Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalesniki z syropem klonowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalesniki z syropem klonowym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-29 04:27:50

Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: Arielka Pazurek <"arleta"@ idirect.ca> szukaj wiadomości tego autora



>
>
> a...@p...onet.pl wrote:
>
> > Dostalam oryginalny kanadyjski syrop klonowy.
>
> waw -))
>
> >
> > Wiem, ze najbardziej popularnym daniem w Kanadzie z tym syropem
> sa nalesniki.
>
> to sa pancakes tak sie nazywaja -))
>
>
> >
> > Jak je zrobic?
>
> robi sie w patelni z wycieciami w kształcie kołka cos jak do
> jajka sadzonego.Albo
> kupuje mrozone i wrzuca do tostera -)
>
> > Tak jak nasze tradycyjne?
>
> sa mniejsze ,grubsze i twardsze niz polskie nalesniczki
>
> > Jakie zroboc nadzienie do nich, a moze
> > one sa bez nadzienia?
>
> niektorzy polewaja syropem i jedza ,inni dodaja owoce typu borowka
> ,malina i syrop
> ale nie zawija sie jak nalesniki.
> Jeszcze inni smaruja dzemem ....
>
> >
> > Co jeszcz mozna zrobic z syropem klonowym?
>
> syrop klonowy zastepuje czesto miod albo cukier.
> mleczko Sikhsow :
> 4 migdały namoczyc na noc .Rano obrac je ze skorki i zmiksowac w
> blenderze
> dodojac wode i łyzke syropu klonowego.
> pozdrowienia z Kanady
> Arielka
>
>
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-29 06:08:05

Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

ja jeszcze dorzuce, ze do mikstury dodaje i proszek do pieczenia
i sode oczyszczana imiekkie maslo.
Moi najbardziej lubia jak zrobia sobie taka gorke nalesniczkow,
kazdy posmarowany lekko maslem (tzn zubelek masla polozony na
nalesniczek itp) i ta gora jest polana syropem (moje dzieci za
wczesnego mlodu twierdzily, ze im bardziej smakuje syrop o smaku
klonowym, bo im bardziej klonowo smakuje).
W wydaniu postawionym przede mna przez znajomych Amerykanow, obok
lezaly plasterki smazonego boczku, chrupiace i malo
wedzono-solone

Krysia

>Dostalam oryginalny kanadyjski syrop klonowy.
>Wiem, ze najbardziej popularnym daniem w Kanadzie z tym syropem sa nalesniki.
>Jak je zrobic? Tak jak nasze tradycyjne? Jakie zroboc nadzienie do nich, a moze
>one sa bez nadzienia?
>Co jeszcz mozna zrobic z syropem klonowym?
>Ania

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 08:21:50

Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ania Derejski" <a...@v...ca>

| Jest mniej slodki od miodu i bardziej wodnisty.
| A taki kapiacy sok prosto z klonu w ogole nie jest slodki.
| Zeby powstal syrop trzeba odparowac wode.
| Oprocz syropu robi sie tutaj tez cukierki, przewaznie w ksztalcie
| lisci klonowych. Cos w rodzaju krowek, ale o innym, takim specyficznym
| smaku.
| No i te sa rzeczywiscie slodkie.

Rzecz gustu, dla mnie jest po prostu fujski (od fuj, ale ochyda).
Słodki, czy ja wiem? Jakiś taki dziwny jest w ogóle.
U mnie stoi toto nie ruszone, bo nikt nie chce tego ruszyć.
Ha, może się nawet zgubiło w trakcie przeprowadzki.
--
Pozdrawiam
GosiaH


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 08:40:16

Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Rzecz gustu, dla mnie jest po prostu fujski (od fuj, ale ochyda).
>S?odki, czy ja wiem? Jaki? taki dziwny jest w ogóle.
>U mnie stoi toto nie ruszone, bo nikt nie chce tego ruszy?.
>Ha, mo?e si? nawet zgubi?o w trakcie przeprowadzki.

podrzucaj do roznych dan miesnych..

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 09:42:19

Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Bez przesady, panie Jerzy :)))
> Jest mniej slodki od miodu i bardziej wodnisty.
> A taki kapiacy sok prosto z klonu w ogole nie jest slodki.
> Zeby powstal syrop trzeba odparowac wode.
> Oprocz syropu robi sie tutaj tez cukierki, przewaznie w ksztalcie
> lisci klonowych. Cos w rodzaju krowek, ale o innym, takim specyficznym
> smaku.
> No i te sa rzeczywiscie slodkie.
No tak niepotrzebnie wplątałem w to miód, i wyszła bzdura. Nie wiem jak to
ująć, ten syrop był słodki "inaczej". Mnie nie smakuje.
Pozdrawiam Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-29 10:00:06

Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: "joanka" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


podaje przepis na
> typowe pancakes:
>
> 1-1/2 filizanki (cups) maki,
> 1 lyzeczka soli,
> 1-3/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
> 1-2 jajek,
> 3 lyzki ztopionego masla,
> 1 \-1/4 cups mleka,

Co dokladnie oznacza "1 \-1/4"?

Pozdrawiam,
Joanka.






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dawna kuchnia
Pieprz czerwony
Kiszona papryka
Do francuskich grupowiczow.
strona

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »