Data: 2005-04-20 07:43:32
Temat: Odp: Zakup sadzonek winorośli
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik mirzan <l...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
>
>
> Dlaczego deserowe nie są dobre na wino? Aromat wina
> nie jest taki jak jagód, co nie znaczy, że jest zły.
Przyczyn jest sporo.
- deserowe mają bardziej zwarty (mniej soczysty) miąższ i wydajnośc
tłoczenia rzędu 25% przy 60% odmian winniczych, a więc trzeba ich na jeden
litr wina duzo więcej.
- zawartość cukrów mają rzędu 17% przy 22% u odmian winniczych - co ma
znaczenie dla końcowej mocy alkoholowej wina.
- proporcje cukrów, kwasów, garbników deserowych są inne i niż u odmian
winiarskich i porządne wino z nich jakoś nie wychodzi.
- deserowe są znacznie trudniejsze w uprawie (delikatniejsze) i dlatego jest
ich mniej i szkoda ich na wino.
- deserowe są tak smaczne, ze zostają niezwłocznie zżerane i nie doczekują
przerobu :-)
Jednak jak ktoś chce to i z deserowych wino może zrobić. Zakazu nie ma
:-))))
Pozdrawiam :-)
Janusz
|