Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Natka pietruszki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Natka pietruszki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-16 14:01:25

Temat: Natka pietruszki
Od: "Marudzik" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak "zakonserwować" większą ilość natki na zimę? Słyszałam o solonej i
mrożonej w słoiczku albo suszonej. Niestety nie wiem ile potrzeba soli i
przesoliłam. Resztę umyłam, pokroiłam, wrzuciłam do miseczki i od kilku dni
suszy się, ale nie wiem czy nie zepsuje się, bo sucha jeszcze nie jest. Może
powinnam ją rozłożyć cienką warstwą, a może nie kroi się przed suszeniem? W
czym przechowywać ususzoną natkę? Poradźcie coś.
Marudzik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-16 14:25:08

Temat: Re: Natka pietruszki
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-10-16 16:01:25 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Marudzik* skreślił te oto słowa:

> Jak "zakonserwować" większą ilość natki na zimę? Słyszałam o solonej i
> mrożonej w słoiczku albo suszonej. Niestety nie wiem ile potrzeba soli i
> przesoliłam. Resztę umyłam, pokroiłam, wrzuciłam do miseczki i od kilku dni
> suszy się, ale nie wiem czy nie zepsuje się, bo sucha jeszcze nie jest. Może
> powinnam ją rozłożyć cienką warstwą, a może nie kroi się przed suszeniem? W
> czym przechowywać ususzoną natkę? Poradźcie coś.

Ja kroje natke, zapelniam nia pudelka po margarynach i mroze. Wazne - nie
upychac i nei uciskac w pudelku bo potem trzeba skrobac ja z pudelka, jak
jest w miare luźno to spokojnie zbierasz z gory potrzebna liczbe platkow.
Ja nie susze -wole swiezy zielony intensywny kolor.


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-16 14:58:20

Temat: Re: Natka pietruszki
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ih85uhf0ps60.dlg@Lia.pyry.net...
> Dnia 2003-10-16 16:01:25 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *Marudzik* skreślił te oto słowa:
>
> Ja kroje natke, zapelniam nia pudelka po margarynach i mroze. Wazne - nie
> upychac i nei uciskac w pudelku bo potem trzeba skrobac ja z pudelka, jak
> jest w miare luźno to spokojnie zbierasz z gory potrzebna liczbe platkow.
> Ja nie susze -wole swiezy zielony intensywny kolor.
>
>
> Lia

Wlasnie, trzeba kroic. Ja zrobilam tak jak z koprem, ktory najpierw w
woreczku zamrozila i pozniej zmrozony pokruszylam - super funkcjonowalo przy
koperku lecz nie przy pietruszce :-(, ale i te wielgachne liscie sie zjadlo.
Dobrze jest zielenine po umyciu wysuszyc z wody, ale nie ususzyc!

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-17 07:02:02

Temat: Odp: Natka pietruszki
Od: "maciek" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Ja suszę wszystkie zioła. Pietuszkę rozłusz na sciereczce w
przewiewnym miejscu, i przewracaj z dwa razy dziennie. Ładnie sie
podsuszy a i kolor jest ładny potem najlepiej do słoja dużego i
zakreconego. Tylko pamietaj że musi byc dobrze wysuszone bo inaczej
spleśnieje Ci.
A jak wrzucisz do zupki to terz ładnie wygląda.
Pa.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-17 07:16:38

Temat: Re: Natka pietruszki
Od: "Marudzik" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie kroić jej przed suszeniem? Potem pokruszyć? Tak to zrozumiałam, ale nie
jestem pewna...
Marudzik

Użytkownik "maciek" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bmo46j$t5l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Ja suszę wszystkie zioła. Pietuszkę rozłusz na sciereczce w
> przewiewnym miejscu, i przewracaj z dwa razy dziennie. Ładnie sie
> podsuszy a i kolor jest ładny potem najlepiej do słoja dużego i
> zakreconego. Tylko pamietaj że musi byc dobrze wysuszone bo inaczej
> spleśnieje Ci.
> A jak wrzucisz do zupki to terz ładnie wygląda.
> Pa.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-17 12:44:52

Temat: Odp: Natka pietruszki
Od: "maciek" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

nie kroić, bo bedziesz mialą później zwykłą przyprawę ze sklepu, czyli
same drobinki, a to musi byc widoczne, tak czy tak jak bedziesz
upychać do słoika to sie trochę pokruszy.
maciek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-17 13:32:28

Temat: Re: Natka pietruszki
Od: "Marudzik" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuję wszystkim za cenne rady. Teraz poradzę sobie z natką.
Marudzik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

imieniny
Pytanie
Odfrunęły gołąbki z gąbki...
Powitanie i przepis
Dong Nam - tajska kuchnia..

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »