« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-11 10:19:04
Temat: Suszone warzywaTak mi sie przypomnialo ...
Mieszkam w bloku i miejsca do magazynowania jedzenia mam raczej niewiele.
Moi rodzice, z kolei, sa szczesliwymi posiadaczami ogrodka, wiec sila rzeczy
dostaje od nich prezenty w postaci sporych ilosci swiezych warzyw. Skutek
jest taki, ze ciagle cos wyrzucam do smieci, bo nie nadazam z przerobem
(czyt: konsumpcja). Ostatnio wpadlam na pomysl, zeby wszystkie zielone
czesci pietruszki, selera, kopru wysuszyc Pozyczylam w tym celu specjalna
suszarke i "dorobilam sie" tym sposobem sporej ilosci "suszonek". ;-)
W zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Czy tak wysuszone warzywa sa tak samo wartosciowe, jak swieze (czy w
ogole sa wartosciowe)? Zapach maja niesamowity, ale co z witaminami ?
2. Jak takie "suszki" przechowywac ? Tymczasowo trzymam je w sloiczkach, ale
moze sa inne, lepsze sposoby ?
3. Co jeszcze moglabym w ten sposob przechowywac ?
Pozdrowienia
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-11 10:21:43
Temat: Re: Suszone warzywa"Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> wrote
in message news:swCa5.41711$Qw1.974955@news.tpnet.pl...
[...]
> czesci pietruszki, selera, kopru wysuszyc Pozyczylam w tym celu specjalna
> suszarke i "dorobilam sie" tym sposobem sporej ilosci "suszonek". ;-)
Gratuluje! Ale mam pytanie, jak takasuszarka wyglada, bo tez bym
chcial.
> W zwiazku z tym mam kilka pytan:
> 1. Czy tak wysuszone warzywa sa tak samo wartosciowe, jak swieze (czy w
> ogole sa wartosciowe)? Zapach maja niesamowity, ale co z witaminami ?
AFAIK nie sa tak samo wartosciowe. Ale zostaje im wystarczajaco
duzo witamin, zeby zima byly wartosciowym zrodlem. Na pewno
zostaja im wszystkie mineraly.
> 2. Jak takie "suszki" przechowywac ? Tymczasowo trzymam je w sloiczkach,
ale
> moze sa inne, lepsze sposoby ?
Zamkniete szczelnie sloiczki i przechowywac w ciemnosci. Jak masz
jeszcze chlodniejsze miejsca w domu, to tam.
> 3. Co jeszcze moglabym w ten sposob przechowywac ?
Bo ja wiem? Ziola, suszone owoce aronii i czarnego bzu na herbatki?
> Pozdrowienia
> Ala
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 10:31:54
Temat: Re: Suszone warzywa
--
Użytkownik "Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> napisał w wiadomości
> Ostatnio wpadlam na pomysl, zeby wszystkie zielone
> czesci pietruszki, selera, kopru wysuszyc Pozyczylam w tym celu specjalna
> suszarke i "dorobilam sie" tym sposobem sporej ilosci "suszonek". ;-)
Genrealnie - jak będzież rownież miała nadmiar innych - marchew, seler,
pietrucha ( te ostatnie nawet z zielonym ) to utrzyj korzenie na średniej
tarce, liście drobno posiekaj, wymieszaj to wzystko z solą gdzieś tak 1/4
soli na 3/4 warzyw tartych, ciasno wpychaj do słoiczków, pasteryzuj i
przestań używć do zup Vegety, bo ta mieszanka jest zdecydowanie lepsza :)
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 10:40:17
Temat: Re: Suszone warzywa"Andrzej Bienias" <a...@u...net> wrote in message
news:8kesfg$o7c$1@sunsite.icm.edu.pl...
[...]
> > 2. Jak takie "suszki" przechowywac ? Tymczasowo trzymam je w sloiczkach,
> ale
> > moze sa inne, lepsze sposoby ?
>
> Zamkniete szczelnie sloiczki i przechowywac w ciemnosci. Jak masz
> jeszcze chlodniejsze miejsca w domu, to tam.
Ooops, jesli to sa liscie, to tak jak napisalem.
Jesli korzenie, to nie wiem.
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 10:45:49
Temat: Re: Suszone warzywa> Gratuluje! Ale mam pytanie, jak takasuszarka wyglada, bo tez bym
>chcial.
Taki sprzet mozna kupic w Mango (ten system TV-Zakupow). Jakby co, to mam
gdzies w domu numer telefonu.
Suszarka sklada sie z kilku plaskich koszyczkow i specjalnej dmuchawy (cos
na zasadzie suszarki do wlosow). Zielenine uklada sie w koszyczkach,
koszyczki uklada sie jeden na drugim, wszystko przykrywa ta dmuchawa i
podlacza do pradu. Pietruszka wysycha w okolo godzine.
Pozdrowienia
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 10:59:02
Temat: Re: Suszone warzywa
"Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> wrote in message
news:xVCa5.41833$Qw1.977558@news.tpnet.pl...
> > Gratuluje! Ale mam pytanie, jak takasuszarka wyglada, bo tez bym
> >chcial.
>
>
> Taki sprzet mozna kupic w Mango (ten system TV-Zakupow). Jakby co, to mam
> gdzies w domu numer telefonu.
> Suszarka sklada sie z kilku plaskich koszyczkow i specjalnej dmuchawy (cos
> na zasadzie suszarki do wlosow). Zielenine uklada sie w koszyczkach,
> koszyczki uklada sie jeden na drugim, wszystko przykrywa ta dmuchawa i
> podlacza do pradu. Pietruszka wysycha w okolo godzine.
