« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-06 11:21:38
Temat: kwas chlebowyBardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi pomóc?
Dziękuję
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-06 11:47:46
Temat: Re: kwas chlebowy
Dorota Basista wrote:
> Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi pomóc?
> Dziękuję
> Dorota
1 kg razowego chleba
10 l wody
2 dag drozdzy
60 dag cukru
ew. kilka rodzynek
Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w
piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac przegotowana,
przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do
garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze, wlac z
powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek. Jezeli
mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w
pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4 dniach
napoj jest gotowy.
Inna wersja:
30 dag suchego razowego chleba
20 dag cukru
10 dag miodu
10 l wody
Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na 2-3
dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac do
butelek.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-06 12:16:30
Temat: Odp: kwas chlebowyBardzo serdecznie dziekuje!!!
Pozdrawiam równiez.
Dorota
Użytkownik Robert Keller <n...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
>
>
> Dorota Basista wrote:
>
> > Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi
pomóc?
> > Dziękuję
> > Dorota
>
> 1 kg razowego chleba
> 10 l wody
> 2 dag drozdzy
> 60 dag cukru
> ew. kilka rodzynek
> Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w
> piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac
przegotowana,
> przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do
> garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze,
wlac z
> powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek.
Jezeli
> mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w
> pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4
dniach
> napoj jest gotowy.
>
> Inna wersja:
> 30 dag suchego razowego chleba
> 20 dag cukru
> 10 dag miodu
> 10 l wody
> Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na
2-3
> dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac do
> butelek.
>
> Pozdrawiam
> Aneta
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-06 17:20:25
Temat: Re: kwas chlebowya co wy z tym kwasem robicie?
Dorota Basista napisał(a) w wiadomości: ...
>Bardzo serdecznie dziekuje!!!
>Pozdrawiam równiez.
>Dorota
>
>Użytkownik Robert Keller <n...@k...net.pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
>>
>>
>> Dorota Basista wrote:
>>
>> > Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi
>pomóc?
>> > Dziękuję
>> > Dorota
>>
>> 1 kg razowego chleba
>> 10 l wody
>> 2 dag drozdzy
>> 60 dag cukru
>> ew. kilka rodzynek
>> Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w
>> piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac
>przegotowana,
>> przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do
>> garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze,
>wlac z
>> powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek.
>Jezeli
>> mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w
>> pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4
>dniach
>> napoj jest gotowy.
>>
>> Inna wersja:
>> 30 dag suchego razowego chleba
>> 20 dag cukru
>> 10 dag miodu
>> 10 l wody
>> Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na
>2-3
>> dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac
do
>> butelek.
>>
>> Pozdrawiam
>> Aneta
>>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-06 22:42:10
Temat: Re: kwas chlebowyOn Thu, 06 Jul 2000 17:20:25 GMT, "monizda&glizda"
<m...@p...wp.pl> wrote:
>a co wy z tym kwasem robicie?
pijemy.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-06 22:42:12
Temat: Re: kwas chlebowyOn Thu, 06 Jul 2000 13:47:46 +0200, Robert Keller <n...@k...net.pl>
wrote:
>
>
>Dorota Basista wrote:
>
>> Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi pomóc?
>> Dziękuję
>> Dorota
>
>1 kg razowego chleba
>10 l wody
>2 dag drozdzy
>60 dag cukru
>ew. kilka rodzynek
Jak sie daje rodzynki - mozna darowac sobie drozdze. Robienie kwasu na
drozdzach piekarniczych nie jest najlepszym pomyslem - troche za
bardzo je czuc. Na rodzynkach jest zwykle dostatecznie duzo drozdzy
zeby fermentacja ruszyla - wystarczy troche dluzej poczekac.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 16:12:53
Temat: Re: kwas chlebowya dobre to? a czemuś służy? na przykład na głowę, albo ma dużo czegoś?
można się wywiedzieć?
M
Dariusz K. Ladziak napisał(a) w wiadomości:
<3...@n...icm.edu.pl>...
>On Thu, 06 Jul 2000 17:20:25 GMT, "monizda&glizda"
><m...@p...wp.pl> wrote:
>
>>a co wy z tym kwasem robicie?
>
>pijemy.
>
>--
>Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-08 20:14:50
Temat: Re: kwas chlebowyOn Fri, 07 Jul 2000 16:12:53 GMT, "monizda&glizda"
<m...@p...wp.pl> wrote:
>a dobre to? a czemuś służy? na przykład na głowę, albo ma dużo czegoś?
>można się wywiedzieć?
Na upal dobre, na kaca (choc na kaca lepszy barszczyk kiszony z
burakow)...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |