Data: 2006-12-30 19:17:13
Temat: Re: OT gofrownica
Od: "<.:.>kriss<.:.>" <r...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> witam
> zdaje mi się, że to kiedyś na tej grupie wyczytałam, że dobre gofry wyjdą
> tylko wtedy jeśli gofrownica ma wiecej niz 1000 wat. czy ktoś takową ma i
> może polecic konkretny typ i model? mam już w domu dwie, które pieką
> zakalcowate placki i tym razem chciałabym kupić cos naprawde dobrego. na
> allegro znalazłam, jedną w dość rozsądnej cenie, 1300 wat, firmy Dezal-ma
> ktoś taką i może ją polecic?
> K
ja mam 800 i wychodza mi super gofry ale i przepis mam szczegolny :)
Składniki:
Najważniejsze dobra, mocna gofrownica. Większość smakoszy gofrów kupuje
gofrownice o małej mocy, stąd też wychodzą naleśniki.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet
gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby
ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo
delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie
oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju,
nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są
juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
|