Data: 2003-09-09 07:37:16
Temat: Odp: PIWO i jego wplyw na uklad pokarmowy
Od: "Mateusz Dr" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Norbert <p...@n...gg> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bjj0i7$6ps$...@a...news.tpi.pl...
> > Twoje liczenie jest bardzo niejasne
> > 2 litry 5% piwa to tyle co 0.25 litra 40% alkoholu
> > Na internecie jest wiele kalkulatorow do przeliczenia na przyklad:
>
> Co mnie obchodza kalkulatory... taki rzeczy liczy sie w glowie.
> Byla mowa nawet o ilosci wiekszej niz 4 puszeczki i zblizamy sie do
> szklaneczki spirytusu juz dla piw 6%.
> Fakt roznica jest ogromna pomiedzy piwem 5% a np 7% ale smakosz wypijajacy
4
> puszczki wezmie pewnie ta na ktorej bedzie wieksza liczba.
>
Bzdura.
POwyzej 5 % technologicznie ciezko jest zrobic smaczne piwo.
Najlepsze jasne pilsnery to od 4 do 5 procent, tymczasem Polska ma zla
tradycje - alkoholizuje nawet
obce piwo do o, 5,8 %. (np. ZLoty Bazant 12 %ekstraktu - na Slowacji : 5,0
%, w Polsce - 5, 8 %)
Tragedia. Nie mowiac o tym , ze u poludniowym sasiadow jest jeszcze 11 -
ekstraktwy, 10 i 9 , a ten 9 ma
3,1 % alkoholu i jest bardzo smacznym piwem.
pozdrawiam
mdr
|