Data: 2000-07-06 11:47:46
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: Robert Keller <n...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dorota Basista wrote:
> Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi pomóc?
> Dziękuję
> Dorota
1 kg razowego chleba
10 l wody
2 dag drozdzy
60 dag cukru
ew. kilka rodzynek
Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w
piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac przegotowana,
przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do
garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze, wlac z
powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek. Jezeli
mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w
pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4 dniach
napoj jest gotowy.
Inna wersja:
30 dag suchego razowego chleba
20 dag cukru
10 dag miodu
10 l wody
Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na 2-3
dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac do
butelek.
Pozdrawiam
Aneta
|