Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Buraczki - sprawozdanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Buraczki - sprawozdanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-13 21:33:18

Temat: Buraczki - sprawozdanie
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzis bylo drugie podejscie do buraczkow i .... znow nic.... :o( Robilam
wszystko tak, jak mowilyscie, ale nic z tego :o( A wygladalo na takie
proste: zasmazka, buraczki i sol z pieprzem i cala filozofia... Mechciu, to
chyba tak, jak u Ciebie z mielonymi :o(

Wydawalo sie, ze wszystko robie dobrze. Zrobilam zasmazke + mleko + buraczki
+ sol, cukier, cytryna i pieprz. Chwile podgrzalam i nic nie wyszlo :o( .
Jadalne bylo, ale to nie bylo to. Buraczki wyszly jakies takie bladorozowe,
a nie czerwone jakich oczekiwalam. No i nie wiem, co bylo nie tak :o(

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-13 23:16:44

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam zasmazke + mleko + buraczki
> + sol, cukier, cytryna i pieprz. Chwile podgrzalam i nic nie wyszlo :o( .
> Jadalne bylo, ale to nie bylo to. Buraczki wyszly jakies takie bladorozowe,
> a nie czerwone jakich oczekiwalam. No i nie wiem, co bylo nie tak :o(

wydaje mi sie, ze mialas albo za duzo mleka lub tez samej zasmazki

na twoim miejscu usmiechnelabym sie :-)) do naszych grupowiczow azeby podali Ci
przepis z dokladnymi ( np co do dkg i minuty) proporcjami, czasem etc.

czesto to, co nam wydaje sie oczywiste, bo robimy to setki razy jest
karkolomnym zadaniem dla innych

wiem, marudze, ale tak mi sie wydaje

iza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 00:00:45

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> na twoim miejscu usmiechnelabym sie :-)) do naszych grupowiczow azeby
podali Ci
> przepis z dokladnymi ( np co do dkg i minuty) proporcjami, czasem etc.
>
> czesto to, co nam wydaje sie oczywiste, bo robimy to setki razy jest
> karkolomnym zadaniem dla innych

Usmiecham sie:
:o))))))))))))))))))))))
Proooszeeeee, poprowadzcie za raczke, bo sama sie przewracam :o( - pierwsze
kroczki w buraczkach sa takie ciezkie :o((( chlip... chlip... lezki kap...
kap... ;o)

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 06:18:29

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9ssc7p$nji$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Usmiecham sie:
> :o))))))))))))))))))))))
> Proooszeeeee, poprowadzcie za raczke, bo sama sie przewracam :o( -
pierwsze
> kroczki w buraczkach sa takie ciezkie :o((( chlip... chlip... lezki kap...
> kap... ;o)
>
> Bozenka z Wilna :o)


Bozenko ja robie bez zasmazki!
ugotowane w lupinach buraki 1 kg. tre na tarce najdrobniejszej. na patelni
roztapiam lyzke masla, na to buraki, do tego lyzka soku z cytryny i lyzeczka
cukru, soli do smaku. mieszam i juz sa pyszne.

Mechcia

nie poddawaj sie, mi mielone w koncu wyszly...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 07:44:49

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


MechaGodzilla napisał(a) w wiadomości: <9st2cb$36g$1@news.tpi.pl>...
>
>Bozenko ja robie bez zasmazki!
>ugotowane w lupinach buraki 1 kg. tre na tarce najdrobniejszej. na patelni
>roztapiam lyzke masla, na to buraki, do tego lyzka soku z cytryny i
lyzeczka
>cukru, soli do smaku. mieszam i juz sa pyszne.


Ja robie niemal tak samo, tylko nie dodaje soku z cytryny (ale sprobuje,
Mehciu, sprobuje!) Dolewam na koniec tylko 2-3 lyzki mleka, pzresmazam
jeszcze chwile, mieszajac - i gotowe.

a czasem dodam wiecej mleka, bo lubie ja sa jasnorozowe...

Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)

http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 08:50:26

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Usmiecham sie:
> :o))))))))))))))))))))))
>

Ja robie tak
buraczki starte na smalec (dla mnie najlepsze) chwilke podsmazam na to
troche maki (ok lyzki czybatej) sol pieprz ocet winy (to chyba po to zeby
nie stracilo koloru ale i smaczniejsze) smarze jeszcze chwilke i mieszam
zeby sie nie przypalilo i to wszystko:-))))
Choc ostatnio przezucilam sie na buraczki na zimno: z cebula octem sola
cukrem i olejem.
Aga ktroa nabrala ochoty na buraczki:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 10:08:13

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


> Ja robie tak
> buraczki starte
ile buraczkow, sztuk lub na wage
na smalec
ile smalcu?
(dla mnie najlepsze) chwilke podsmazam
jak dlug?
na to
> troche maki (ok lyzki czybatej) sol pieprz ocet winy
ile octu winnego?
(to chyba po to zeby
> nie stracilo koloru ale i smaczniejsze) smarze jeszcze chwilke
jak dlugo?
i mieszam
> zeby sie nie przypalilo i to wszystko:-))))
> Choc ostatnio przezucilam sie na buraczki na zimno: z cebula octem sola
> cukrem i olejem.
jakie proporcje?

przeprzszm Aga, ale wlasnie te proporcje sa istotne, bo inaczej to na pewno nie
wyjdzie

dzieki

izaCurry

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 10:51:55

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



MechaGodzilla wrote:

> Bozenko ja robie bez zasmazki!
> ugotowane w lupinach buraki 1 kg. tre na tarce najdrobniejszej. na patelni
> roztapiam lyzke masla, na to buraki, do tego lyzka soku z cytryny i lyzeczka
> cukru, soli do smaku. mieszam i juz sa pyszne.

Dokladnie tak samo- tylko nie wiedzialam, ze mozna dodawac cytryny :)
Zapomnialabym- o niebo lepsze i pachnance i czerwiensze beda - jesli
zamiast ugotowac - upieczesz buraczki wpiekarniku- potem juz tylko obrac
ze skórki utrzec i dalej wg przepisu Mechci. A jak pieknie wtedy pachna
:))
Za to ja sie nie zetknelam z robieniem na mleku? W którym to bylo watku?


>
> nie poddawaj sie, mi mielone w koncu wyszly...

Brawo Mechcia- moje gratulacje!!! To moze i ja w koncu sie naucze piec
ciasta :))
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 13:15:58

Temat: Re: Buraczki - sprawozdanie
Od: "sheenaz" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
> news:9ssc7p$nji$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Bozenko ja robie bez zasmazki!
> ugotowane w lupinach buraki 1 kg. tre na tarce najdrobniejszej. na patelni
> roztapiam lyzke masla, na to buraki, do tego lyzka soku z cytryny i
lyzeczka
> cukru, soli do smaku. mieszam i juz sa pyszne.

Ja mam prostszy sposób
Biore opakowanie mrozonych buraczkow Hortexu, rozmarazam.
Na oleju podsmazam pokrojoną cebulke, dodaje lyzke maki i gdy sie skladniki
polacza dodaje to do buraczkow ktore tymczasem podgrzewaja sie na malym
ogniu.
mieszam, dodaje 2 lzki cukru, szczypte soli i pieprzu i podgrzewam az zaczna
bulgotac ciagle mieszajac zeby sie nie przypalily.
I tyle.
i sa pyyyyszne :)

magia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 20:35:53

Temat: Odp: Buraczki - sprawozdanie
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


> a nie czerwone jakich oczekiwalam. No i nie wiem, co bylo nie tak :o(
>
> Bozenka z Wilna :o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hej Bożenko to ja Ramzes od tego przepisu. Dopiero teraz niedawno wróciłam z
pracy i dlatego tak późno odpowiadam. Po pierwsze, nie wiem dlaczego Ci nie
wyszło. Trn przepis z mlekiem jest od mojej teściowej, kiedy uczyła mnie
gotować dla takiego malucha rocznego.
Nie potrafię podać dokładnie wagowo, robię na tzw. oko.
Ale na ok.1, 5 kg buraczków robię zasmażkę z czubatej łyżki masła,dodaję
łyżkę mąki i tyle mleka, żeby była konsystencja gęstej śmietany. reszta to
na prawdę do smaku. Oczywiście gotuję buraczki w łupinach. Tyle mogę Ci
pomóc. Jest mi smutno,:-((( że Ci nie wyszło, ale wiem ,że na pewno udadzą
się następnym razem.
Pozdrawiam smutny Ramzes.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gotowanie ryżu, kleikowanie
Swięta
Czym zastąpić sodę oczyszczoną?
grzaniec Violi
Worchester Sauce w Krakowie pilnie poszukiwany

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »