Data: 2000-07-06 17:20:25
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: "monizda&glizda" <m...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
a co wy z tym kwasem robicie?
Dorota Basista napisał(a) w wiadomości: ...
>Bardzo serdecznie dziekuje!!!
>Pozdrawiam równiez.
>Dorota
>
>Użytkownik Robert Keller <n...@k...net.pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
>>
>>
>> Dorota Basista wrote:
>>
>> > Bardzo pilnie poszukuję przepisu na kwas chlebowy, czy ktoś może mi
>pomóc?
>> > Dziękuję
>> > Dorota
>>
>> 1 kg razowego chleba
>> 10 l wody
>> 2 dag drozdzy
>> 60 dag cukru
>> ew. kilka rodzynek
>> Czerstwy chleb pokroic w cienkie kromki, ulozyc na blasze i wysuszyc w
>> piekarniku, lekko rumieniac. Wlozyc do duzego naczynia, zalac
>przegotowana,
>> przestudzona woda i pozostawic na 12 godzin. Po tym czasie odcedzic. Do
>> garnuszka odlac ok. 1/2 litra napoju, rozpuscic w nim cukier i drozdze,
>wlac z
>> powrotem, wymieszac i pozostawic na 12 godzin. Kwas rozlac do butelek.
>Jezeli
>> mamy rodzynki do kazdej butelki wlozyc 1-2. Pozostawic na kilka godzin w
>> pokojowej temperaturze, a nastepnie wyniesc w chlodne miejsce. Po 3-4
>dniach
>> napoj jest gotowy.
>>
>> Inna wersja:
>> 30 dag suchego razowego chleba
>> 20 dag cukru
>> 10 dag miodu
>> 10 l wody
>> Chleb zalac goraca woda, dodac cukier i miod. Wymieszac i pozostawic na
>2-3
>> dni w cieplym miejscu, aby sie zakwasil. Nastepnie odcedzic plyn i zlac
do
>> butelek.
>>
>> Pozdrawiam
>> Aneta
>>
>
>
|