Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl
!not-for-mail
From: "<.:.>kriss<.:.>" <r...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: OT gofrownica
Date: Sat, 30 Dec 2006 20:17:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <en6e0o$pun$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <en62m7$qs$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "<.:.>kriss<.:.>" <r...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: bdn170.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1167506264 26583 83.27.255.170 (30 Dec 2006 19:17:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Dec 2006 19:17:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286936
Ukryj nagłówki
> witam
> zdaje mi się, że to kiedyś na tej grupie wyczytałam, że dobre gofry wyjdą
> tylko wtedy jeśli gofrownica ma wiecej niz 1000 wat. czy ktoś takową ma i
> może polecic konkretny typ i model? mam już w domu dwie, które pieką
> zakalcowate placki i tym razem chciałabym kupić cos naprawde dobrego. na
> allegro znalazłam, jedną w dość rozsądnej cenie, 1300 wat, firmy Dezal-ma
> ktoś taką i może ją polecic?
> K
ja mam 800 i wychodza mi super gofry ale i przepis mam szczegolny :)
Składniki:
Najważniejsze dobra, mocna gofrownica. Większość smakoszy gofrów kupuje
gofrownice o małej mocy, stąd też wychodzą naleśniki.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet
gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby
ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo
delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie
oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju,
nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są
juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
|