Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marynata do miesa-pytanie
Date: Fri, 10 Jan 2003 13:57:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 104
Message-ID: <avmft9$j8p$1@news.tpi.pl>
References: <avmetl$flc$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1042203369 19737 213.25.246.186 (10 Jan 2003 12:56:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Jan 2003 12:56:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141099
Ukryj nagłówki
Użytkownik "galapaga" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:avmetl$flc$1@foka.acn.pl...
. Ale zaznaczyl ze jak nie naucze sie
> tak przyrzadzac miesa to wyrzuci mnie z domu :))))),wiec w te pedy
pobieglam
> do szefa kuchni po recepte na to miesko. I okazalo sie ze cala tajemnica
> polega na tym, ze mieso pare dni powinno sobie lezec w marynacie. ale
jakie
> sa skladniki tej marynaty to juz nie wiem...
> Prosze pomocy, bo czeka mnie eksmisja...
> galapaga
kazdy szef kuchni ma swoje pilnie strzezone tajemnice, bo przyjdzie
konkurencja, podpyta i otworzy sie obok za pol ceny:))
tu przeklejam ci z archiwum marynaty, moze cos utrafisz...tym bardziej, ze
rzecz idzie o byc albo nie byc ;-P hehehe
Jola L-L
Marynata do mies czerwonych:
2 szkl. maslanki
duza, drobno posiekana cebula
cwierc lyzeczki mielonych gozdzikow
pokruszony listek laurowy
po pol lyzeczki: startej galki muszkatolowej,suszonego tymianku i
mielonego pieprzu
Wszystkie skladniki wymieszac, zalac mieso, zostawic na 2-3 dni w chlodnym
miejscu.
Marynata do pieczeni na dziko:
2 szkl. jasnego piwa
2 drobno posiekane cebule
sok i skorka otarta z cytryny
3 drobno pokruszone listki laurowe
szczypta mielonych gozdzikow
po pol lyzeczki:mielonego ziela angielskiego i pieprzu
Dokladnie wymieszac skladniki marynaty, zagotowac, przestudzic, zalac
mieso, zostawic na 2-3 dni czesto przekrecac aby rowno sie zamarynowalo.
Marynata do wszystkich rodzajow mies:
1,5 szkl. czerwonego, wytrawnego wina
3-4 lyzki oleju
drobno pokrojona cebula
pol lyzeczki suszonego tymianku
pokruszony listek laurowy
8-10 ziarenek kolendry
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 zabki czosnku
3-4 ziarenka pieprzu
pol lyzeczki soli
Roztarty z sola czosnek wymieszac z pozostalymi skladnikami. Umyte i
osuszone mieso wlozyc do kamiennego garnka, zalac marynata, przykryc,
obciazyc, zostawic na 2-4 dni w chlodnym miejscu, od czsu do czsu
przekrecac, aby sie rowno zamarynowalo.
Marynata winna:
szkl. bialego wytrawnego wina
pol szkl. octu winnego
2-3 zabki czosnku
szczypta mielonych gozdzikow
po pol szkl.:drobniutko posiekanego selera naciowego i zielonej
pietruszki
posiekana cebula
starta na tarce marchewka
pol lyzeczki soli
cwierc lyzeczki mielonego pieprzu
Roztarty z sola czosnek wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami
marynaty ( nie gotowac). Mieso umyc i osuszyc, wlozyc do kamiennego garnka,
zalac marynata, zostawic na 1-2 dni w chlodnym miejscu, czesto przekrecac,
aby sie rowno marynowalo. mozna uzywac do wszystkich rodz. miesa i drobiu.
Marynata ziolowa:
2 szkl. bialego wytrawnego wina
kieliszek koniaku
2 lyzki oleju
cwierc lyzeczki mielonych jagod jalowca
po cwierc lyzeczki suszonych ziol:rozmarynu, majeranku i tymianku
1-2 zabki czosnku
maly drobno pokrojony por
cwierc selera i marchewka- starte na tarce jarzynowej
pol lyzeczki mielonego pieprzu
Skladniki wymieszac (nie gotowac), zalac mieso na 2-3 dni w chlodnym
miejscu.
Zaprawa warzywno- olejowa:
po: duzej marchewce,pietruszce, cebuli
kawalek selera
pol lyzeczki cukru
pokruszony listek laurowy
szczypta mielonych gozdzikow
lyzka soku z cytryny
3-4 lyzki oleju
po cwierc lyzeczki: lyzeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu
Warzywa zetrzec na tarce jarzynowej o duzych oczkach, polaczyc z drobno
pokrojona cebula, wymieszac z olejem i korzeniami oraz cukrem. Umyte i
osuszone mieso dokladnie oblozyc przygotowana zaprawa, przykryc, zostawic na
1-3 dni w chlodnym miejscu.
Ufff...
To tyle Jola
|