Też widziałam w Mango, ale w Makro kupiłam (równo) dwa razy taniej.
Maszynka jest rewelacyjna. Doskonała do suszenia grzybów. W zeszłym roku wysuszyłam
nią po raz pierwszy moje zbiory. Co za wygoda.
Koniec z nitkami, igłam, nawlekaniem.
Polecam.
--
Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 11:15:48
Temat: Odp: Suszone warzywa
Użytkownik Andrzej Bienias <a...@u...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8kesfg$o7c$...@s...icm.edu.pl...
> "Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> wrote
> in message news:swCa5.41711$Qw1.974955@news.tpnet.pl...
> Gratuluje! Ale mam pytanie, jak takasuszarka wyglada, bo tez bym
> chcial.
Nie musi byc koniecznie z TV Shop - widzialam takie w wiekszosci sklepow
AGD,
pojawiaja sie szczegolnie licznie w sezonie sierpien-wrzesien
> > 3. Co jeszcze moglabym w ten sposob przechowywac ?
> Bo ja wiem? Ziola, suszone owoce aronii i czarnego bzu na herbatki?
mozna suszyc wszelkie owoce - doskonale na herbatki, w zeszlym roku suszylam
rowniez owoce pigwy - pyszne! :-)
skladniki wloszczyzny - a pozniej wymieszac razem i dodawac do zup na
poczatku gotowania
a tak w ogole to bardzo dobrym sposobem przechowywania zielonej pietruszki i
koperku
jest posiekanie ich i zamrozenie w foremkach (kubeczki po margarynie itp)
Powodzenia i obfitych zbiorow
ISIA
> Pozdrawiam,
> Andrzej
Bardzo serdecznie i wysylam ci najpiekniejszy z moich usmiechow ;-)
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 11:35:01
Temat: Odp: Suszone warzywaja zamrazam drobno posiekana pietruszke i koperek (zalewam je odrobina wody)
w pojemniku, w ktorym robi sie kostki lodu, potem wystarczy taka kosteczke
ziolowo - lodowa wrzucic do zupki i jest jak nowe, i juz poporcjowane!
:-)
Użytkownik Andrzej Bienias <a...@u...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8kesfg$o7c$...@s...icm.edu.pl...
> "Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> wrote
> in message news:swCa5.41711$Qw1.974955@news.tpnet.pl...
>
> [...]
> > czesci pietruszki, selera, kopru wysuszyc Pozyczylam w tym celu
specjalna
> > suszarke i "dorobilam sie" tym sposobem sporej ilosci "suszonek". ;-)
>
> Gratuluje! Ale mam pytanie, jak takasuszarka wyglada, bo tez bym
> chcial.
>
> > W zwiazku z tym mam kilka pytan:
> > 1. Czy tak wysuszone warzywa sa tak samo wartosciowe, jak swieze (czy w
> > ogole sa wartosciowe)? Zapach maja niesamowity, ale co z witaminami ?
>
> AFAIK nie sa tak samo wartosciowe. Ale zostaje im wystarczajaco
> duzo witamin, zeby zima byly wartosciowym zrodlem. Na pewno
> zostaja im wszystkie mineraly.
>
> > 2. Jak takie "suszki" przechowywac ? Tymczasowo trzymam je w sloiczkach,
> ale
> > moze sa inne, lepsze sposoby ?
>
> Zamkniete szczelnie sloiczki i przechowywac w ciemnosci. Jak masz
> jeszcze chlodniejsze miejsca w domu, to tam.
>
> > 3. Co jeszcze moglabym w ten sposob przechowywac ?
>
> Bo ja wiem? Ziola, suszone owoce aronii i czarnego bzu na herbatki?
>
> > Pozdrowienia
> > Ala
>
> Pozdrawiam,
> Andrzej
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 11:59:40
Temat: Odp: Suszone warzywa
Użytkownik Dorota Basista <b...@f...hoga.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:FDDa5.42069$Q...@n...tpnet.pl...
> ja zamrazam drobno posiekana pietruszke i koperek (zalewam je odrobina
wody)
> w pojemniku, w ktorym robi sie kostki lodu, potem wystarczy taka kosteczke
> ziolowo - lodowa wrzucic do zupki i jest jak nowe, i juz poporcjowane!
> :-)
Ale wtedy nie mozesz sobie takim koperkiem posypac np. ziemniakow
IMHO lepiej jest jednak zamrazac bez wody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-11 22:10:21
Temat: Re: Suszone warzywa
Lilly was here wrote:
> --
> Użytkownik "Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> napisał w wiadomości
> > Ostatnio wpadlam na pomysl, zeby wszystkie zielone
> > czesci pietruszki, selera, kopru wysuszyc Pozyczylam w tym celu specjalna
> > suszarke i "dorobilam sie" tym sposobem sporej ilosci "suszonek". ;-)
>
> Genrealnie - jak będzież rownież miała nadmiar innych - marchew, seler,
> pietrucha ( te ostatnie nawet z zielonym ) to utrzyj korzenie na średniej
> tarce, liście drobno posiekaj, wymieszaj to wzystko z solš gdzieś tak 1/4
> soli na 3/4 warzyw tartych, ciasno wpychaj do słoiczków, pasteryzuj i
> przestań używć do zup Vegety, bo ta mieszanka jest zdecydowanie lepsza :)
>
> Lilly was here
Taka mieszanka, jest naprawde REWELACYJNA !
1. Dlugo mozna przechowywac
2. Trzeba uwazac, zeby nie przedobrzyc, bo jest bardzo slona i aromatyczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |