Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalewka na jarzębinie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalewka na jarzębinie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-12-15 21:41:36

Temat: Nalewka na jarzębinie
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Już pora zebrać po pierwszych przymrozkach i zapiec jak jabłka.
Resztę pewnie znacie.
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-12-15 21:58:17

Temat: Re: Nalewka na jarzębinie
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
news:hg96ho$13s$1@newsread1.aster.pl...
> Już pora zebrać po pierwszych przymrozkach i zapiec jak jabłka.
> Resztę pewnie znacie.

A skutki tak dobrze widoczne u ciebie?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-12-16 19:29:53

Temat: Re: Nalewka na jarzębinie
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN pisze:
> Już pora zebrać po pierwszych przymrozkach i zapiec jak jabłka.
> Resztę pewnie znacie.

Jak nie to proszę:
NALEWKA JARZĘBINOWA
Zebrane po pierwszym silniejszym przymrozku grona jarzębiny ułożyć na
brytfannie i upiec w piecu, jak jabłka, uważając, aby się nie przypaliły
i nie przywarły. W starych przepisach radzono podłożyć słomę, w nowych
folię do pieczenia. Upieczone przesypać do gąsiora warstwami na przemian
z cukrem, w proporcji pół kilograma cukru na kilogram owoców,
napełniając go do trzech czwartych. Na każdy kilogram jarzębiny wcisnąć
sok z jednej cytryny. Zalać do pełna mocną wódką (powyżej 45%) zrobioną
ze spirytusu i postawić w słońcu lub w cieple na dwa do trzech tygodni.
Zlać z owoców, owoce wycisnąć wałkiem, przefiltrować przez bibułę
filtracyjną, połączyć ze zlanym napojem, przelać do butelek i
przechowywać mocno zakorkowaną z korkami zalanymi parafiną.
SKŁADNIKI: zmarznięte grona jarzębiny, cukier (na 0,5 kg cukru na 1 kg
owoców jarzębiny), sok z cytryny (na 1 kg owoców sok z 1 cytryny), mocna
wódka zrobiona ze spirytusu.
DZIAŁANIE:
Nalewce tej przypisuje się właściwości lecznicze zwłaszcza dla
wzmocnienia pracy serca i w zaburzeniach trawienia.
DAWKOWANIE:
Pić po łyżce stołowej zmieszanej z małą ilością przegotowanej wody.

NALEWKI ZDROWOTNE,
CZYLI 102 PRZEPISY NA ALKOHOL, KTÓRY WSPOMAGA ORGANIZM
Zebrał i wstępem opatrzył Jan Rogala


--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-12-16 22:44:36

Temat: Re: Nalewka na jarzębinie
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
news:hgbj6d$3ii$1@newsread1.aster.pl...

I osłabia ptaka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wedzenie sera
Golonka- prosze o przepis bez uzycia piwa i warzyw :-)
Berghoff earthchef - opinie
wódka żołądkowa gorzka
Potrzebuje przepis na sos czosnkowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »