| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-10 15:54:57
Temat: Obwarzanki.
Podanie
Zwracam sie z uprzejma prosba do pt Grupy o poratowniem mnie przepisem na
obwarzanki. Tzn. takie kolka nanizane na sznure, ktore mozna kupic czasami
pod kosciolem.
Prosze o pozytywne rozpatrzenie.
D.P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-10 17:08:20
Temat: Re: Obwarzanki (P)Darek Pakosz <d...@t...uhc.lublin.pl> napisał(a):
> takie kolka nanizane na sznure, ktore mozna kupic czasami
> pod kosciolem.
> D.P.
~~~~~~~~~~~~
~Hm, wiesz chyba takich to nikt ci nie poda, mam inne, ale szczerze mówię,
żadnych nie próbowałam - ta obwarzankami nie przepadam, jak jakieś
wypróbujesz, daj mi znać - może ja też zaryzykuję. Przepisy ponoć są
sprawdzone, źródła różnorakie:)
xxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI
Składniki:
25 dag mąki, 3-4 jaja, 3 dag pudru, szczypta soli
Zagnieść ciasto z podanych składników, jak na kluski. Formować małe wałeczki,
zwijać je w małe obwarzanki o średnicy 6-7 cm.
Wrzucać je partiami do wrzącej, lekko osolonej wody, zamieszać i przykryć.
Gdy wypłyną wyjąć je łyżką cedzakową i układać na posypanej mąką blasze.
Piec ok. 10 min. na jasno złoty kolor, jeszcze gorące posmarować osłodzoną
wodą lub rozbitym białkiem.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI DO HERBATY
Składniki:
½ kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 3 jaja, 1 paczka proszku do pieczenia,
½ dag cynamonu, 2 żółtka do smarowania
Utrzeć masło, cukier i jaja, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
oraz cynamonem i wyrobić. Z ciasta toczyć ręką małe cienkie wałeczki,
formować z nich obwarzanki, smarować rozbitym żółtkiem i piec na wysmarowanej
tłuszczem blasze w średnio gorącym piekarniku.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI DROŻDŻOWE
Składniki:
25 dag mąki. 2 łyżki miałkiego cukru, 2 łyżki masła, 3 żółtka, 2 łyżki mleka,
3 łyżki śmietany, 4 dag drożdży
Rozrobić drożdże z mlekiem i częścią mąki, a gdy rozczyn ,,ruszy", wyrobić z
dodatkiem pozostałych składników drożdżowe ciasto. Gdy trochę podrośnie,
uformować obwarzanki, ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do
wyrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem, posypać cukrem i piec 30 minut w
średnio gorącym piekarniku.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI GRECKIE Z MOSZCZU WINNEGO LUB MIODU CZYLI MOUSTOKOULOURA
Składniki:
50 dag krupczatki oraz trochę do zagniatania, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1
łyżka cynamonu, 1 łyżka zmielonych goździków, 50 ml oliwy, 2 łyżki miodu, 125
ml petimezi (syrop winny) albo tyleż miodu, 250 ml soku z pomarańczy (ok. 4
sztuk), starta skórka z ½ pomarańczy
Do dużego naczynia przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i goździki. W
środku zrobić wgłębienie. W mniejszej miseczce ubić oliwę z miodem, petimezi,
skórką z pomarańczy i połową soku z pomarańczy. Wlać do zagłębienia w mące.
Wymieszać ciasto, dodając ile trzeba soku z pomarańczy.
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 min., aż ciasto
będzie gładkie, ale dość twarde. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. lub
dłużej. Odrywać kawałki ciasta (ok. 2 łyżek) i robić wałeczki o średnicy 1
cm. Końce sklejać razem w kółeczko.
Obwarzanki układać na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do
190 st. przez 10-15 min. - powinny być brązowe i chrupiące, ale nie za
twarde.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI NA CHOINKĘ***
Składniki:
½ kg mąki, 20 dag cukru, 10 dag masła, 2 jaja, 2-4 łyżki stołowe mleka, 1
paczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jaja, mleko, a wreszcie mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i wyrobić wszystko na stolnicy na gładkie ciasto.
Zwijać z niego obwarzanki, smarować rozbitym jajem i piec na żółty kolor.
Przechowywać je w puszce blaszanej; są bardzo smaczne do kawy, herbaty i wina.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI Z CIASTA SEROWEGO
Składniki:
2 szkl. wody, ½ kostki masła, sól, 2 szkl. mąki, 4-5 jaj, 2 szkl. tartego
żółtego sera, tłuszcz do formy
Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i ucierać aż
do powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić z ognia, wbijać po jednym
jaju i dobrze ucierać. Wsypać starty ser i ponownie razem utrzeć.
Nabierając łyżką ciasto formować na wysmarowanej blasze obwarzanki (kształt
koła z nie wypełnionym środkiem) jeden obok drugiego tak, aby się nie
stykały. Włożyć do gorącego piekarnika, piec przez 5-7 min. Podawać gorące
jako zakąskę.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBWARZANKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
30 dag piątków owsianych, 10 dag cukru, 4 łyżki masła, 2 jaja, śmietana, 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki z połową masła i cukru zrumienić na patelni. Pozostałe masło utrzeć z
cukrem, dodać jaja, proszek do pieczenia i przyrumienione płatki, po czym
wszystko dobrze wymieszać. Gdy ciasto jest za gęste, dodać trochę śmietany.
Formować małe obwarzanki i piec w dobrze ogrzanym piekarniku.
xxxxxxxxxxxxxxxxxx
WANILIOWE WIANUSZKI
Składniki:
4 szkl,. mąki, 1 szkl. śmietany, 2 dag drożdży, jajo, 1 kostka margaryny, 1
cukier waniliowy, sól
Posypka:
cukier zwykły, mak, sezam itp.
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte z śmietaną i wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na małe kawałki i utoczyć z nich wałeczki nieco cieńsze niż
ołówek. Z części wałeczka zrobić koło i przepleść przez nie jego końce tak,
aby powstał wianuszek lub jego końcem opleść go.
Wianuszki maczać w rozbitym jaju i posypce, układać na blasze i piec na
rumiano.
~~~~~~~~~~~~
~Mam nadzieję, że to jakoś poratuje Twojego robaka:) - tzn. zachciewajkę
Wklejam przepisy z worda, więc upss, mam nadzieję, że wasze czytniki znów
tego na opak nie zmielą, LOL:))
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 18:26:59
Temat: Re: Obwarzanki.najlepiej przyjechac po nie do Krakowa :)))
pozdrawiam
tola
===================
> Podanie
>
> Zwracam sie z uprzejma prosba do pt Grupy o poratowniem mnie przepisem na
> obwarzanki. Tzn. takie kolka nanizane na sznure, ktore mozna kupic czasami
> pod kosciolem.
> Prosze o pozytywne rozpatrzenie.
>
> D.P.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 19:35:21
Temat: Re: Obwarzanki.Justyna Majda wrote:
> najlepiej przyjechac po nie do Krakowa :)))
> pozdrawiam
mnie co prawda pod kościołem nie uwidzisz (w kościele też nie), ale bawarski
wynalazek jest jednak w ojczyźnie obważanka lepszy, od tych, jakie sobie
przypominam z Krakowa.
Przepisy już masz. Te oryginalne są zresztą posypywane solą gruboziarnistą.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 20:02:28
Temat: Re: Obwarzanki.waldemar z domu wrote:
> Justyna Majda wrote:
>
>
>>najlepiej przyjechac po nie do Krakowa :)))
>>pozdrawiam
>
>
> mnie co prawda pod kościołem nie uwidzisz (w kościele też nie), ale bawarski
> wynalazek jest jednak w ojczyźnie obważanka lepszy, od tych, jakie sobie
> przypominam z Krakowa.
> Przepisy już masz. Te oryginalne są zresztą posypywane solą gruboziarnistą.
>
> Waldek
Nic mi nie zastapi obwarzanka tfu precla lub bajgla od bab sprzedawanych
na rynku i w okol w Krakowie. Najbardziej lubie z makiem i z sezamem :-)
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 21:30:17
Temat: Re: Obwarzanki.zgadzam sie z Toba :)))
tola
=======================
> Nic mi nie zastapi obwarzanka tfu precla lub bajgla od bab sprzedawanych
> na rynku i w okol w Krakowie. Najbardziej lubie z makiem i z sezamem :-)
>
> --
> ===========================
> / walkie-talkie! GG:411958 \
> / w...@w...net.pl \
> / \
> / Nawet ząb bywa wstawiony! \
> ===========================
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 21:36:05
Temat: Re: Obwarzanki.tola wrote:
> zgadzam sie z Toba :)))
> tola
>
> =======================
>> Nic mi nie zastapi obwarzanka tfu precla lub bajgla od bab sprzedawanych
>> na rynku i w okol w Krakowie. Najbardziej lubie z makiem i z sezamem :-)
a jedliśta bawarskie?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 21:41:12
Temat: Re: Obwarzanki (P)Akulka <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):
> ~~~~~~~~~~~~
> ~Hm, wiesz chyba takich to nikt ci nie poda, mam inne, ale szczerze mówię,
> żadnych nie próbowałam - ta obwarzankami nie przepadam, jak jakieś
> wypróbujesz, daj mi znać - może ja też zaryzykuję. Przepisy ponoć są
> sprawdzone, źródła różnorakie:)
>
> xxxxxxxxxxxxxxxxxx
hm, weszłam jeszcze raz bo w outlooku jakieś głupoty widzę, a w przeglądarce
grup (u mnie gazeta.pl)wszystko jest oki...coś ten outlook jest do bani..
Oki, dobranoc, pchły na noc i upojnego weekendu - i nie chodzi mi tu o
alkochol:)
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 21:53:44
Temat: Re: Obwarzanki.waldemar z domu wrote:
> tola wrote:
>
>
>>zgadzam sie z Toba :)))
>>tola
>>
>>=======================
>>
>>>Nic mi nie zastapi obwarzanka tfu precla lub bajgla od bab sprzedawanych
>>>na rynku i w okol w Krakowie. Najbardziej lubie z makiem i z sezamem :-)
>>
>
> a jedliśta bawarskie?
>
> Waldek
tak
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 23:28:36
Temat: Re: Obwarzanki (P)Akulka <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):
> OBWARZANKI DO HERBATY
>
> Składniki:
> ½ kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 3 jaja,
1
> paczka proszku do pieczenia, ½ dag cynamonu, 2
> żółtka do smarowania
>
Anulko, co to jest "½" ?
To sie powtarza takze w Twoich kolejnych przepisach.
Pozdrawiam
Iris
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |