| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-30 16:01:28
Temat: OT gofrownicawitam
zdaje mi się, że to kiedyś na tej grupie wyczytałam, że dobre gofry wyjdą
tylko wtedy jeśli gofrownica ma wiecej niz 1000 wat. czy ktoś takową ma i
może polecic konkretny typ i model? mam już w domu dwie, które pieką
zakalcowate placki i tym razem chciałabym kupić cos naprawde dobrego. na
allegro znalazłam, jedną w dość rozsądnej cenie, 1300 wat, firmy Dezal-ma
ktoś taką i może ją polecic?
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-30 19:17:13
Temat: Re: OT gofrownica> witam
> zdaje mi się, że to kiedyś na tej grupie wyczytałam, że dobre gofry wyjdą
> tylko wtedy jeśli gofrownica ma wiecej niz 1000 wat. czy ktoś takową ma i
> może polecic konkretny typ i model? mam już w domu dwie, które pieką
> zakalcowate placki i tym razem chciałabym kupić cos naprawde dobrego. na
> allegro znalazłam, jedną w dość rozsądnej cenie, 1300 wat, firmy Dezal-ma
> ktoś taką i może ją polecic?
> K
ja mam 800 i wychodza mi super gofry ale i przepis mam szczegolny :)
Składniki:
Najważniejsze dobra, mocna gofrownica. Większość smakoszy gofrów kupuje
gofrownice o małej mocy, stąd też wychodzą naleśniki.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet
gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby
ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo
delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie
oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju,
nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są
juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-30 22:03:17
Temat: Re: OT gofrownica
<@neostrada.pl> wrote in message news:en62m7$qs$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam
> zdaje mi się, że to kiedyś na tej grupie wyczytałam, że dobre gofry wyjdą
> tylko wtedy jeśli gofrownica ma wiecej niz 1000 wat. czy ktoś takową ma i
> może polecic konkretny typ i model? mam już w domu dwie, które pieką
> zakalcowate placki i tym razem chciałabym kupić cos naprawde dobrego. na
> allegro znalazłam, jedną w dość rozsądnej cenie, 1300 wat, firmy Dezal-ma
> ktoś taką i może ją polecic?
> K
Na grupe rzuciłem trochę przepisów, zwykle po poł godzinie są kłapciuchowate
jak uszy Urbana...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-31 17:27:09
Temat: Re: OT gofrownica@neostrada.pl wrote:
na allegro znalazłam, jedną w dość rozsądnej cenie,
> 1300 wat, firmy Dezal-ma
> ktoś taką i może ją polecic?
hmm ja kupilem tak wlasnie gofrownice i jestem zadowolony.
nie wiem jak inne ale jest jeden myk jesli chodzi o gofry:
gofry zaraz po wyjeciu laduja w piekarniku na raszkach do odparowania :)
jakies 0,5 minuty (mniej wiecej zalanie nowej porcji) => wychodza super
chrupkie :)
Dosiego Roku
Ralf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |