Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia marynata do miesa-pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

marynata do miesa-pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-10 12:57:18

Temat: Re: marynata do miesa-pytanie
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "galapaga" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:avmetl$flc$1@foka.acn.pl...
. Ale zaznaczyl ze jak nie naucze sie
> tak przyrzadzac miesa to wyrzuci mnie z domu :))))),wiec w te pedy
pobieglam
> do szefa kuchni po recepte na to miesko. I okazalo sie ze cala tajemnica
> polega na tym, ze mieso pare dni powinno sobie lezec w marynacie. ale
jakie
> sa skladniki tej marynaty to juz nie wiem...
> Prosze pomocy, bo czeka mnie eksmisja...
> galapaga

kazdy szef kuchni ma swoje pilnie strzezone tajemnice, bo przyjdzie
konkurencja, podpyta i otworzy sie obok za pol ceny:))
tu przeklejam ci z archiwum marynaty, moze cos utrafisz...tym bardziej, ze
rzecz idzie o byc albo nie byc ;-P hehehe
Jola L-L

Marynata do mies czerwonych:
2 szkl. maslanki
duza, drobno posiekana cebula
cwierc lyzeczki mielonych gozdzikow
pokruszony listek laurowy
po pol lyzeczki: startej galki muszkatolowej,suszonego tymianku i
mielonego pieprzu
Wszystkie skladniki wymieszac, zalac mieso, zostawic na 2-3 dni w chlodnym
miejscu.

Marynata do pieczeni na dziko:
2 szkl. jasnego piwa
2 drobno posiekane cebule
sok i skorka otarta z cytryny
3 drobno pokruszone listki laurowe
szczypta mielonych gozdzikow
po pol lyzeczki:mielonego ziela angielskiego i pieprzu
Dokladnie wymieszac skladniki marynaty, zagotowac, przestudzic, zalac
mieso, zostawic na 2-3 dni czesto przekrecac aby rowno sie zamarynowalo.

Marynata do wszystkich rodzajow mies:
1,5 szkl. czerwonego, wytrawnego wina
3-4 lyzki oleju
drobno pokrojona cebula
pol lyzeczki suszonego tymianku
pokruszony listek laurowy
8-10 ziarenek kolendry
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 zabki czosnku
3-4 ziarenka pieprzu
pol lyzeczki soli
Roztarty z sola czosnek wymieszac z pozostalymi skladnikami. Umyte i
osuszone mieso wlozyc do kamiennego garnka, zalac marynata, przykryc,
obciazyc, zostawic na 2-4 dni w chlodnym miejscu, od czsu do czsu
przekrecac, aby sie rowno zamarynowalo.

Marynata winna:
szkl. bialego wytrawnego wina
pol szkl. octu winnego
2-3 zabki czosnku
szczypta mielonych gozdzikow
po pol szkl.:drobniutko posiekanego selera naciowego i zielonej
pietruszki
posiekana cebula
starta na tarce marchewka
pol lyzeczki soli
cwierc lyzeczki mielonego pieprzu
Roztarty z sola czosnek wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami
marynaty ( nie gotowac). Mieso umyc i osuszyc, wlozyc do kamiennego garnka,
zalac marynata, zostawic na 1-2 dni w chlodnym miejscu, czesto przekrecac,
aby sie rowno marynowalo. mozna uzywac do wszystkich rodz. miesa i drobiu.

Marynata ziolowa:
2 szkl. bialego wytrawnego wina
kieliszek koniaku
2 lyzki oleju
cwierc lyzeczki mielonych jagod jalowca
po cwierc lyzeczki suszonych ziol:rozmarynu, majeranku i tymianku
1-2 zabki czosnku
maly drobno pokrojony por
cwierc selera i marchewka- starte na tarce jarzynowej
pol lyzeczki mielonego pieprzu
Skladniki wymieszac (nie gotowac), zalac mieso na 2-3 dni w chlodnym
miejscu.

Zaprawa warzywno- olejowa:
po: duzej marchewce,pietruszce, cebuli
kawalek selera
pol lyzeczki cukru
pokruszony listek laurowy
szczypta mielonych gozdzikow
lyzka soku z cytryny
3-4 lyzki oleju
po cwierc lyzeczki: lyzeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu
Warzywa zetrzec na tarce jarzynowej o duzych oczkach, polaczyc z drobno
pokrojona cebula, wymieszac z olejem i korzeniami oraz cukrem. Umyte i
osuszone mieso dokladnie oblozyc przygotowana zaprawa, przykryc, zostawic na
1-3 dni w chlodnym miejscu.

Ufff...
To tyle Jola




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-10 13:18:23

Temat: Re: marynata do miesa-pytanie
Od: "marek amator" <m...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:avmft9$j8p$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "galapaga" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:avmetl$flc$1@foka.acn.pl...
> . Ale zaznaczyl ze jak nie naucze sie
> > tak przyrzadzac miesa to wyrzuci mnie z domu :))))),wiec w te pedy
> pobieglam
> > do szefa kuchni po recepte na to miesko. I okazalo sie ze cala tajemnica
> > polega na tym, ze mieso pare dni powinno sobie lezec w marynacie. ale
> jakie
> > sa skladniki tej marynaty to juz nie wiem...
> > Prosze pomocy, bo czeka mnie eksmisja...
> > galapaga
>
> kazdy szef kuchni ma swoje pilnie strzezone tajemnice, bo przyjdzie
> konkurencja, podpyta i otworzy sie obok za pol ceny:))
> tu przeklejam ci z archiwum marynaty, moze cos utrafisz...tym bardziej, ze
> rzecz idzie o byc albo nie byc ;-P hehehe
> Jola L-L
ciach

Jak nie masz innych zalet to owszem, ale ja proponowałbym, aby Twój
narzeczony związał się z szefem tamtejszej kuchni i ... kłopotr z głów
Twojej i jego.
Pozdrawiam
Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 13:23:55

Temat: Re: marynata do miesa-pytanie
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



marek amator:

>>>tak przyrzadzac miesa to wyrzuci mnie z domu :))))),wiec w te pedy

>
> Jak nie masz innych zalet to owszem, ale ja proponowałbym, aby Twój
> narzeczony związał się z szefem tamtejszej kuchni i ... kłopotr z głów
> Twojej i jego.

popieram. Przy takim dictum dałbym mu 5zł na hamburgera i wywalił z domu.

Co do marynaty, to nie wiem, czy było podawane, ale nasz anestezjolog z
Kazachstanu używa do tego rosyjskiej jałowcówki lub Krystała.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 18:42:09

Temat: marynata do miesa-pytanie
Od: "galapaga" <g...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie,
Bedac na wakacjach zimowych w Karpaczu pewnego dnia wstapilam z przyjaciolmi
do Tyrolskiego Domu na kolacje. A tam mojemu narzeczonemu podano stek.
Jakiego nigdy nie jadl w zyciu- pychota. Ale zaznaczyl ze jak nie naucze sie
tak przyrzadzac miesa to wyrzuci mnie z domu :))))),wiec w te pedy pobieglam
do szefa kuchni po recepte na to miesko. I okazalo sie ze cala tajemnica
polega na tym, ze mieso pare dni powinno sobie lezec w marynacie. ale jakie
sa skladniki tej marynaty to juz nie wiem...
Prosze pomocy, bo czeka mnie eksmisja...

I tak poza tym to polecam serdecznie ten Tyrolski Dom, bo wszystko co tam
jedlismy bylo wysmienite. I obsluga fantastyczna.
Pozdrawiam
galapaga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 19:57:29

Temat: Re: marynata do miesa-pytanie
Od: "galapaga" <g...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

:)))))))))))))))))))))))))
dziekuje za dobre rady, co do niektorych usmialam sie do lez :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Boczniak a la schabowy??
strona www pytanie
Łososiowy kolor łososia
witam piątkowo
gdzie suszone pomidory w Krakowie???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »