytkownik "maciej debski" napisał:
> > Nie, robię z mleka, nawet bez wody :)
> szczypta cukru nie zmienia sprawia ze nalesniki sa slodkie tylko
> dopelnia smak
No to może moja rodzicielka nie zna umiaru, bo jej wytwory są słodkie ;)
> sprobuj kiedys - polowa mleka polowa wody i dodatkowo szczypta
> cukru. od lat robie nalesniki w ten sposob, zawsze ze slonymi farszami.
Spróbuję.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-01-26 11:52:49
Temat: Re: Naleśniki"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:hjmjpi$9v9$1@inews.gazeta.pl...
Nie dawaj cukru, soli tylko odrobinę, cukier w cieście to jego szybkie
rumienienie, czyli rzecz w plackach niekorzystna - załamują się, a muszą być
elestyczne do zawijania czy to w rulonik, chusteczkę czy w kopertkę. Ciasto
jest neutralne, pasuje do każdego farszu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-01-26 12:11:16
Temat: Re: NaleśnikiAicha pisze:
> Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
> farszami, które wolę.
Do naleśnikowego ciasta w ogóle nie dodaje się cukru.
Tylko mąka, jajka, woda z mlekiem pół na pół, odrobina soli i ew.
odrobina oleju, malutko.
Miksujesz, zostawiasz ciasto na pół h, by "odpoczęło", (mąka wtedy
rozpulchni się i będą lepsze), smażysz na patelni posmarowanej wcześniej
1x tłuszczem. Przy kolejnych naleśnikach już nim nie smaruj, wystarczy
ta odrobina oleju zawarta w cieście. Jeśli ciasto bez oleju, wtedy
przyda się skórka od słoniny do smarowania patelni.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |