| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-17 17:38:41
Temat: Ochota na PASZTETWitajcie,
W tamtym tygodniu dzięki Waszym radom ugotowałam całkiem ciekawy rosół.
Tym razem kieruję pytanie do amatorów, koneserów pasztetu. Mam dosyć
puszek! Chciałabym zrobić samodzielnie pyszny pasztet. Jestem początkującą
kuchareczką i proszę o proste przepisy, które gwarantują wyszukany smak.
Jakie mięso, przyprawy, spsób przyrządzania?.
Proszę się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materii.
Czekam na rady
Nella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-17 20:05:26
Temat: Re: Ochota na PASZTETZe względu na pisaninochłonność proponuję zajrzeć na do archiwum ;)
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 20:57:01
Temat: Re: Ochota na PASZTET
Użytkownik NELLA <a...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9qkfs8$ktd$...@h...uw.edu.pl...
> Witajcie,
>
> W tamtym tygodniu dzięki Waszym radom ugotowałam całkiem ciekawy rosół.
> Tym razem kieruję pytanie do amatorów, koneserów pasztetu. Mam dosyć
> puszek! Chciałabym zrobić samodzielnie pyszny pasztet. Jestem początkującą
> kuchareczką i proszę o proste przepisy, które gwarantują wyszukany smak.
> Jakie mięso, przyprawy, spsób przyrządzania?.
> Proszę się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materii.
>
> Czekam na rady
>
> Nella
>
> Czesc.
Moj przepis na domowy pasztet: po okolo 30-40 dkg roznych gatunkow mies
(wolowe, wieorzowe, drobiowe-np.skrzdlo indyka) tluste podgardle, watroba
wieprzowa lub drobiowa, 2 spore cebule, 2-3 jajka, pieprz, sol, galka
muszkatulowa, ziele angielskie, lisc laurowy. Miesa i podgardle obrumieniam
na malej ilosci tluszczu, podlewam woda, tak zeby mieso bylo przykryte,
dodaje przyprawy i cebule, dusze do miekkosci.Wyjmuje mieso, studze, a do
wywaru wkladam na kilka minut watrobke. Dusze ja chwile, zeby sie tylko
zaparzyla, na pol - krwisto. Wyjmuje watrobke, odlewam troche wywaru do
garnuszka, a do reszty wkladam czerstwa bulke (2-3 kajzerki lub inne biale
buleczki) i trzymam je tak dlugo az nasiakna wywarem. Uduszone mieso razem z
namoczona bulka i watrobka miele 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem
(najlepiej tzw. pasztetowym), dodaje do masy zoltka, troche vegety lub soli,
szczypte galki muszkatulowej i wyrabiam razem. Jesli masa jest za gesta
dolewam troche odlanego wczesniej wywaru. Masa powinna byc miekka,
elastyczna. Na koncu dodaje ubita na sztywno piane z odrobina soli i lekko
mieszam lyzka. Wykladam mase do waskich foremek wysmarowanych tluszczem i
wysypanych buleczka tarta. Mozna dno formy wylozyc cienkimi paskami
sloninki. Mozna do duszenia razem z miesem dodac 2-3 suszone grzybki wtedy
pasztet ma ostrzejszy smak. Zycze udanego, smacznego pasztetu.
--
*** ^KIKI^ ***
Gosia Ceglinska
k...@i...pl
g...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 21:15:34
Temat: Re: Ochota na PASZTET
"NELLA" <a...@h...pl> wrote in message
news:9qkfs8$ktd$1@h1.uw.edu.pl...
Witajcie,
Chciałabym zrobić samodzielnie pyszny pasztet.
. Czekam na rady
Nella
*******************************
Zajrzyj sobie tutaj...
http://www.kuchnia.3miasto.pl/
Mysle ,ze znajdziesz tam poszukiwany przepis...
pozdrawiam
T.M...
**************************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-18 08:09:20
Temat: Re: Ochota na PASZTETWitam bardzo serdecznie i nie mniej smacznie.
Przepis na doskonały pasztet [zdecyowanie prosty i bardzo, ale to bardzo
oryginalny w smaku] najdziesz tutaj:
http://www.mniammniam.pl/wieprzowina/wie4.html
Przepis zawiera wszystkie informacje dotyczące przygotowywania, więc nawet
bardzo początkująca kuchareczka przygotuje z niego wyśmienitą potrawę.
A jak byś miała jakieś pytania z wielką przyjemnością na nie odpowiem.
Pozdrawiam serdcznie i życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: "takie tam pichcenie od niechcenia"
www.mniammniam.pl
[---Smaczne Strony Internetu---]
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |