Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ochota na PASZTET
Date: Wed, 17 Oct 2001 22:57:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 43
Message-ID: <9qkr8u$g85$1@news.tpi.pl>
References: <9qkfs8$ktd$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pb72.skarzysko.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1003352158 16645 212.160.56.72 (17 Oct 2001 20:55:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Oct 2001 20:55:58 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Ochota na PASZTET
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75298
Ukryj nagłówki
Użytkownik NELLA <a...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9qkfs8$ktd$...@h...uw.edu.pl...
> Witajcie,
>
> W tamtym tygodniu dzięki Waszym radom ugotowałam całkiem ciekawy rosół.
> Tym razem kieruję pytanie do amatorów, koneserów pasztetu. Mam dosyć
> puszek! Chciałabym zrobić samodzielnie pyszny pasztet. Jestem początkującą
> kuchareczką i proszę o proste przepisy, które gwarantują wyszukany smak.
> Jakie mięso, przyprawy, spsób przyrządzania?.
> Proszę się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materii.
>
> Czekam na rady
>
> Nella
>
> Czesc.
Moj przepis na domowy pasztet: po okolo 30-40 dkg roznych gatunkow mies
(wolowe, wieorzowe, drobiowe-np.skrzdlo indyka) tluste podgardle, watroba
wieprzowa lub drobiowa, 2 spore cebule, 2-3 jajka, pieprz, sol, galka
muszkatulowa, ziele angielskie, lisc laurowy. Miesa i podgardle obrumieniam
na malej ilosci tluszczu, podlewam woda, tak zeby mieso bylo przykryte,
dodaje przyprawy i cebule, dusze do miekkosci.Wyjmuje mieso, studze, a do
wywaru wkladam na kilka minut watrobke. Dusze ja chwile, zeby sie tylko
zaparzyla, na pol - krwisto. Wyjmuje watrobke, odlewam troche wywaru do
garnuszka, a do reszty wkladam czerstwa bulke (2-3 kajzerki lub inne biale
buleczki) i trzymam je tak dlugo az nasiakna wywarem. Uduszone mieso razem z
namoczona bulka i watrobka miele 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem
(najlepiej tzw. pasztetowym), dodaje do masy zoltka, troche vegety lub soli,
szczypte galki muszkatulowej i wyrabiam razem. Jesli masa jest za gesta
dolewam troche odlanego wczesniej wywaru. Masa powinna byc miekka,
elastyczna. Na koncu dodaje ubita na sztywno piane z odrobina soli i lekko
mieszam lyzka. Wykladam mase do waskich foremek wysmarowanych tluszczem i
wysypanych buleczka tarta. Mozna dno formy wylozyc cienkimi paskami
sloninki. Mozna do duszenia razem z miesem dodac 2-3 suszone grzybki wtedy
pasztet ma ostrzejszy smak. Zycze udanego, smacznego pasztetu.
--
*** ^KIKI^ ***
Gosia Ceglinska
k...@i...pl
g...@p...onet.pl
|