| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-13 18:28:37
Temat: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?Witam!
Jestem raczej bierną uczestniczką grupy, ale wierną. Drugi raz ośmielam się
prosić szanowne grono o radę.
Korzystam z zamieszczanych przez Was przepisów. Ostatnio piekłam
pierniko-murzynka Mechci i ciasto bananowe Magdaleny Basset. Oba ciasta się
udały i wywołały ogólny zachwyt, ale...
No właśnie. Nie mogę znieść zapachu sody, która w obu przepisach występuje.
Czy można ją czymś zastąpić, np. proszkiem do pieczenia?
Proszę o radę, bo pojawiły się już nowe przepisy brzmiące bardzo smakowicie,
ale znowu z sodą...
Bernadetta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-13 23:23:10
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?Nie mogę znieść zapachu sody, która w obu przepisach występuje.
> Czy można ją czymś zastąpić, np. proszkiem do pieczenia?
zapewne w pewnym stopniu, ale niektore ciasta moim zdaniem wymagaja sody ze
wzgledu na tenze wlasnie smak (piernik wlasnie , gdzie owa lekka goryczka stad
rowniez sie wywodzi)
soda wydaje mi sie mocniejsza, tzn ciasto ciezsze urosnie lepiej na sodzie
nie dam sobie glowy uciac, ale dalabym troche wiecej proszku niz sody ~30%
prawdopodobnie
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 10:50:54
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?Użytkownik Bernadetta Madoń <p...@s...de> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Nie mogę znieść zapachu sody, która w obu przepisach występuje.
Jezeli przeszkadza Ci zapach sody, to chyba mozna go prawie calkiem
wyeliminowac, gaszac sode octem, np. lyzeczke sody nalezy zalac
1/2 lyzki octu, wymieszac i wlac do ciasta.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 15:07:53
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?"Bernadetta Madoń" <p...@s...de> wrote:
>Witam!
>Jestem raczej bierną uczestniczką grupy, ale wierną. Drugi raz ośmielam się
>prosić szanowne grono o radę.
>Korzystam z zamieszczanych przez Was przepisów. Ostatnio piekłam
>pierniko-murzynka Mechci i ciasto bananowe Magdaleny Basset.
..ale u Bananowca Magdaleny występuje dodatkowo też proszek (
łyżeczka) i własnie soda. Ja jestem wrogiem proszku ze względu
na późniejsze pieczenie w żołądku. Podobno soda reguluje to
uczucie ( słynne zachowania dziadków wypijających szklanke sody na
zgagę). Potwierdzam dodanie octu do ciasta....
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-15 11:39:25
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?Przepraszam, że tak długo nie pisałam. Syn mi się rozchorował, więc
wszystkie sprawy poszły na bok.
Dziś piekę właśnie Cynamonowca z jabłkami, a właściwie Dziada wg przepisu
podanego przez Jolę L-L 10-tego listopada. W oryginale trzeba dodać 1
łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody. Ja dałam 3 łyżeczki proszku
(właściwie to wyszła cała torebeczka proszku dr O*****). Wyrósł pięknie,
pachnie nie do opisania, a jak smakuje...
Dziękuję wszystkim za rady. Nie wiem, może kiedyś odważę się
zaeksperymentować z octem. Będę informować o wynikach kolejnych prób.
Pozdrawiam
Bernadetta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-15 19:04:08
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?"Bernadetta Madoń" <p...@s...de> wrote:
Ja dałam 3 łyżeczki proszku
..po takiej ilości umarłabym ze zgagi...serio...upiekłabym się
od środka...ale ja juz tak mam (po tacie) :)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-16 06:38:02
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?Użytkownik Bernadetta Madoń <p...@s...de> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> W oryginale trzeba dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę
> sody. Ja dałam 3 łyżeczki proszku (właściwie to wyszła cała torebeczka
> proszku dr O*****). Wyrósł pięknie, pachnie nie do opisania, a jak smakuje...
> Dziękuję wszystkim za rady. Nie wiem, może kiedyś odważę się
> zaeksperymentować z octem.
Twoje obawy sa naprawde nieuzasadnione, uwierz mi :)
Tego octu absolutnie nie wyczujesz potem w ciescie, jezeli natomiast
zwiekszysz dawke proszku do pieczenia, to juz da sie wyczuc.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-16 15:23:42
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9t2cdo$a8u$1@news.lublin.pl...
> Twoje obawy sa naprawde nieuzasadnione, uwierz mi :)
> Tego octu absolutnie nie wyczujesz potem w ciescie, jezeli natomiast
> zwiekszysz dawke proszku do pieczenia, to juz da sie wyczuc.
W tym sek, ze ja octu niestety nie mam "na stanie", a dla tych kilku lyzek
do ciasta nie chce mi sie calej butli kupowac.
Proszku w ciescie, ktore upieklam, nie wyczuwam, nie mam tez zgagi ani ja
ani maz (zobaczymy, co powiedza koledzy meza, bo wzial dzis solidna porcje
ze soba do pracy).
Sprawa sody nie daje mi nadal spokoju, a po przeczytaniu postu Magdaleny
Basset w watku "Nie dziekuje za przepis...itd." z 15-tego listopada dochodze
do wniosku, ze jednak bede sie trzymac oryginalnych "recept" :-). Co tam,
najwyzej sama nie bede jesc. Moze to i lepiej :-))))
Pozdrowienia
Bernadetta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 00:48:33
Temat: Re: Czym zastąpić sodę oczyszczoną?> Przepraszam, że tak długo nie pisałam. Syn mi się rozchorował, więc
> wszystkie sprawy poszły na bok.
> Dziś piekę właśnie Cynamonowca z jabłkami, a właściwie Dziada wg przepisu
> podanego przez Jolę L-L 10-tego listopada. W oryginale trzeba dodać 1
> łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody. Ja dałam 3 łyżeczki proszku
> (właściwie to wyszła cała torebeczka proszku dr O*****). Wyrósł pięknie,
> pachnie nie do opisania, a jak smakuje...
ciesze sie ze placek Ci sie udal.
jedna tylko uwaga mi sie nasuwa, o ile pamietam, proszek do pieczenia
dr.O****** moze miec w skladzie ulepszacz (drozdze z tej firmy kiedys uzywalam
i mialy), wiec nastepnym razem uzyj tego samego proszku to nadmienionego
przepisu, azeby nie oklapl
izaCurry
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |