Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Dorota Basista" <b...@f...hoga.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <6ZZ85.22836$Qw1.552923@news.tpnet.pl> <3...@k...net.pl>
Subject: Odp: kwas chlebowy
Lines: 48
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <yM_85.23110$Qw1.557168@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 06 Jul 2000 12:16:30 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.25.110.191
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 962885790 213.25.110.191 (Thu, 06 Jul 2000 14:16:30 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 06 Jul 2000 14:16:30 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30658
Ukryj nagłówki
Bardzo serdecznie dziekuje!!!
Pozdrawiam równiez.
Dorota
Użytkownik Robert Keller <n...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
>
>
> Dorota Basista wrote:
>
> > Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi
pomóc?
> > Dziękuję
> > Dorota
>
> 1 kg razowego chleba
> 10 l wody
> 2 dag drozdzy
> 60 dag cukru
> ew. kilka rodzynek
> Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w
> piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac
przegotowana,
> przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do
> garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze,
wlac z
> powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek.
Jezeli
> mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w
> pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4
dniach
> napoj jest gotowy.
>
> Inna wersja:
> 30 dag suchego razowego chleba
> 20 dag cukru
> 10 dag miodu
> 10 l wody
> Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na
2-3
> dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac do
> butelek.
>
> Pozdrawiam
> Aneta
>
|