Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Naleśniki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Naleśniki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 48


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-01-25 16:51:57

Temat: Naleśniki
Od: Karol Y <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, próbuje naleśniki bo się uparłem :-)

I zazwyczaj, to takie neutralne w smaku mi wychodzą. Przepis: szklanka
mleka, dwa jajka, szczypta soli, dwie szklanki mąki i ~szklanka wody
żeby nabrało konsystencji i nie były za twarde, ale...

Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki" ;-)

A Wy jak robicie naleśniki? Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
takie neutralne.

--
Mateusz Bogusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-01-25 17:12:09

Temat: Re: Naleśniki
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Karol Y" <k...@o...pl> wrote in message
news:hjki47$27k$1@node1.news.atman.pl...
> Witam, próbuje naleśniki bo się uparłem :-)
>
> I zazwyczaj, to takie neutralne w smaku mi wychodzą. Przepis: szklanka
> mleka, dwa jajka, szczypta soli, dwie szklanki mąki i ~szklanka wody
> żeby nabrało konsystencji i nie były za twarde, ale...
>
> Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
> płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki"
;-)
>
> A Wy jak robicie naleśniki? Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> takie neutralne.
>
> --
> Mateusz Bogusz

Ciasto musi postać ze 2 godz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-01-25 19:05:29

Temat: Re: Naleśniki
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 25 Jan 2010 17:51:57 +0100, Karol Y napisał(a):

> Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> takie neutralne.

Do ciasta prócz soli konieczna jest mała ilość cukru. Nie za dużo, tyle aby
lekko złamać słoność na korzyść słodkości :-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-01-25 20:53:03

Temat: Re: Naleśniki
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "XL" napisał:

> > Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> > takie neutralne.
> Do ciasta prócz soli konieczna jest mała ilość cukru. Nie za dużo,
> tyle aby lekko złamać słoność na korzyść słodkości :-)

To ile Ty tej soli dodajesz?
Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
farszami, które wolę.

--
Pozdrawiam - Aicha (płci niewiadomej;))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-01-25 22:25:56

Temat: Re: Naleśniki
Od: Karol Y <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
> farszami, które wolę.

Skoro wolisz słone farsze, to pewnie zamiast mleka i wody piwa dodajesz? ;-)

--
Mateusz Bogusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-01-25 22:30:36

Temat: Re: Naleśniki
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Karol Y" napisał:

> > Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
> > farszami, które wolę.
> Skoro wolisz słone farsze, to pewnie zamiast mleka i wody piwa
dodajesz? ;-)

Nie, robię z mleka, nawet bez wody :)

--
Pozdrawiam - Aicha (płci niewiadomej;))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-01-26 10:49:59

Temat: Re: Naleśniki
Od: maciej debski <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Jan 25, 10:30 pm, "Aicha" <b...@t...ja> wrote:

> Nie, robię z mleka, nawet bez wody :)

szczypta cukru nie zmienia sprawia ze nalesniki sa slodkie tylko
dopelnia smak a
woda w ciescie nalesnikowym to nie oszczednosc tylko celowe dzialanie.

sprobuj kiedys - polowa mleka polowa wody i dodatkowo szczypta cukru.
od lat robie nalesniki w ten sposob, zawsze ze slonymi farszami.

mac

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-01-26 11:30:37

Temat: Re: Naleśniki
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "maciej debski" napisał:

> > Nie, robię z mleka, nawet bez wody :)
> szczypta cukru nie zmienia sprawia ze nalesniki sa slodkie tylko
> dopelnia smak

No to może moja rodzicielka nie zna umiaru, bo jej wytwory są słodkie ;)

> sprobuj kiedys - polowa mleka polowa wody i dodatkowo szczypta
> cukru. od lat robie nalesniki w ten sposob, zawsze ze slonymi farszami.

Spróbuję.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-01-26 11:52:49

Temat: Re: Naleśniki
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:hjmjpi$9v9$1@inews.gazeta.pl...

Nie dawaj cukru, soli tylko odrobinę, cukier w cieście to jego szybkie
rumienienie, czyli rzecz w plackach niekorzystna - załamują się, a muszą być
elestyczne do zawijania czy to w rulonik, chusteczkę czy w kopertkę. Ciasto
jest neutralne, pasuje do każdego farszu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-01-26 12:11:16

Temat: Re: Naleśniki
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha pisze:

> Ja nie lubię z cukrem, bo średnio się nadają do nadziewania słonymi
> farszami, które wolę.

Do naleśnikowego ciasta w ogóle nie dodaje się cukru.
Tylko mąka, jajka, woda z mlekiem pół na pół, odrobina soli i ew.
odrobina oleju, malutko.
Miksujesz, zostawiasz ciasto na pół h, by "odpoczęło", (mąka wtedy
rozpulchni się i będą lepsze), smażysz na patelni posmarowanej wcześniej
1x tłuszczem. Przy kolejnych naleśnikach już nim nie smaruj, wystarczy
ta odrobina oleju zawarta w cieście. Jeśli ciasto bez oleju, wtedy
przyda się skórka od słoniny do smarowania patelni.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: prawdy i mity
gulasz
Cosik z makiem - niekoniecznie makowiec :)
Macie pomysł gdzie kupować semolinę?
MAKLOWICZ W SZKOCJI...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »