Data: 2004-04-22 12:29:43
Temat: No montiniaki wreszcie macie to czarno na bialym i to przez brytyjskich naukowcow, bo Polakow nie sluchacie
Od: Jacenty <frania@usun_to.polbox.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fruktoza - niebezpieczny cukier
Fruktoza, cukier używany najczęściej do produkcji napojów gazowanych,
jest bardzo niebezpieczna - tak twierdzą brytyjscy naukowcy. Ich zdaniem
fruktoza jest odpowiedzialna za przyrost tkanki tłuszczowej.
Cukier - biała śmierć! O zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna.
Najnowsze badania przeprowadzone na Wyspach Brytyjskich wykazały, że
szczególnie niebezpieczna jest fruktoza. W odróżnieniu od glukozy,
cukier ten nie rozkłada się pod wpływem hormonów, a najczęściej zamienia
się w tłuszcz. 30 lat temu fruktoza stanowiła zaledwie 1 procent cukrów
używanych w przemyśle spożywczym. Według dostępnych statystyk w tym
czasie tylko jedna na 100 osób miała problemy z nadwagą. Dziś jest to
powszechny problem, także u dzieci, które uwielbiają słodkie napoje
gazowane - w Wielkiej Brytanii co druga osoba ma nadwagę, a co piąta
jest otyła.
KC, za RMF FM
22-04-2004
|