Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!nntp.aster.pl!newsread.aster.pl!newsre
ad1.aster.pl!not-for-mail
From: JerzyN <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka na jarzębinie
Date: Wed, 16 Dec 2009 20:29:53 +0100
Organization: Aster Sp. z o.o.
Lines: 33
Message-ID: <hgbj6d$3ii$1@newsread1.aster.pl>
References: <hg96ho$13s$1@newsread1.aster.pl>
Reply-To: j...@a...net.pl
NNTP-Posting-Host: 65-dzi-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsread.aster.pl 1260991989 19460 212.76.33.132 (16 Dec 2009 19:33:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Dec 2009 21:24:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
In-Reply-To: <hg96ho$13s$1@newsread1.aster.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 091216-0, 2009-12-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325942
Ukryj nagłówki
JerzyN pisze:
> Już pora zebrać po pierwszych przymrozkach i zapiec jak jabłka.
> Resztę pewnie znacie.
Jak nie to proszę:
NALEWKA JARZĘBINOWA
Zebrane po pierwszym silniejszym przymrozku grona jarzębiny ułożyć na
brytfannie i upiec w piecu, jak jabłka, uważając, aby się nie przypaliły
i nie przywarły. W starych przepisach radzono podłożyć słomę, w nowych
folię do pieczenia. Upieczone przesypać do gąsiora warstwami na przemian
z cukrem, w proporcji pół kilograma cukru na kilogram owoców,
napełniając go do trzech czwartych. Na każdy kilogram jarzębiny wcisnąć
sok z jednej cytryny. Zalać do pełna mocną wódką (powyżej 45%) zrobioną
ze spirytusu i postawić w słońcu lub w cieple na dwa do trzech tygodni.
Zlać z owoców, owoce wycisnąć wałkiem, przefiltrować przez bibułę
filtracyjną, połączyć ze zlanym napojem, przelać do butelek i
przechowywać mocno zakorkowaną z korkami zalanymi parafiną.
SKŁADNIKI: zmarznięte grona jarzębiny, cukier (na 0,5 kg cukru na 1 kg
owoców jarzębiny), sok z cytryny (na 1 kg owoców sok z 1 cytryny), mocna
wódka zrobiona ze spirytusu.
DZIAŁANIE:
Nalewce tej przypisuje się właściwości lecznicze zwłaszcza dla
wzmocnienia pracy serca i w zaburzeniach trawienia.
DAWKOWANIE:
Pić po łyżce stołowej zmieszanej z małą ilością przegotowanej wody.
NALEWKI ZDROWOTNE,
CZYLI 102 PRZEPISY NA ALKOHOL, KTÓRY WSPOMAGA ORGANIZM
Zebrał i wstępem opatrzył Jan Rogala
--
pozdr. Jerzy
|