Data: 2000-07-06 22:42:12
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 06 Jul 2000 13:47:46 +0200, Robert Keller <n...@k...net.pl>
wrote:
>
>
>Dorota Basista wrote:
>
>> Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi pomóc?
>> Dziękuję
>> Dorota
>
>1 kg razowego chleba
>10 l wody
>2 dag drozdzy
>60 dag cukru
>ew. kilka rodzynek
Jak sie daje rodzynki - mozna darowac sobie drozdze. Robienie kwasu na
drozdzach piekarniczych nie jest najlepszym pomyslem - troche za
bardzo je czuc. Na rodzynkach jest zwykle dostatecznie duzo drozdzy
zeby fermentacja ruszyla - wystarczy troche dluzej poczekac.
--
Darek
|